Cilt Tipinize Uygun Yağlar Hangileridir - 2

Önceki yazımda esansiyel yağ asitlerinin (EFA) beslenme ve cilt üzerindeki etkilerini ve faydalarını anlatmıştım. Devamı niteliğindeki bu yazımda da “Hangi cilt tipi için hangi yağ kullanılmalı?” sorusunun cevabını bulacaksınız.

Piyasadaki bazı ürünler “yağsız, su bazlı” gibi ifadelerle satılıyor. Yağların iyileştirici özelliği yüzyıllardır bilinse de sanırım insanlığın ilerlemesi, (!) endüstrileşmenin artmasıyla -zaman içinde- unutulur hâle geldi. Çoğumuz yağların cildimizi yağlandırdığını düşünüyoruz. Aslında gerçek şu ki yağların iyileştirici etkisi vardır. Antik Yunanlılar taze sıkılmış zeytinyağını ciltlerini temizlemek ve nemlendirmek için kullanıyorlardı. Böylelikle ciltleri daha temiz, esnek ve parlak oluyordu.

Haberin Devamı

Yağların cildimize faydaları:

Cilde yağ uygulamak, onu daha fazla yağ üretmesine ihtiyaç olmadığını düşündürerek kandırabilir!

· Tıkalı gözenekleri siyah ve beyaz noktaları çözerek azaltır.

· İnce çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu azaltır.

· Sert kimyasallar içermez.

· Cildinizi doğal yağlardan yoksun bırakmaz.

· Cildi nemlendirir ve yatıştırır.

· Akneleri temizler ve cildin doğal asit mantosunu dengeler.

Yağı cildinize uyguladığınızda tamamen emilmelidir. Eğer cildinizin üzerinde duruyor, öncekinden daha parlak ve yamalı görünüyorsa sizin için doğru yağ değildir.

Eğer cildiniz doğru hissediyor ve esnek, nemli, dinlenmişse, aşırı parlak değilse yağ iyi emilmiş demektir. Ayrıca cildiniz susuzsa -bu uzun görünümlü ve sıkı gözenekler demektir- biraz sabırlı olmanız gerekir. Susuz cilt -asit manto onarılana kadar- yağın tamamen içeri girmesine izin vermez. Bunun için biraz hyalüronik asit kullanmanız suyun cilt hücrelerinde hapsolmasına yardımcı olur.

Yağın esansiyel yağ asidi içeriği kadar komedojenik olmaması da (gözenekleri tıkamaması) önemlidir. Cildin ihtiyacı olan içeriği barındıran yağın aynı zamanda gözenekleri tıkamamasına da dikkat etmek gerekir. Kısacası,her yağ her cilt tipi için kullanılmamalıdır.

Şimdi ben size her cilt tipi için uygun olan yağları esansiyel yağ asitleri ve komedojenik değerleri ile birlikte vereceğim. Bir yağın komedojenik değeri onun gözenekleri tıkama ihtimalini gösterir. 0 ile 5 arasında derecelendirilir. Örneğin; 0 gözenekleri tıkamadığı, 5 ise kesinlikle gözenekleri tıkayacağı anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Yağlı Cilt Tipi

Yağlı ciltler aşırı sebum üretimi nedeniyle yağlı hisse neden olan ve parlayan ciltlerdir. Bu ciltler için en iyi yağlar gözenekleri tıkamayan hafif ve çoklu yağ asidi bulunan yüksek miktarda linoleik asit içeren besleyici yağlardır. Linoleik asidin -günlük olarak topikal uygulandığında- birkaç hafta içinde tıkanmış gözenekleri %25 oranında azalttığı kanıtlanmıştır.

