Ekonomi Çok büyük laflar etme!

Çok büyük laflar etme!

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

BinYaprak kurucu ortağı Aslı Caner, “Hedeflerini gerçekleştirmek için çabalamış rol modellerin hikayelerini dinleyin” diyor

Çok büyük laflar etme

Aslı Caner, uzun yıllar gazetecilik yaptıktan sonra meslek değiştirip Eneavor girişimcisi olan, halihazırda yerel ve global projelerin içinde yer alan seri girişimci bir kadın. Kahramanlara değil kendine inanmayı tercih ediyor. Hedefler koymaya ve adım adım bu hedefler için planlar yapmaya inanıyor. Telefonu, bilgisayarı, not defteri yapmak istedikleri ile dolu. BinYaprak’ın kurucularından olan Aslı Caner ile hayata dair notlarını konuştuk.

Haberin Devamı

- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İstanbul’da doğdum, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. 14 yıl boyunca medya sektöründe muhabirlik, editörlük, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptım. Oğlumun doğmasına denk gelen dönemde benim de girişimcilik serüvenim başladı. 10 yıla yakın ajans yöneticiliği, ortaklığı yaptıktan sonra sevgili Melek Pulatkonak’la Türkiye’de kadın istihdamının artması gerektiğine olan inancımız, kadının çalışma hayatında aktif varolması için destek ve ivme kazandıracak dijital bir platformun varlığı gerektiğini düşünmemiz bizi BinYaprak’ı kurma noktasına getirdi. 2015’ten bu yana hedefimizde emin adımlarla ilerliyoruz. Tabii dijital pazarlama ve içerik geliştirme alanındaki uzmanlığımı başka noktalara da taşıdım. Fayda Studio’nun Ajans Başkanı, LifePinner’ın Strateji Geliştirme’den Sorumlu Ortak görevlerini yürütüyorum. ARYA Kadın Yatırım Platformu’nda ise İletişim’den Sorumlu İcra Kurulu Üyesi’yim.

Haberin Devamı

- Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran bir başarısızlık anınız var mı?

Elbette birçok başarısızlık anı yaşadım. Genel olarak iş odaklı olup ‘insan odağımı’ kaybettiğim noktalarda başarısızlık yaşadım. Adına ister yol arkadaşı, ister ekip arkadaşı diyin, bir projenin en önemli unsuru inanmış, odaklanmış insan. Ne kadar harika iş planları yaparsanız yapın, doğru ekiple yola çıkmadıysanız başarı şansı çok düşük.

'Operasyon insanıyım'

- CEO olmak ve CEO olan bir kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Bu soru benim ‘çalışmadığım’ yerden geldi. Ben hep operasyon insanı oldum. Sahayı seviyorum, tüm ekiple birlikte çalışmayı. İşin içinde olmayı. Yönetici özetleri bana uygun deği. O yüzden CEO kadın olmayı ‘hiç bilmiyorum’ galiba...

- Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

Reklam, pazarlama çokça içinde olmanız, deneyimlemeniz, tecrübe kazanmanız, kendinizi sürekli güncel tutmanız gereken alanlar. ‘Ben oldum artık’ demek mümkün değil. Pişme süreniz bir hayli uzun anlayacağınız. Girişimci ve yeni mezunlara önerim, öyle çok büyük laflar etmeden önce kendilerini fark etmeleri, bulmaları ve bulana kadar da ne gerekiyorsa yapmaları.

Haberin Devamı

- 2030 senesinde müşteriniz kim olacak, sektörünüz nasıl değişecek?

Artık dijitalleşen müşteriye onu dijitalleştirecek yeni deneyimler sunmak için çalışıyoruz. Şu anda dijitalde yapılan her şeyi ‘standart’ bulan müşteriden söz ediyorum. Müşteri tatmini, çeşitlenen ve artan beklentileri karşılamak, deneyimletmek, veri analitiği (ki daha başlardayız) gibi kelimeler bizi daha çok yormaya başladı, böyle de devam edecek.

