ÇOK OTURMAK, SİGARA İÇMEKLE EŞDEĞER!

ÇOK OTURMAK, SİGARA İÇMEKLE EŞDEĞER!

Sigara içmediğiniz için kendinizi sigara içenlere göre daha sağlıklı zannediyorsanız, bunu bir kez daha düşünün! Hareketsiz bir yaşamın, kalp sağlığı üzerinde neredeyse sigarayla eşdeğer olumsuz etkileri bulunuyor.

Teknoloji, 7’den 70’e herkesin hayatını kolaylaştırıyor. Ancak teknoloji, hayatımızı kolaylaştırırken sağlığımızdan da birçok şey alıp götürüyor. Merdiven çıkmak yerine asansörü veya yürüyen merdiveni tercih etmek, en yakın mesafeye bile arabayla gitmek hatta yürümek yerine yürüme bantlarını kullanmak…Yoğun iş-okul koşturması arasında bu şekilde zamandan tasarruf etmeye çalışırken, kalp sağlığımızı da bir yandan tehlikeye atıyoruz. Yapılan çok sayıda bilimsel çalışma, günde 15 dakika bile hafif tempoda yürüyen bir kişinin hiç egzersiz yapmayan bir kişiye göre ömrünün 3 yıl daha uzadığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve Amerikan Kardiyoloji Dernekleri haftada 150 dakika yürüme, orta şiddette egzersiz yapılmasının hem genel sağlık hem de kalp damar sağlığı açısından çok büyük önem taşıdığını belirtmektedir. Yapılan pek çok bilimsel çalışma, artmış fiziksel aktivite ile azalmış kalp damar hastalık riski arasındaki ilişkiyi göstermiştir. İsveç’te yapılan bir çalışmada, 18 yaşından itibaren 38 yıl boyunca takip edilen yaklaşık 744 bin sağlıklı erkekten, düzenli egzersiz yapanlarının kalp krizi geçirme riskinin diğer tüm etkenler dışlandıktan sonra dörtte bir oranında azaldığı saptandı. Orta şiddette egzersizin bu mutlak yararı gösterildikten sonra düşük yoğunlukta egzersizlerin kalp sağlığı açısından faydalı olup olmadığını gösteren çok sayıda yeni kanıt ortaya çıktı. Bu kanıtlar daha düşük yoğunlukta yapılan egzersizin de kalp ve damar sağlığı açısından yararlı olduğu yönündeydi.

Haberin Devamı

Günde 10 saatten fazla oturanlarda ölüm oranı yüzde 34 daha fazla

Günlük oturma süresi sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Bu sorunun oluşturduğu merakla son yıllarda çok önemli çalışmalar yapıldı. Yaklaşık 47 bilimsel çalışmanın analiz edildiği büyük bir rapora göre hareketsiz geçen saat dilimleri arttıkça kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve tüm nedenlere bağlı ölümlerin anlamlı olarak arttığını görüyoruz. Yaşam standardı yüksek bazı ülkelerdeki yaklaşık 600 bin orta yaş üzeri kadın incelendi ve sonuç oldukça ilginçti. Günde 7 saatten fazla oturan kadınların, daha az oturanlara göre ölüm oranları daha yüksek çıktı. Üstelik günde 10 saatten fazla oturanlarda ise daha hareketli bir yaşam tarzı belirleyenlere göre ölüm oranları yüzde 34 daha fazlaydı. Bu sonuçlar da bize gösteriyor ki, gün içinde uzun oturma süreleri, sağlığı neredeyse sigara içmek kadar olumsuz yönde etkiliyor. Dünyada ve ülkemizde kalp-damar hastalıklarının en önemli sebebi sigara içmektir fakat hareketsiz bir yaşam tarzını belirleyen herkes aslında sigara içenler kadar sağlıklarını tehlikeye atmaktadırlar.

Haberin Devamı

Daha az otur, daha uzun yaşa!

Günümüzde gün içinde uzun süre oturmak sadece yaşlıları değil, genç, orta yaşta pek çok ofis çalışanını ve öğrenci gruplarını da risk altında bırakıyor. Üstelik sadece okul ve iş yerlerinde değil, aynı zamanda evlerde elektronik cihazların başında geçirilen süreler de dikkate alındığında bu risk daha da tehlikeli boyutlara geliyor. Bu durumda olan herkese her 30 dakikanın 20 dakikasını oturarak, 8 dakikasını ayakta ve 2 dakikasını da yürüyerek geçirmelerini öneriyorum. Uzun süreli oturmaların önüne geçmek adına; iş yerlerinde, okullarda, bilgisayar ve benzeri teknolojik aygıtların ayakta kullanılmalarına izin veren ortamların dizayn edilmesi söz konusu olabilir. Haftada en az 150 dakika yavaş tempoda da olsa yürümek çok önemlidir. Fakat yürüyüş için vakit ayıramıyorsanız, mevcut çalışma ortamınızda saatte 15 dakika ayakta durun ve 3-4 dakika bile olsa ofiste gezinin. En son bilimsel araştırmalar gösteriyor ki ayakta duranlar oturanlara göre daha sağlıklı kalıyor. Yaşamınıza hareket ve hayat katmak sizin elinizde.

Haberin Devamı