Ebeveyn Çocuğunuz size vuruyorsa ne yapmalısınız?

Çocuğunuz size vuruyorsa ne yapmalısınız?

21.02.2019 - 11:52 | Son Güncellenme:

Çocuğunuz hiç beklemediğiniz bir anda size veya başka bir çocuğa vuruyorsa o an şaşırabilir ve üzülebilirsiniz. Bu durumda çocuğunuzun neden size veya başkasını vurduğunu araştırabilir ve ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. İşte bu durumda size yardımcı olacak ipuçları paylaştık.

Çocuğunuz size vuruyorsa ne yapmalısınız

Uzun süredir ya da son zamanlarda çocuğunuz size veya arkadaşlarına vuruyorsa suçu kendinizde bulabilir ve üzülebilirsiniz.Aslında çocuğunuz başkalarına vurduğunda bunu onun canını yakmak için yapmıyor. Çocuklar bu tip davranışlar ile ilgi çekmek isterler ve bu durum onların hoşuna gidebilir. İstediğiniz kadar bu davranışı tekrarlamaması için onunla konuşun bu konuşmalar hiç de caydırıcı olmayacaktır. Çünkü neden olduğu karmaşa onu heyecanlandıracak ve kafasını karıştıracaktır. Peki, bu durumda ne yapabilirsiniz? İşte sizinle birkaç ipucu paylaştık.

Haberin Devamı

Evinizde ve çevrenizde şiddete yer olmadığını anlamasını sağlayın

Çocuğunuza vurmanın yasak olduğunu kesin bir dille anlatmanız gerekiyor. Çocuğunuz sakinleştikten sonra onunla bu sorun hakkında kararlı ve net bir şekilde konuşun: “Biliyorum sinirleniyorsun, çok fazla öfken var. Bu kocaman duygularla kimseyi incitmeden başa çıkabilmen için sana yardım edeceğim. Seni çok kızdıran şeylerle ben ilgileneceğim; ancak anneye vurmak yasak.”

Sakin ve kendine güvenen bir lider olun

Bir çocuk birisine vurduğunda aklınızdan çıkarmamanız gereken şey, onların kötü olmadığıdır. Sadece öğrendikleri yeni bir yöntemi deniyorlardır. Bazen bunu başkalarından görüp öğrenirler, bazen de oyun sırasında farkında olmadan keşfederler. Nasıl öğrenirse öğrensin, çocuğunuzun birisine vurması tepki çekeceğinden bir anda onun için ilginç bir hal alacaktır. Tepkileri kontrol ederek ve soruna sakin ve kendinden emin bir şekilde yaklaşarak, çocuğunuz için ortaya çıkan heyecanı yok edebilir ve bu hareketin ne kadar değersiz olduğunu gösterebilirsiniz. Buna ses tonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun iyi dinlenmiş ve beslenmiş olduğundan emin olun

Çocuğunuz yorgun mu? Aç mı? Çocuğunuzun ani tepkileri ve saldırıları, midesinin boş olduğu zamanlara denk geliyor olabilir. Bu problemli davranışların takibinde olun. Çoğunlukla akşam yemeklerinden önce mi oluyor? Üstesinden gelmesi için küçük bir atıştırmalık verin. Yatma saatinden hemen önce mi? Yorgun düşmemesi için biraz daha erken yatmasını sağlayın.

Bunu önlemek için çocuğunuza yakın durun

Bir çocuk bir diğerine vurduğunda anne ve babalar genellikle hazırlıksız yakalanır. Ancak bu tür bir davranış tekrar eden bir hal aldıysa, tekrar vuracaklarını bilmeli ve bu nedenle vurmasını önlemek için hazırlıklı olmak gerekli. Çocuklar birlikte oynarken, sürekli olarak kendi çocuğunuzu izlemek durumunda kalmak kolay değil. Ancak bunu yapmalısınız. Çünkü çocuğunuzun bunu yapmanıza ihtiyacı var.

Çocuğunuza farkındalığı öğretin

Son zamanlarda, çocuklar ve farkındalık meditasyonları ile ilgili çok yararlı etkinlikler düzenleniyor. Bu çalışmalarda, birkaç dakikalık arkadaş canlısı egzersizlere katılan çocukların öfke ve gerginliklerinde yoğun bir azalma görülüyor. Tüm bu programlar ve daha fazlası, yerinde duramayan, huzursuz çocukların dahi kimi zaman öfke ve saldırganlık kontrollerini artırabilmek için kucaklarına oyuncak bir ayı koyarak, yavaş ve sessizce nefes almaya odaklanabildiklerini kanıtlıyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuza ilgi gösterin

Çocuğunuza, dikkatinizi ve ilginizi, hızlı bir kucaklama ya da küçük bir gülümseme gibi basit ve kolay hareketlerle, gün boyunca küçük dozlar halinde vermeyi unutmayın. Kendilerini size yakın ve bağlı hisseden çocuklar genelde sizi memnun etmek için ellerinden geleni yaparlar.