Güne erken başlıyor

- Bir gününüz nasıl geçiyor? Gün kaçta başlıyor, kaçta bitiriyorsunuz işi?

Aslında biraz işime göre şekilleniyor diyebilirim. Çok koşturmacalı bir takvimim var. Dolayısıyla iş dışında ayırabildiğim tüm zamanı ailemle geçirmeye özen gösteriyorum. Benim için gün 06:00’da başlıyor. 12 yaşındaki oğlum Ege ile okula hazırlanıyoruz. Ardından da mailler, sosyal medya kontrolleri derken akışa giriyorum. Şu aralar en önemli odağım, Fayda Studio ile 1.5 yıldır üzerinde çalıştığımız Feriye’nin yeni konseptini İstanbullular ve yolu İstanbul’dan geçen herkesle buluşturmak. Çok güzel bir iş çıktı ortaya ve herkes Feriye’yi deneyimlesin istiyorum.

Haberin Devamı

‘Önceliğim aile’

- Mutlu kadın, mutlu erkek, mutlu eş. İş hayatında başarılı olmak bir takım oyunu. Bu yoğunlukta eşimi ihmal ediyorum tasasında olanlara ne önerirsiniz?

Anlayış ve destek, evlilikte iki tarafında başarısı için olmazsa olmaz şeyler. Benim dediğim gibi, ilk önceliğim hep ailem. Tabii ki kimse ailesini, sevdiklerini ihmal etmek istemez. Yeter ki ilişkinin odağında anlayış ve sevgi olsun. Hedefleri olanlara, bu hedefleri gerçekleştirmek için çabalamış rol modellerin hikayelerini dinlemelerini öneririm. Tabii eşlerine de...

Çok büyük laflar etme
- Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

Birkaç dönüm noktam oldu aslında. Büyük bir trafik kazası geçirdim ve tekrar hayata karışmam neredeyse 1 yılımı aldı. Deyim yerindeyse, beni tekrardan yaptılar. Burada ben insanın yanında ailesi olunca neleri başarabileceğini çok net gördüm. Bir de birdenbire ölebileceğimi anladım. Hayatı çok kaçırmamak lazım. Bunlar cepte... Diğeri de sanırım iş hayatında kiminle yola çıkmam gerektiğini anlamamı sağlayan bir iki olay. İnsanı hem çok sevmek gerekiyor, hem de insanlara karşı çok dikkatli olmayı bilmek.

Haberin Devamı

Listesi cebinde

- Gizli kahramanız kim?

Çok öyle kahramanlara inanan biri değilim galiba, sadece benim için örnek alınacak insanlar olmuştur hep. Annemin yoktan var etme gücünü, cesaretini, babamın güzel kalbini ve insanlara olan bitmeyen hoşgörüsünü örnek aldım hep kendime. İnsanları gözlemlemeyi çok seviyorum. Farklı insanları keşfettikçe onlardan dönemsel kahramanlık alıntıları yaptığım oluyor.

- Hedeflerinizi nasıl koyarsınız?

Tam şu ana odaklı da yaşamıyorum, yıllar sonrasını düşünerek de. Ben her zaman ‘yapılacaklar’ listesi tutan bir insan oldum. Kısa vadeli hedeflerimi de uzunları da not alırım. Ve hepsi için de adım adım plan yaparım. 10 yıl sonrası için şimdiden planlamam hazır.

SİSTEMLİ ÇALIŞIYOR

- İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Ötelemeyi alışkanlık haline getirmeniz, çözüme değil de bahaneler üretmeye odaklanmanız, plansız çalışmanız yeterli. Çıldırma kısmı bende... Verimli ve doğru çalışmak için işleyen sistemler oluşturmak gerekiyor. Diğer türlüsü benim için gerçekten büyük zulüm.

- Çantanızda olmazsa olmaz ne var?

Kitabım, not defterim, kalem, olur da aniden makyaj yapmam gerekirse diye bir rimel, bir ruj, aldığım vitamin destekleri. Kalanı herkesle aynı şarj aleti, cüzdan, telefon...

BİNYAPRAK NEDİR?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!

Yazarlar