Ekonomi Çinliler şifalı ot almaya geliyor

Çinliler şifalı ot almaya geliyor

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Tıbbı ve Aromatik Bitkilerin Korunması Araştırma Komisyonu’nda Başkan İbrahim Aydın, Çin’den tıbbi ve aromatik bitki alımı için büyük bir heyetin Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer ise “Çin çıkarmasının” detaylarını anlattı.

Çinliler şifalı ot almaya geliyor

Buna göre, 17-20 Haziran arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik heyet gelecek. Heyette dünyada tıbbi aromatik bitkilerde çok önemli CEO’lar ve yönetim kurulu başkanları ile karar mercisi olan isimler yer alacak. Heyetin yüzde 80’i doğrudan alım yapacak.

Haberin Devamı

Gelmeden önce Türkiye’ye hangi şirket hangi amaçla geldiğini ve gelirken sipariş listesini çoktan iletti bile. Sipariş listesindeki başlıklardan birkaçı, “2 bin 150 ton kimyon, 400 ton şifalı bitkiler, otlar, 36 ton kekik, 120 ton rezene çayı” şeklinde sıralanıyor. Bir de bu bitkilerin yağlarıyla ilgili, gül yağı, lavanta yağı, susam yağıyla gibi çok ciddi bir sipariş listesi bulunuyor.

Yatırım konuşulacak

17 Haziran’da İstanbul’a gelecek heyet, 18’inde TBMM’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu ile görüşecek. Ankara’da yine TOBB ve Ankara Ticaret Odası’ya bir araya gelecek. Heyet, kadın girişimcilerle de bir araya gelecek. Daha sonra Afyonkarahisar ve İzmir’de belli başlı firmaları ziyaret edecek.

Haberin Devamı

Beşer, “Firmaları bir araya getirip ihracatı artırmak en büyük hedefimiz. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri, ekebileceğimiz ve üretebileceğimiz ürün sayısı çok fazla olmasına rağmen çiftçimiz sözleşmeli garanti bir satış yapmak istiyor. Bu heyet de buna göre. Yatırım yapmak isteyen firmalar da var burada” dedi.

Defneden trüfe milyar $’ı aşar

Sadece defne ürünleri ihracatından 1 milyar dolar gelir.

Ham reçinede 300 milyon dolar ülke ekonomisine katkı.

Trüf mantarının 10 milyon dolarlık ekonomik katkısı 300 milyon dolara çıkacak.

65 bin ton kestane üretimi, 150 bin tona çıkarılacak.

25 milyon dolar olan çam fıstığı ihracatı, 150 milyon dolara çıkacak.

Keçiboynuzu ihracatında hedef 20 milyon dolar.