Siyaset Çözüm tartışan Meclis herkesin faydasınadır

Çözüm tartışan Meclis herkesin faydasınadır

23.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Çözüm tartışan Meclis herkesin faydasınadır

CHP’nin yeni TBMM Başkanvekili Levent Gök, TBMM’nin 27’inci yasama dönemindeki çalışmalarına ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu. Gök’ün açıklamaları özetle şöyle: “27’inci dönemin farklı bir özelliği var. Anayasa değişiklikleri ile beraber, Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye’de bir yeni sistem başlattı. Bu nedenle, dünyada hiç uygulanmamış bir sistemi uygulamaya çalışıyor olmamızın getirdiği büyük zorluğu parlamentoda da yaşayacağımız muhakkaktır. Parlamentoda milletvekilleri konuşacak ama karşılarında muhatap olarak bir bakan olmayacak. Türkiye’nin çok ağır sorunlarının konuşulacağı Meclis’te, milletvekillerinin yapacağı eleştirilere ve taleplere muhatap olmayışı başlı başına bir problemdir.

Haberin Devamı

Böyle bir sistem sürdürülebilir değildir. Bunun mahsurlarını muhalefet kadar iktidar da görecektir. Denetlenemeyen ve sorgulanamayan bir tabloda sistemin yürüme şansı yoktur. Denge ve fren mekanizmasını oluşturmak şarttır. En iyi sistem, herkesin hesap verdiği bir sistemdir. Bu hesap verme kanallarının muhalefet tarafından daha verimli bir şekilde kullanılmasının açılmasıdır. Bu açıdan Meclis’in güçlendirilmesi bizim önceliğimizdir.

‘Hakarete karşıyım’

Gök, başkanvekili olarak yöneteceği oturumlarda, nasıl bir tavır sergileyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Meclis adı üzerinde konuşulan bir yerdir. Bu platformda tartışmaların kavgaya varan boyutta yaşanmasını hiç arzu etmem. Başkanvekilliğim süresince, milletvekillerinin konuşma haklarını özgürce kullanmasını temin etmeye çalışacağım. Özellikle kürsü dokunulmazlığı benim için çok önemlidir. Hakaretin olmadığı ancak eleştirilerin ve doğal olarak çözümlerin tartışılacağı bir Meclis hepimizin faydasına olur. Yöneteceğim oturumlarda, milletvekillerinin söz haklarını kullanmasını sağlayacağım ama hakaret ve şiddetin de sonuna kadar karşısında olurum. İçtüzük’ten kaynaklı yetkilerimi milletvekillerinin özgürce konuşması açısından genişletici bir şekilde kullanacağım.”