Çocuk Odası İçin Dekorasyon Önerileri

Haberin Devamı

Okulların açılmasına az kaldı. Belki de bu yıl çocuğunuzun odasını yeniden düzenlemelisiniz. Peki, bu konuda en mükemmel planlamayı nasıl yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Mesela, hangi renkleri seçmelisiniz ya da iyi bir aydınlatma için neler yapmalısınız? İç Mimar Eda Tahmaz, çocuk odaları tasarımlarında bu senenin trendlerini, konsantrasyon artırıcı püf noktaları ve tasarımda dikkat edilmesi gerekenleri aktardı…

- Okul çağındaki çocukların odalarının tasarımlarında dikkat ettiğiniz en önemli unsurlar neler?
Çocuk odalarının tasarımlarında ışığın yönü, pencere ve kapının konumu ile yatak, dolap ve çalışma masasının yerini hatta tavan yüksekliğini belirler. Çalışma alanına olabildiğince doğal ışığı alabilmek, kapı yönüne göre oda metrekaresinin en iyi kullanabileceği bir planlama yapmak, ilk etapta atılacak en iyi adımdır. Mekana doğal ışık yeteri kadar gelmiyorsa endirekt aydınlatmayla gün ışığından faydalanılabilir.

Odayı olabildiğince aydınlık ve ferah tutmada seçilen boya ve duvar kağıdının da payı büyüktür. Ayrıca geniş pencereler ve ayna gibi odayı daha geniş gösteren aksesuarlar kullanılabilir. Elbette renk seçimlerinin de odada hem sıcak ve samimi hem de ferah ve iç açıcı bir doku yaratacak şekilde tercih edilmesi gerekir.

- Dekorasyonda, renk ve malzeme kullanımlarında yeniliklerden bahseder misiniz?
Mekan tasarımının en önemli unsurlarından biri olan renkler, sezon trendleriyle birlikte değişime uğramaya ve farklı kullanımlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Klasik ya da doğal tonlarda kullanılan mobilyalar da canlı renk akımından etkilenerek göz alıcı tonlara bürünüyor. Güçlü petrol yeşilleri ve mavileri, bordolar, morun tonları ve canlı sarılar bu yılın dekorasyon renk trendleri arasında yer alıyor. Daha soft renkler ise dengeleyici bir unsur olarak koyu tonlarla harmanlanıyor. Uçuk bejler, bebek mavisi ve pembesi gibi açık tonlar, bu sene de kullanılmaya devam ediyor. Renkleri ise, pirinç ya da bakır detaylar ve aksesuarlar tamamlıyor.

- Çocukların konsantrasyonlarını üst seviyede tutabilmek adına tasarımda başvurduğunuz püf noktalara değinir misiniz?
Çalışma için ayrılan bölümde sandalyenin ergonomisi, konsantrasyon açısından en az renk seçimi kadar önemlidir. Dikkat dağınıklığını minimum düzeyde tutabilmek adına dağınıklığı önleyen çekmece ve dolaplar tercih edilmeli, derslerine konsantre olmalarını sağlayacak bir çalışma köşesi oluşturulmalı, rahat ve sağlıklı bir yatak seçilmelidir. Okul çağındaki çocuk odaları için zeka gelişimlerini olumlu etkileyecek sarı ve mor tonlar birlikte kullanılabilir. 11 - 12 yaşlarındaki çocuklar için ise kırmızı, turuncu, sarı ve tonlarındaki renkleri tercih edebilirsiniz. Ders çalışırken konsantrasyon eksikliği yaşayan çocuklar için yeşil renkli duvarlar faydalı olacaktır. Yeşil tonları aynı zamanda çocukların güven duygusunu geliştirerek rahatlamasını sağlayacaktır.

- Çocuk sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken noktalar hangileri?
Seçilen malzemelerin kansorejen maddeler ve alerjenler içermemesi, mümkün olduğunca malzemelerin ham hallerini kullanmak ya da geri dönüşümlü malzemeleri kullanmaya özen göstermek aynı zamanda çocuklarımıza çevre bilincini aşılamak adına gereklidir. Mekanı kullanacak çocukların yaş grubuna göre detaylar belirlenerek sivri köşelerden kaçınılmalı ve gerekiyorsa mobil elemanlar kullanılmalı.

- Peki, teknolojik gelişmelerin dekorasyonda etkisi nedir?
Gelişen ve değişen teknolojik gelişmeler, teknolojik gelişmelere paralel tasarım ihtiyaçlarını da şekillendiriyor. Bilgisayar ve müzik sistemlerinin kullanıldığı teknolojik detaylar ile yatak ve çalışma masalarına entegre olan akıllı tahtaların, çocukların yaratıcılıklarını artırarak sosyal gelişimlerine katkı sağladığını söyleyebilirim.