Cilt Lekeleri ve Tedavileri

Son yıllarda leke şikayetleri çok sık karşımıza çıkıyor. En sık karşılaştığımız lekeler melazma olarak adlandırıllan güneş lekesi. Bunu çiller, yaşlılık lekesi yani lentigo ve yaşlılık beni seboreik keratoz izliyor.

Melazma en sık kadınlarda görülüyor ancak son yıllarda erkeklerde artan sıklıkta oluşmaya başladı. Alın, yanak, ve dudak üstü en fazla görüldüğü alanlar. Açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar rengi değişebiliyor. Genişliği ve derinliği herkeste farklı. Bazı hastalarda yaz kış görülüyor. Bazı hastalarda ise kışın kayboluyor ve yazın ortaya çıkıyor. Kronik bir hastalık. Nedenleri arasında çocukluk ve gençlik çağında aşırı güneşe maruz kalmak, hormonlar, gebelik, stres ve cilde kontrolsüzce sürülen asitli ürünler var. Melazzma dünyada tedavisi halen araştırılan bir hastalık. Değişik derinlikte cildi soyma yöntemleri, lazerler ve lekeyi baskılayan kremler başlıca kullanılan yöntemler. Ancak bunların hiçbiri garantili kalıcı tedavi sağlamıyor. Tedavi sonuçları herkeste farklı. Özellikle aşırı güneşte kalmış, esmer tenli veya çok hassa kızarık ciltlerde tedaviye direnç oluyor. Aşırı soyan ve hassaslaştıran tedaviler lekeyi arttırabiliyor. Lekenin derinliği tedaviyi belirleyen başka bir faktör. Her ne kadar wood lambası ile ön tetkik önerilse de her zaman fikir vermiyor.

Haberin Devamı

Peki ne yapacağız bu durumda? Melazma tedavisinde lekeyi açan Q-switched, picosaniyeli lazerleri abartılı olmadan kullanmak, cildi enjeksiyonla besleyen PRP, mezoterapi gibi yöntemleri yanı sıra düzenli olarak yılda 2-5 kere yapmak, cildi besleyerek açan leke kremlerini ve güneşten koruyucuları düzenli olarak kullanmak melazmayı 2-3 sene içinde kontrol altına alabiliyor. Ayrıca hastaların güneşten koruyucuya güvenip güneşte kalmamaları, kan D vitamini seviyesi kontrolü ve eksikliğinde takviye, antioksidanlardan zengin sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, şekerlenme yapan gıdaları azaltmak ( şeker, hamur işi, kızartmalar), stresten uzak durmak çok önemli.

Çiller yapısal olarak çocukluk yaşlarından itibaren olan ve zamanla artan şikayetler şeklinde karşımıza çıkıyor. Çiller en iyi şekilde lazerler ile tedavi ediliyor. Burada ise lazerin cilde uygun olması çok önemli açık tenli kişilerde başka, koyu renkli kişilerde başka lazerler kullanmak gerekiyor. Açık tenli çil tedavileri daha kolay, yan etki olasılığı düşük ama buğday ve esmer tenlilerde lazer seçimi ve dozları çok önemli. Üstelik iyi bir sonuç için her seansta farklı lazer kullanımı gerekebilir. Bu nedenle lazer donanımı çok olan tecrübeli merkezleri seçmek önemli.

Haberin Devamı

Yaşlılık lekesi ve yaşlılık beni genellikle kırklı yaşların ortalarında büyük leke veya bene benzer oluşumlar şeklinde ortaya çıkıyor. Yine de erken yaşlarda hatta yirmili yaşların sonunda bile görülebilirler. Genetik eğilim ve güneşte kalma oranı artıran faktörler. Yaşlılık lekesi ve benler deri kanserleri ile karışabileceği için bir dermatoloğun mutlaka değerlendirmesi gerekiyor. Tedavide lazerler ve buz tedavisi (kryoterapi) başlıca seçenekler. Burada tedavi başarısını lekenin derinliği belirliyor. Bazen 2 bazen 7-8 seans gerekebiliyor. Lazer ve buz tedavisi seçimi hastanın yaşı, ten rengi ve lekenin derinliğine göre belirlenmesi tedavi başarısını arttırıyor.

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Websitesi
Mail:
Instagram