Çocuğumun sözcük dağarcığının artmasını nasıl sağlayabilirim?

Henüz dil gelişimi tamamlanmamış çocuğunuz var ise;

Çocuğunuz ile sıkla konuşun. Birlikteyken gördüğünüz, yaptığınız, yapmakta olduğunuz şeyleri ona anlatın. Böylece sadece sözcük dağarcığını desteklemez, çocuğunuzun dinleme becerilerini de desteklemiş olursunuz. Çocuğunuz çevresinde ona yönelik konuşmalara ne kadar çok maruz kalırsa kendi dil gelişimi de o kadar olumlu yönde etkilenecektir.

Çocuğuna düzenli olarak yüksek sesle yaşına uygun hikaye kitapları okuyun. Çocuğunuza resimlerdeki karakterleri, nesneleri de göstererek isimlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuğunuz bir şeyi göstererek istediğinde, bu nesneyi ona isimlendirerek verin. Örneğin, bardağı gösteriyor ise ’’Su mu istiyorsun? Al bakalım su.’’ gibi.

Çocuğunuzun kendini ifade edilmesine izin verin. Bir şeyi sözcükleri kullanarak ifade edebiliyor ise, gösterdiğinde(acil değil ise) hemen bunu sağlamayın, söylemesine fırsat tanıyın.

Çocuğunuz konuşmaya başladığında, henüz okumaya başlamadığı dönemde;

Çocuğunuzun sizinle sohbet etmesi için fırsatlar yaratın. Böylece hem aile içi iletişiminizi desteklersiniz hem de çocuğunuzun sözcük dağarcığının gelişmesine yardımcı olur,dil gelişimine fayda sağlarsınız.

Dışarı çıktığınızda onun için özel olan bireyi toplamasına /almasına yardımcı olun. Akşam yemekte aile üyelerine onun için özel olan bu parçayı anlatması için teşvik edin.

Çocuğunuz kendi okumaya başlasa da ona yüksek sesle kitap okumaya devam edin. Birlikte kitapevine giderek kitap seçebilirsiniz.

Çocuğunuzun sözcük dağarcığını geliştirmek için gördüğünüz ve onun sorduğu her şeyi isimlendirin. Çocuğunuz bu gelişim basamağında yeni bilgileri bir sünger gibi alabilir. Önemli olan bu sürecin zorlama değil doğal olmasıdır.

Bir kelime için kullanılabilecek farklı seçenekleri de kullanarak onun sözcük dağarcığını zenginleştirebilirsiniz (keyifli-zevkli-eğlenceli vb.)

Çocuğunuz okumaya başladığında;

İlgisini çeken her şeyi okumasına izin verin. Bu bir dergi, gazete yazısı da olabilir tabii bir kitap da olabilir.

İlgisini çeken bir konuda bir dergi çıkarması için ona yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede hem yazılı ifadesi hem de okuma becerilerini desteklemiş olursunuz. Derginin resimlerini tamamlarken de yaratıcılığı gelişir.

Haberin Devamı

Okuduğu kitaplar hakkında sohbet edin. Aynı şekilde ebeveynleri olarak sizde okuduğunuz bir yazıyı ona anlatın.

Çocuğunuzu günlük tutmasına teşvik edebilirsiniz.

Kelime bilgisi içeren kutu oyunlarından yararlanabilirsiniz (Scrabble, Tabu, Boogle vb.).Hem kaliteli zaman geçirir hem de sözcük dağarcığının gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.

Ayşe Başak Erk - Uzm.Gelişim Psikoloğu

Mika Psikoloji

cocuklaringelisimi.com