Dünya Çipras kendisini savundu

Çipras kendisini savundu

15.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Makedonya ile isim anlaşmazlığına çözüm oluşturan anlaşmayı gerekçe gösterip önceki istifa eden Savunma Bakanı Panos Kammenos’un yerine atadığı Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis’le görüşen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bu atamanın, hem yerel hem de dış politika açısından bir mesaj olduğunu öne sürdü.

Çipras kendisini savundu

Çipras, görüşmede yaptığı açıklamada, “Bu atama aynı zamanda Yunanistan’ın egemenlik haklarının savunulmasıyla ilgili de şu mesajı veriyor: Birlik olmuş durumdayız, egemenliğimizi bozmaya çalışacak herhangi bir şey yapmaya çalıştıklarında karşılarında bu şekilde duruyor olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çipras, bununla birlikte söz konusu görüşme öncesi katıldığı bir panelde de, Makedonya ile “isim sorununun” çözümüne yönelik Prespa Anlaşması’nın tarihi, milli açıdan yararlı ve aynı zamanda vatansever bir anlaşma olduğunu belirtti, “Bununla gurur duyuyorum” dedi. Hükümetin bu konuda tarihi sorumluluk ve siyasi bedel üstlenerek, bölgenin istikrarı ve Yunanistan’ın milli çıkarı doğrultusunda seçimini yaptığını, bunun da sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Anlaşmayla Yunanistan ve Makedonya’nın, aralarında uzun yıllar süren çarpışmalarla dolu bir dönemden barış, çok yönlü işbirliği ve ortak kalkınma dönemine geçtiğini ifade eden Çipras, “Bu anlaşma, aynı zamanda günümüz için de önemli bir mesaj içeriyor. En zor koşullarda, her ne kadar güçlü olsalar da aşırı sağcı ve milliyetçi akımlara sırtımızı dönerek eski yaraları kapatabileceğimizi gösteriyor. Bizim bunu yapmaya cesaretimiz var” dedi.

Haberin Devamı

ANEL’de deprem

Öte yandan hükümetin eski ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi milletvekillerinin hükümete destek vermesi, partide depreme neden oldu. Hükümetten çekileceklerini açıklayan ve Savunma Bakanlığından istifa eden ANEL Başkanı Panos Kammenos, sosyal medya hesabından Turizm Bakanı Elena Koundura’nın partiden ihraç edildiğini duyurdu. Hükümete destek vereceğini açıklayan Koundoura’yı eleştiren Kammenos, “Koundura Hanım, resmi açıklamasıyla, koltuğu için oyunu ve Makedonya’nın ismini takas etmeye karar vermiştir. Ben de onu Bağımsız Yunanların parlamento grubundan atıyorum” ifadelerini kullandı.

Bir diğer ANEL milletvekili olan Tarım, Kalkınma ve Gıda Bakan Yardımcısı Vasilis Kokalis de hükümete güvenoyu vereceğini, partisinden ayrılacağını açıklarken, milletvekili Thanasis Papahristopoulos da hükümete destek açıklamasında bulundu. Böylece, en az 3 vekili hükümete destek verecek olan ANEL’in milletvekili sayısı 7’den 4’e düşecek.

Başbakan Çipras’la bir araya gelen Kammenos, Makedonya ile varılan isim anlaşmasını gerekçe göstererek hükümetten ayrılacaklarını ve güvenoyu vermeyeceklerini bildirmişti. Kammenos ayrıca, hükümete destek verecek parti üyelerinin “aralarında yeri olmadığını” ifade etmişti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Çipras’ın talebi üzerine hükümet hakkında güven oylamasının yarın gece yapılacağı belirtiliyor.