Siyaset Cumhur İttifakı’nın karar zirvesi

Cumhur İttifakı’nın karar zirvesi

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

31 Mart’taki yerel seçimlerde iş birliği kararı alan AK Parti ve MHP liderleri dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelerek ittifakın çerçevesini netleştirdi. Erdoğan ve Bahçeli, bir saat süren zirvede kampanya sürecini de değerlendirdi

Cumhur İttifakı’nın karar zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yerel seçimlerde ittifakı görüştü. İki lider, illere yönelik atılacak adımları değerlendirdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Bahçeli ile bir araya gelerek yerel seçimlerde ittifak sürecini görüştü. İki lider, son olarak 21 Kasım’da bir araya gelmiş ve yerel seçimler özelinde bittiği duyurulan ittifakı yeniden başlatmıştı. İki lider, 21 gün sonra ittifakta gelinen son durumu ele aldı. Erdoğan ve Bahçeli, 24 Haziran seçimlerinin ardından 27 Haziran, 31 Temmuz, 16 Ekim ve 21 Kasım’da dört kez bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

İller değerlendirildi

21 Kasım’daki görüşmenin ardından AK Parti’de Mehmet Özhaseki, MHP’de de Sadir Durmaz görevlendirilmiş ve ittifakın hangi il ve ilçelerde olacağına dair görüşmeler yapmıştı. Özhaseki ve Durmaz’ın yürüttüğü görüşmelerde gelinen aşama hafta başında liderlere de sunulmuştu. Görüşmede altı il ile bazı illerdeki ilçeler detaylı şekilde ele alındı. Adana, Mersin, Manisa, Muğla, Aydın ve Osmaniye’de yapılması beklenen ittifakın çerçevesi görüşüldü. İstanbul, Ankara ve İzmir’in ilçelerine dair de değerlendirmelerin iki lider tarafından yapıldığı kaydedildi.

Aday çıkarılmayacak

MHP’nin gücünü koruduğu ilçelerde AK Parti’nin aday çıkarmamasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak AK Parti kurmayları, özellikle İstanbul’da 39 ilçeden 25’ini AK Parti’nin elinde bulundurduğuna dikkat çekerek bu ilçelerde MHP’ye bırakılmasının söz konusu olmadığını dile getirmişlerdi. MHP’nin de İstanbul’da aday çıkarmama jestine karşılık bir ilçede destek istediği biliniyor. Erdoğan-Bahçeli zirvesinde bu konuların da ele alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Kampanya konuşuldu

Erdoğan, Bahçeli ile görüşmesinde sadece aday belirleme değil kampanya sürecine dair de görüş alışverişinde bulunulacağını vurguladı. Erdoğan’ın bayrak asılmaması çağrısını Bahçeli’ye de yaptığı Bahçeli’nin de buna destek verdiği ifade edildi.

Çevreci kampanyayla 20 milyon lira tasarruf

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “seçim çalışmalarında görüntü ve gürültü kirliliğine izin verilmemesi” konusundaki kararlılığını önceki günkü MKYK’da da tekrarladığı öğrenildi. Yapılan sunumlarda çevreci kampanyanın partye 15-20 milyon TL’lik tasarruf sağlayacağı ifade edildi.

Kulislere göre, “gürültüsüz” kampanyanın, diğer muhalefet partilerinin desteğini almaması durumunda, kampanyanın, “uygulamada bütünlük” sağlamak gerekçesiyle bir yasal düzenlemeye dönüşebileceği de ifade ediliyor. Çevreye duyarlı ve israfı önleyen kampanya stratejisi değerlendirilirken, AK Parti’nin stoklarında ‘üç seçime yetecek kadar bayrak’ olduğu bilgisi aktarılınca, salonda gülüşmeler yaşandı. Erdoğan’ın, “vur deyince öldürdünüz mü?” demesi üzerine, bir genel başkan yardımcısı, “Peyderpey kullanır, eritiriz” ifadesini kullandı. Bir üye de, “Olmazsa önümüzdeki sene araya bir referandum attırır, bayrakları eritiriz” esprisini yaptı.