Ekonomi Çıraklık süresi de sigortadan sayılsın

Çıraklık süresi de sigortadan sayılsın

25.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çırakların çıraklık süresince verdiği emeklerin emekliliklerine yansıtılması gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Mesleki eğitim ülkemizin iç piyasada duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılayan, ekonomi kalkınma içerisinde en önemli basamak. Bu yüzden mesleki eğitim alan çırakların sigorta başlangıcı çıraklık döneminden itibaren başlamalı ve bu dönemdeki emekleri emekliliklerine yansıtılmalı” dedi.

Çıraklık süresi de sigortadan sayılsın

‘Okulda başlasın’

Haberin Devamı

Çırak ve stajyerlerin sigorta başlangıçlarının eğitim dönemi itibariyle başlaması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, şunları söyledi:

“Meslek liselerinde yapılan staj ve işin öğrenildiği çıraklık eğitim dönemi emeklilikte geçerli olmuyor. Mesleki ve teknik eğitimde alınan eğitim, verilen emek asla yadsınamaz. Çırakların emeklerinin değerinin karşılığı da verilmeli. Çırakların sigorta başlangıcı çıraklık dönemi itibari ile başlamalı. 1 milyon civarında bu emeğin karşılığını bekleyen vatandaşımız var. Nitelikli eleman yetiştirilmesi ve ekonomimiz için çıraklık dönemi çok önemli. Onların haklarının tam teslim edilmesi de aynı derecede öneme sahip. Çıraklık döneminin sigorta başlangıcı sayılması mesleki eğitimi daha cazip hale getirecektir. Bu da çırak sayısında artışı sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

Mesleki eğitim

Palandöken, “Güçlü bir kalkınma için ara eleman açığını mesleki ve teknik eğitim kapatır. 2007’de 187 bin 927 olan çırak sayısı her yıl azalarak geçtiğimiz yıl 119 bine düştü. Çırak sayısında böyle düşüş var ise gençlerimizi yönlendiremiyoruz demektir” diye konuştu.