Çocuklarınızın Beslenmesinde Bunlara Dikkat Edin

Okullar açıldı. Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı. Siz de çocuğunuzun okul başarısını arttırmanın yollarını aramaya başladıysanız çocuğunuzun beslenmesine ekleyeceğiniz bazı besinler ile çocuğunuzun daha zinde, enerjik ve başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Balık tüketmesine özen gösterin

Protein ve faydalı yağ içeriği yüksek bir besindir. Çocukların büyüme ve gelişmeleri içinse protein elzem bir besin ögesidir. Aynı zamanda balık EPA ve DHA dediğimiz omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Vücut bu yağ asitlerini üretememektedir. Özellikle çocuğun beyin gelişimi ve derslerini daha iyi anlaması için çok etkili bir yağ asididir. Fakat bu nokta da bir diğer önemli konu ise balığın pişirilme yöntemidir. Balık kızartılmamalıdır. Çünkü kızartıldığı zaman balığın faydalı yağ asitlerinin oranı ve vücudun bu yağ asitlerinden faydalanabilme kabiliyeti azalmaktadır. Bu nedenle kızartmadan çocuğa sevdiği şekillerde hazırlanarak yedirilmelidir.

Haberin Devamı

Yumurtaya alternatif üretin

Yumurtanın proteini örnek proteindir. Yani vücudun kullanabilme kapasitesi oldukça yüksektir. Bu özelliği ise çocukların büyüme, gelişme ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Özellikle içeriğindeki lesitin maddesi çocukların beyin gelişimi için çok önemlidir. Vücudun yumurtanın proteininden daha iyi faydalanabilmesi için rafadan pişirilmesi daha doğrudur. Aynı zamanda yumurta akının çiğ bırakılmaması B vitaminlerinin etkisinin azalmaması içinde çok önemlidir. Tavuk yumurtası tüketmeyen çocuğa alternatif olarak bıldırcın yumurtası sunulabilir. 1 tane tavuk yumurtası yerine çocuk 2 tane kadar bıldırcın yumurtası tüketebilir.

Polen ile tanıştırın

Bal arıları tarafından üretilen ve genç arıların besin kaynağı olarak kullandığı bir kovan ürünüdür. Çocukların dikkat ve konsantrasyonunu arttırır. Büyüme ve gelişmesine destek olur. Çocuğunuzu bir an önce tanıştırmanız gereken bir besindir. Çocuğunuzun sütüne, suyuna, balına karıştırarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenme çantasında kuruyemişler olsun

Ceviz, fındık, badem gibi besinler E vitamininden zengindir. Aynı zamanda içeriklerinde bulunan yağ asitleri ile unutkanlığı önleyici beyni besleyici besinlerdir. Çocuklarınızın beslenme çantasında mutlaka kuruyemişlere yer vermelisiniz. Sinirleri kuvvetlendirerek odaklanmalarını kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Tahıllar sinir sitemini güçlendirir

İçerdikleri B vitaminleri ile çocuğunuzun sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Çocuğunuz odaklanma, konsantrasyon sorunu yaşıyorsa yeterli tahıl tüketip tüketmediğinden emin olmalısınız. Çocuklarınız için de tercihiniz tam tahıllar olmalıdır. Tam tahıllar kan şekeri dengesini sağlayarak çocuğunuzun aniden kan şekeri düşüklüklerine bağlı halsizlik, yorgunluk yaşamasını önleyecektir.

Paketli ve hazır ürünler içerdikleri katkı maddeleri, renk vericiler, tatlandırıcılar, şeker, monosodyum glutamat gibi yabancı maddeler nedeni ile çocukların sağlığını tehdit etmektedir. Bu maddelerden bazıları çocuklarda alerjik etki yapabilir. İshal, kusma, kaşıntı, deri döküntülerine neden olabilir. Aynı zamanda yüksek şeker ve koruyucu içerikli meyve sularının, boyalı gıdaların çocuklarda hiperaktiviteye neden olduğu da kanıtlanmıştır. Bu nedenle çocuklarınızın beslenmesinde olabildiğince doğal, ev yapımı besinlere yer vermeye çalışın. Beslenme çantalarında ev yapımı kek, sandviç, kuru meyvelere, taze meyvelere, kuru yemişlere yer vermeye çalışın.

Haberin Devamı

Tüm çocuklara başarılı bir yıl diliyorum.

Diyetisyen Deniz Zünbülcan

http://www.dytdenizzunbulcan.com/

https://www.facebook.com/dyt.denizzunbulcan/?ref=bookmarks