18-45 yaş grubundaki kadınları tehdit ediyor! Anne olmayı engelleyebiliyor
18-45 yaş grubundaki kadınları tehdit ediyor! Anne olmayı engelleyebiliyor Halk arasında “çikolata kisti” olarak bilinen endometriozis, normalde rahmin iç zar tabakasında bulunması gereken hücrelerin çoğunlukla yumurtalıklar olmak üzere rahim dışında herhangi bir bölgeye yerleşmeleri olarak tanımlanıyor. Dünyada ve ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen endometriozis, kadınlık hormonu olan östrojen ile ilişkili olması ve bu yaşlarda vücutta daha fazla bulunması nedeniyle üreme çağı olan 18-45 yaş grubundaki kadınları tehdit ediyor. Başta ağrı kesiciler ile geçmeyen ağrılı ve düzensiz adetler olmak üzere pek çok soruna yol açarak hayat kalitesini düşürebiliyor, çok daha önemlisi anne olmayı engelleyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, endometriozisin atlanmaması gereken 10 sinyalini anlattı, önemli bilgiler verdi.
28.01.2024 Genel Sağlık
Çikolata kistinde 8 önemli sinyali
Çikolata kistinde 8 önemli sinyali Günümüzde her 10 kadından birinin sorunu olan çikolata kisti, isminin aksine hayatı zehir edebilen bir hastalık.
6.06.2017 Kadın Sağlığı
Çikolata kistinin belirtileri nasıl anlaşılır?
Çikolata kistinin belirtileri nasıl anlaşılır? Çikolata kistleri hakkında bilgi veren Dr. Cem İyibozkurt, çikolata kisti problemi olan kişilerde genellikle ağrılı adet görme, ilişki sırasında ağrı, kronik pelvik ağrı görüldüğünü, kistin yerleşim yeri ve özelliklerine göre de kısırlık gibi sorunlara da yol açabileceğini söyledi.
11.12.2015 Kadın Sağlığı