Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Cinsiyet ayrımcılığı kültürümüzde yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Cinsiyet ayrımcılığı kültürümüzde yok'

24.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadın ve Adalet Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasetin her alanında kadınlara yer açmaktan hep şeref duyduğunu belirtti. Erdoğan, “Kadına ayrımcılık yapmamız mümkün değildir. Köklerimizde de cinsiyet ayrımı yoktur” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cinsiyet ayrımcılığı kültürümüzde yok

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlendiği “3. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadına ayrımcılığın mümkün olmadığını ifade ederek, “Bizim kültür köklerimizde cinsiyet ayrımcılığı yoktur” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de dün başlayan zirveye eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte başörtüsü üzerinden milli değerlere düşmanlık gösterildiğini de belirterek, “Milletimizin değerlerine, kültürüne, tarihine düşmanlıklarını alenen ifade edemeyenler, husumetlerini genç kızlarımızın, eşlerimizin, annelerimizin başörtüleri üzerinden sahaya yansıtmaya çalışmışlardır” diye konuştu.

‘Şeref duydum’

Dezavantajlı kesimin bir yerlere gelebilmesi için çok emek harcadıklarını söyleyen Erdoğan, “Siyasetin her alanında kadınlarımıza yer açmaktan, onlarla yürümekten şahsım adına hep şeref duydum... Bugün TBMM’de 53’ü AK Partili olmak üzere 104 kadın milletvekili bulunuyor. Meclis’in yüzde 17.5’ini oluşturan bu sayı yeterli olmamakla birlikte tarihi bir rekorun seviyesidir. Üniversitelerimizde görev yapan öğretim elemanlarının yüzde 44’ten fazlası kadındır. Mimar ve avukatlarımızın da yine yaklaşık yüzde 44’ü kadınlardan oluşuyor. Hakim ve savcılarımızın yüzde 31’inden, diplomatlarımızın yüzde 20’den fazlası kadındır. Kadın oranı öğretmenlerde yüzde 56’yı, bankacılarda ise yüzde 51’i buluyor. Bizim dönemimizde kadınların istihdama katılma oranı yüzde 28’den yüzde 38’e, istihdamdaki kadın oranı da yüzde 21’den yüzde 30’a yükselmiştir” dedi.

Haberin Devamı

‘Eksiklerimizi konuşmalıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu zirvenin konusunu da ailenin güçlenmesi olarak belirlenmesini fevkalade isabetli buluyorum. Bizim inancımızda ve kültürümüzde aile, kadınla erkeğin ortak sorumluluğunda teşekkül eden ve yaşayan hayati bir müessesedir. Öyle sanıldığı gibi ailede sadece ev işlerinin kadına, geçim işlerinin erkeğe yüklenmesi gibi kati bir ayrım söz konusu değildir. Şartlara bağlı olarak kadın ve erkek aile içindeki görev bölümüne katkıda bulunurlar. Kadını iş hayatından erkeği de evden tecrit eden bir anlayış daha en başında aile mefhumuna darbe vurarak işe başlıyor demektir. Her insanı cinsiyetinden rengine kadar tüm farklılıklarının ötesinde Allah’ın yarattığı bir varlık olarak gören bir inancın mensupları olarak kadına ayrımcılık yapmamız zaten mümkün değildir. Çünkü fıtratın gereği tüm yaratılanlara aynı gözle bakmaktır. Bizim kültür köklerimizde de cinsiyet ayrımcılığı yoktur... Varsa eksiklerimizi, yanlışlarımız konuşmalıyız. Bunu yaparken hareket noktamız kendi tarihimiz kültürümüz değil de Batı olursa doğru yere varamayız. Dün kadını en bayağısından bir meta olarak kullanan zihniyetin bugün kadını yine meta anlayışıyla ama bu defa eşitlik ambalajı içinde kullanıyor olması bizim için şaşırtıcı değildir.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cinsiyet ayrımcılığı kültürümüzde yok

Etiyopyalı evlatlıklara TC kimliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüden inerken iş insanları Ayşe Cevahir Ersoy ile Mehmet Kenan Ersoy çiftinin Etiyopya’da evlatlık edindikleri Mehmet Cevahir Ersoy (3) ve Zeynep Cevahir Ersoy’u (3.5) kucağını alıp fotoğraf çektirirken, çocukların TC kimliklerini de aileye verdi.

Zirveye dünyadan yoğun katılım

“3. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM üyeleri, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda bakan, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ile iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Zirvenin dünkü oturumunda farklı ülkelerden aile ve çalışma bakanlıkları düzeyinde “Küreselleşen Dünyada Ailenin Önemi: Öncelikli Politikalar ve Uygulamalar” başlığı altında “Liderler Oturumu” gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Bakanlar oturumu

Moderatörlüğünü İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak’ın yaptığı oturumda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Filistin Kadın İşleri Bakanı Haifa Al-Agha Azerbaycan Kadın İşleri, Aile ve Cinsiyet Bakanı Hijran Huseynova, Senegal Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komisyon Başkanı Ndèye Sali Diop Dieng, Uganda Cinsiyet, Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Janat Mukwayave, Kırgızistan Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Adiyev Kanybek Mamatbekovich konuşmacı olarak yer aldı.