İstanbul “ÇOĞU SAKIZLAR, YAPAY TATLANDIRICI İÇERİR”

“ÇOĞU SAKIZLAR, YAPAY TATLANDIRICI İÇERİR”

30.05.2016 - 12:46 | Son Güncellenme:

.

“ÇOĞU SAKIZLAR, YAPAY TATLANDIRICI İÇERİR”

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, sakızlarda yapay tatlandırıcı kullanıldığını ve bunun da insan sağlığını tehdit edici nitelikte olduğunu belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği. (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, sakızlarla ilgili önemli noktalara dikkat çekti. Büyüközer, apay tatlandırıcı kullanıldığını ve bunun da insan sağlığını tehdit edici nitelikte olduğunu belirterek “ABD, dünya çapında sakız tüketiminin en yüksek oranlarına sahip ilk üç ülke arasında yer almaktadır. ABD’de, halkın yüzde 59’u, İran’da (yüzde 82) ve Suudi Arabistan’da (yüzde 79) Orta Doğu’da fazla sakız çiğneyiciler daha çok. ABD’de, birçok kişi lezzet ya da kendini oyalama gibi sebeplerle sakız çiğniyor. Bazısı stres rahatlatmak ve hatta gıda isteğini azaltmak için bir araç olarak kullanıyorlar. Günümüzde sakız birçok insan için vazgeçilmez bir hal almıştır. En önemlisi de çocukların dikkatini çeken renkli kutularıyla daha fazla albenisi olan sakızların zararları konusunda aileler yeterince bilinçli olmaması. Bugün, dünya sakız piyasasında yıllık üretim 580 000 tonu bulmaktadır. Endüstriyel sakız üretimine 55 yıl önce başlanan Türkiye’de ise yıllık 400 milyon TL(140 milyon dolarlık) dev bir pazar söz konusudur. Ve bu dev pazarın hedef kitlesi gençler ve çocuklar” dedi.
Günlük hayatta her yerde ulaşılabilen sakızların içeriğine değinerek Büyüközer, “Sakızlar ne kadar masum, gelin hep birlikte madalyonun öbür yüzünü inceleyelim. İşte küçücük sakızın içine sığdırılan katkı maddeleri ve zararları; Eğer devamlı sakız çiğneyici iseniz Ancak, bu olmadan kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız bu bir alışkanlık olduğunu kanıtlar. Şüpheli katkı maddeli bu maddelerin diş ve sindirim üzerindeki etkisi de göz önüne alındığında, bu sakızlar ağzınıza değil çöpe ait olmalıdır. Bilinen nörotoksinlerin vücudun içine yayılmasına ağzınızdaki civa algamlı dolguların neden olabileceğini bilmelisiniz. Çocuğunuz sıkı sakız çiğneyici ise ve baş ağrısından muzdarip ise, her iki konu ile de yakın bir bağlantı olabileceği bilinmeli. Araştırmacılar sakız çiğneme baş ağrılarına neden olabilir. Geçmişteki araştırmalarda sakızdaki yapay tatlandırıcı aspartamın baş ağrılarına neden olabileceği bildirilmişti” ifadelerini içeren kaynaklara ulaştığını belirtti.
“ÇOĞU SAKIZLAR, YAPAY TATLANDIRICI İÇERİR”
Aynı zamanda çalışmalarında sakızda en yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılarından birinin aspartam olduğunu belirten Dr.Büyüközer: “Aspartam, odun alkolü (bir zehir) ve formaldehiti vücudunuzun içinde metabolize eder. Bu, doğum kusurları, kanser, beyin tümörleri, ve kilo alma olaylarına sebep olur. Aspartam bugün maalesef sadece sakızlarda değil birçok gıdanın içerisinde kullanılmaktadır; Meyveli içecekler, Meyveli yoğurtlar, Dondurulmuş tatlılar, Sofralık tatlandırıcılar, İlaçlar, Çocuk şurupları ve antibiyotikler, Düşük kalorili gıdalar, Sporcu içecekleri, Çikolatalar, Nane şekerleri, Dondurmalar, Kahvaltılık gevrekler, Konserve meyveler”dedi.
“SAKIZ KATKI MADDELERİNDEN KAÇIN”
Dr.Büyüközer açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı: ”Yapay tatlandırıcılar sakızdan kaçmak için tek bir neden olarak yeterlidir. Çoğu markalarda vücudunuzda size ait olmayan ek kimyasal maddeler içerir. İşte bu şüpheli maddeler içermeyen piyasada doğal sakız markalar varsa, onları çiğneyebilirsiniz. Ancak, doğal sakızları da aşırı çiğneme, çene kemik ve kas rahatsızlıkları ile sindirim sorunları riskini teşkil edeceğini unutmayın. Ayrıca doğal sakız markalarında, İslamî inancımıza aykırı bazı katkı maddelerinin ve üretim proseslerinin kullanılabilmesi sebebiyle helal sertifikalı sakızların tüketilmesi gerekmektedir”.