Gündem Çingene Kızı’nın kayıp parçaları haftaya geliyor

Çingene Kızı’nın kayıp parçaları haftaya geliyor

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’deki Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının, 26 Kasım’da Gaziantep’e getirileceğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy yıkılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için de “İhale bu ay, temeli de şubatta atacağız” dedi.

Çingene Kızı’nın kayıp parçaları haftaya geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının, 26 Kasım’da Gaziantep’e getirileceğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 bütçe görüşmelerinde Bakan Ersoy, yeni bütçenin sunumunu yaptı. Ersoy’un açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

26 KASIM’DA ANTEP’TE: ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçaları, kasım sonunda, 26 Kasım’da Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirilecek. 2018’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen, bilinen en eski ibadet yeri “Göbeklitepe” ziyarete açıldı. 2019’u, “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan etmek arzusundayız. Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki varlık sayımız 77’ye yükseldi. 2019’da ise Bolu Mudurnu Tarihi Ahi Kenti ile Malatya Aslantepe Arkeolojik Alanının da Dünya Miras Listesi’ne alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

AKM İHALESİ KASIM SONUNDA: İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) en kısa sürede hizmete girmesini teminen kasım sonu itibarıyla ihale sürecini başlatacağız. Hedefimiz şubatta temeli atacağımız bu büyük projeyi 2 yıl içinde tamamlamak.

Haberin Devamı

NİSANDA YENİ KAMPANYA: 2018’in ilk 9 ayında müzelerimizi ziyaret eden kişi sayısı toplam 21.9 milyon olarak gerçekleşirken bu sayının 2019’da 30 milyona ulaşacağını öngörmekteyiz. Önümüzdeki sene “Japonya’da Türkiye Yılı” olacak. Bu vesileyle Tokyo ve Kyoto’da, Topkapı sarayımızdaki Osmanlı ve İstanbul temalı eşsiz eserlerden oluşan devasa bir sergi gerçekleştirilecek. Sonrasında ise “Gezen Sergi” konsepti, İngiltere, Almanya ve Rusya’da devam ettirilecek. Tanıtım etkinliklerine gastronomik değerlerimizi de ekliyoruz.

28 MİLLET KIRAATHANESİ: Kütüphanelerimizin bazıları, Millet Kıraathanesi anlayışı ile hizmet vermeye başlamıştır. Hali hazırda 28 Millet Kıraathanesi hizmete sokulmuş olup, bu sayının sene sonuna kadar 30’a çıkarılması planlanıyor.

TELİF HAKLARI: “Telif Hakları Yasa tasarısı” geçtiğimiz dönem kadük hale gelmişti. Kanun teklifinin yeni yasama döneminde yasalaşmasını hedefliyoruz. Bu yasama döneminde mevcut destek mekanizmalarını çeşitlendirecek, ülkemizi film çekim merkezi haline getirecek ve film turizmini geliştirecek yeni sinema kanununun da Meclisimize sunulmasını bekliyoruz.

Bütçe 1.6 milyar TL artırıldı

ABD’deki Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının, 26 Kasım’da Gaziantep’e getirileceğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy yıkılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için de “ihale Kasım’da, temeli de şubatta atacağız” dedi.

Haberin Devamı

Dizi sektöründe dünya ikincisiyiz

150’den fazla ülkeye ihraç edilerek bu alanda Amerika’dan hemen sonra dünya ikinciliğine yükselen Türk dizi film sektörü, 350 milyon doların üzerinde ihracat hacmine erişti. Sinemanın kalbi olarak nitelenen İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda; Türk sinemasına ait tarihi içerikli görsel işitsel malzeme ve ekipmanlar ile film, kitap, bülten gibi malzemelerin derlenerek halkla buluşturulacağı, içerisinde kütüphane ve gala salonu gibi mekanları da barındıracak Türkiye Sinema Müzesi’ni kurmayı planlıyoruz.