Çocuklar Kaç Yaşında Ekran ile Tanışmalı?

Haberin Devamı

Çocuklar kaç yaşında tv izler?

Öncelikli olarak, hepimiz biliyoruz ki günlük hayatımızın her alanında ekranlar var.

Maalesef bu ekranlardan çocukları korumak çok zor. Peki ne zaman başlanmalı ekranlarla tanıştırmaya çocukları? Veya ne zaman bir çocuğun telefonu olmalı?

Ben bir uzman değilim tabiki. Asla kimseye ahkam kesme gibi bir niyetimde yok. Amacım bildiklerimi aktarmak ve farkındalık yaratmak.

Okunulan kitaplar, danışmanlar vs. Tamamının toplamından bir çocuğun ekran ile tanışma yaşı 3!

Peki neden daha önce başlamıyoruz? Biliyoruzki bir çocuğu zapdeden, yemeyeni yediren, durmayanı durduran birşey bu ekran. (Çizgi film, çizgi müzikler, tablet oyunları, telefon vs. ) Bir kere ağlayan çocuğu susturmada büyük bir silah! Vakti kendinize ayırmada da oldukça başarılı çünkü, ekranla ilgilenen bir çocuğu rahatlıkla kendinizden uzaklaştırır ve kafa dinleyebilirsiniz. Dahası eviniz daha az dağılır ve rahat edersiniz!!!

Peki sizce, siz mi önemlisiniz yoksa çocuğunuzun gerileyen zihinsel gelişimi mi?

Ben ebeveynlerinde kafa dinlemeye hakları olduğunu düşünüyorum. Ama bunu farklı yollarla yapmalı!

Çocuklar doğası gereği oyun aşkı ile doğarlar. Oyun bir çocuk için; sosyalleşme, öğrenme, iletişim aracıdır. Örneğin; ip atlayan bir çocuk fiziksel olarak kendini geliştirirken, oyuncak oynayan bir çocuk paylaşmayı, sabretmeyi öğrenir.

Bizler şanslı çocuklardık. Sokakta annemizin yaptığı ekmek arası peynir ile akşamı eder, tüm enerjiyi sokakta atar, evlere mutlu girerdik.

Şimdi ekranlarla, çocukların beslenme bozuklukları doğuyor, hareketsizlik bir çok hastalığı beraberinde getiriyor. Obezite, gözlerde bozukluk, hatta radyasyon sebebi ile istenmeyen bir sürü kötü huylu rahatsızlık??

Ekran çocukların hayal dünyasını elinden alır! Hayal etmeyen çocuk, çocuk mudur? Çocuklar oyunlarının çoğunu hayal ederek kurgularlar bu da çocuğun gelişimi için bulunmaz bir nimettir. Ekrana bağlı kalan çocuk; zamanla o kadar alışkanlık edecektir ki, oyun oynamak onun için sıkıcı, tablet, tv izlemek onun için daha çekici hale gelecektir.

İzlediği çizgi film, dizi, programlar içerisinde bulunan şiddeti ekranlar öyle doğal sentezliyor ki çocuk, bir zaman sonra şiddetin normal bir davranış olduğuna karar veriyor ve etrafında daha saldırgan davranışlarda bulunabiliyor.

Dahası tvdeki film, dizi içerisindeki aşk, moda, cinsellik gibi kavramlar çocukların dünyasını olumsuz etkiler. Yetişkin kavramı ile büyüyen bir çocuğun dengesi bozulur. Bu kavramlarla büyüyen çocuk çocukluğunu tam yaşayamamış demektir. Bu da gelecekte büyük depresifliklerin habercisidir.

Tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle oyun oynayan bir çocuğun gelecekteki psikolojisi tehlike altındadır. Lütfen değerli vaktinizin en çoğunu çocuğunuz için harcayın. Ona oyun oynamayı öğretin, sevdirin. Zamanla size ihtiyaç duymadan oyun oynayacak ve çok daha mutlu, hayal dünyası geniş ve sosyal bir çocuk olacaktır.

Telefon yaşına gelecek olursak ise lise döneminden önce asla bir çocuğun iletişim aracı olmamalıdır.

Gelecek çocuklarındır, onu ellerinden almayın!