SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Cilt kanseri nedir? Cilt Kanserine neden olan faktörler?

Cilt kanseri tüm kanser türleri arasında en sık görülen kanser türüdür. Son yıllarda cilt kanseri vakaları ülkemizde %237 oranında artmıştır. Cilt Kanserlerinin türleri arasında en tehlikeli olanı ise melanom cilt kanseridir. Peki cilt kanseri nedir, türleri nelerdir?

|

Cilt kanseri son dönemde ülkemizde en fazla artış gösteren kanser türleri arasında ilk sırada yer alır. Cilt kanseri birçok nedenden dolayı ciltte oluşan kötü huylu büyümedir.

ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Cilt kanseri genellikle derinin üst kısımlarından geliştiğinden gözle görülebilir. Bu da erken aşamada keşfedilmelerini sağlar. En sık uzun süreli iyileşmeyen yara yakınması ile başvurulur.

CİLT KANSERİ BULGULARI

En sık güneş gören “yüz, boyun” gibi bölgelerde iyileşmeyen yara, kanama, renk değişikliği görülür.

CİLT KANSERİ TANISI

Tanı için şüphelenilen bölgeden deri biyopsisi (örneği) almak gerekir.

CİLT KANSERİ TEDAVİSİ

Erken dönemde şüpheli deri bölgesinin cerrahi olarak çıkarılması, bazı cilt kanserlerinde sıvı azot ile dondurulması şeklinde tedavi edilebilir.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Tedavi sonrası güneşten korunma çok önemlidir. Bazı kanser türlerinde aralıklı hekim kontrolü önemlidir.

CİLT KANSERİ TİPLERİ

Melanom olmayan cilt kanseri melanomdan farklıdır. Melanom genellikle bir benden kaynaklanan bir cilt kanseri tipidir. Eğer melonom hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, ayrı bir bölüm olan “melanoma cilt kanseri” kısmına bakınız.

Melanom olmayan cilt kanserinin iki ana tipi vardır. Ayrıca çok sayıda daha nadir görünen tipleri de mevcuttur.

- Bazal hücreli cilt kanseri

Melanom olmayan cilt kanseri tanısı konulmuş her 100 vakadan yaklaşık 75’i (%75) bazal hücreli cilt kanseridir. Bu tip kanser çoğunlukla güneşe maruz kalan alanlarda ortaya çıkar, ancak sırtınızda ya da bacaklarınızın alt kısmında da görülebilir. Sıklıkla orta ya da ileri yaşta tanısı konulur. Bazal hücreli cilt kanserinin vücudun diğer kısımlarına yayılması çok nadir bir durumdur.

- Yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseri

Her 100 cilt kanseri vakasının yaklaşık 20’si (%20) yassı (skuamöz) hücreli cilt kanseridir. Genellikle güneşe maruz kalan alanlarda ortaya çıkar. Yassı hücre kanseri yayıldığında sıklıkla cildin daha derin tabakalarına iner. Nadiren, lenf düğümleri ve diğer organların yakınlarına yayılarak sekonder kanserlere neden olur.

- Nadir cilt kanseri tipleri

Melanom olmayan cilt kanserinin daha az yaygın olan türleri; Merkel hücreli karsinom, Kaposi sarkomu ve cildin T hücreli lenfomasıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.