Yüksek miktarda linoleik asit içeren yağlar

EFA DEĞERİ / KOMEDOJENİK DEĞERİ

· Aspir Yağı %75 / 0

· Çuha Çiçeği Yağı %72 / 2-3

· Üzüm Çekirdeği Yağı %69 / 1

· Ayçiçek Yağı %64 / 0-2

· Kenevir Tohumu Yağı %55 / 0

· Susam Yağı %44 / 3

· Kuşburnu Çekirdeği Yağı %43 / 1

Haberin Devamı

Kuru Cilt Tipi

Kuru ciltler sıkı, tahriş olmuş, kaşıntılı, pul pul olan ciltlerdir. Sıkı ve kapalı gözeneklere sahiptirler. Gözenekleri tıkayan yapışkan ölü hücreler nedeniyle akne problemi yaşayabilirler. Kuru ciltler için en iyi yağlar ağır ve daha yavaş kuruyan tekli yağ asidi bulunan yüksek miktarda oleik asit içeren yağlardır. Bu yağlar susuz ciltler için çok uygundur ve yağlı ciltlere göre daha kolay emilir. Eğer yüksek oleik asit içeren yağ kullanıyorsanız ve akne oluşumu söz konusuysa cildiniz kuru olarak kabul edilmez. Ancak susuzdur. Bu durumda yağlı ciltler için yukarıda listelenen yüksek linoleik asitli yağlardan kullanın.

Oleik asidin -topikal olarak ve içten kullanıldığında- iltihabı azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle diyetinizde bu yağı tüketmeyi unutmayın. Tüm cilt tiplerinin içeriden ve dışarıdan muamele edilmeye ihtiyacı vardır.

Yüksek miktarda oleik asit içeren yağlar

· Zeytinyağı %60 / 2

· Kayısı Çekirdeği Yağı %65 / 2

· Makademya Yağı %60 / 2-3

· Avokado Yağı %66 / 3

· Fındık Yağı %74 / 1

· Badem Yağı %65 / 2

· Argan Yağı %43 / 0

Aşırı Kuru Cilt Tipi

Bazen yağlar bile kuru ciltler için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda devreye Hindistan cevizi yağı ve bitkisel yağlar girer. Hindistan cevizi yağının akneyi daha da kötüleştirebileceği konusunda çok fazla yanıltıcı bilgi vardır. Hindistan cevizi yağı en kuru ciltleri bile nemlendirir. Eğer akneye sebep oluyorsa bu yağ cildiniz için uygun değildir.

Shea yağı, mango yağı, kakao yağı yüksek miktardaki palmitik asit nedeniyle size süper pürüzsüz bir cilt verecektir. Ancak muhtemel tıkalı gözeneklere dikkat edin! Cilt tipiniz için doğru yağı bulmak tamamen denemelerinize bağlıdır.

Karma Cilt Tipi

Endişe etmeyin! İki farklı yağ almadan da başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Kuru ve yağlı cilde sahipseniz yüzde rasyosu %50’ye yakın olan badem yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı, susam yağı veya kuşburnu çekirdeği yağı seçmelisiniz. Bu yağlar her iki duruma çok uzak olmadan karma cilt tipleri için daha dengelidirler.

Tüm Cilt Tipleri

Jojoba yağı az miktarda oleik asit içerir. Cildimizin sebum salgısına çok benzer özellik taşır. Jojoba yağı iltihaplanmayı azaltır, tıkanmış gözeneklerdeki tıkaçları parçalayarak birkaç hafta içinde açar. Tüm cilt tipleri için mükemmeldir. Özellikle akneye meyilli ciltler için faydalıdır.

Jojoba yağı bir temizleme ve kirleri çıkarma yağıdır. Öyleyse birkaç hafta sabırlı olmalısınız.

Bir taşıyıcı yağ seçtikten sonra en az 2 hafta denemelisiz. Cildinizin size ne söylediğini yakından dinleyin. Ona göre yağın oranını ve miktarını ayarlayın.

Bu yağları kokmasını önlemek için buzdolabında veya serin ve karanlık bir yerde sakladığınızdan emin olun. Bir yağın bozulduğunu aldığınız oksidasyon kokusundan anlarsınız.

Kullanacağınız yağın kaliteli, organik ve soğuk pres üretim olmasına dikkat etmelisiniz.

Yağların büyülü dünyasına adım attığımdan beri zengin içeriklerinin sağlığımıza katkılarını heyecanla izliyorum. Doğanın bize sundukları, gücünün ve -hiçbir madde ile karşılaştırılamayacak- değerinin göstergesi değil mi?

Sevgiyle ve doğal kalın.

Elçin Oltulu Şahin

Web: http://dogalivarken.com

FB : http://facebook.com/dogalivarken

IG : @dogalivarken