Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan operasyon mesajı: Sözler tutulmazsa adımımızı atarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan operasyon mesajı: Sözler tutulmazsa adımımızı atarız

22.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Erdoğan, Suriye konusunda ABD ve Rusya ile görüşmelerin anlayış ile sonuçlanmasını arzu ettiklerini belirterek, “Şayet bize verilen sözler tutulursa ne âlâ. Aksi takdirde, hazırlıklarımız zaten tamamladık, gereken adımları atmaya başlayacağız” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan operasyon mesajı: Sözler tutulmazsa adımımızı atarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de Menbiç ve Fırat’ın doğusunda yaşanan sıkıntıları suhuletle çözmek istediklerini vurgulayarak “ABD, Rusya ve diğer kesimlerle olan görüşmelerimizin anlayış birliğine varılarak sonuçlanmasını canı gönülden arzu ediyoruz, ama bu demek değildir ki; ilanihaye bekleyecek, gözümüzün önünde yürütülen hazırlıkların neticelenmesini seyredeceğiz. Bize verilen sözler tutulur ve süreç işlerse ne âlâ! Aksi takdirde hazırlıklarımızı zaten büyük ölçüde tamamladık kendi stratejimiz doğrultusunda gereken adımları atmaya başlayacağız” mesajı verdi. TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katılan Erdoğan, Suriye’deki gelişmeleri ve güvenli bölge tartışmalarını da değerlendirdi. Erdoğan, şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

KİMSE BİZİ RAHATSIZ ETMESİN: Artık biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te teröristlerle mücadele etmiyoruz o bizim artık ikinci plan. Birinci planda sınır ötesinde terörle ve teröristlerle mücadele ediyoruz. Bu vesileyle Afrin şehitlerimize, Zeytin Dalı Harekatı’ndaki şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun. Kim olursa olsun ülkemize en ufak bir saldırıda bulunanlar bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. DEAŞ başta olmak üzere YPG-PYD hepsi bunun bedelini ağır öderler. Onun için kimse bizi rahatsız etmeye kalkmasın.

SAHİPLERİNE VERECEĞİZ: İşte Sayın Trump’la da görüştüğümüz gibi 20 mil sınırlarımızın ötesinde, bu bizim için bir koridor, yaklaşık 30-32 kilometre. Çarşamba (yarın) Rusya seyahatimiz var. Putin’le bölgedeki gelişmeleri ele alacağız. Zira terörden arındırılmış bu bölgelerde Suriye halkının, oralardaki kardeşlerimizin huzurunu sağlama ahdimiz var. İdlib’de eğer biz olmasaydık yüzbinlerce insanın ölüm haberlerini alacaktık. Ama oradaki attığımız adımlar bir sulh zeminini sağladı. İşte şimdi Afrin’de gelinen durum ortada, Cerablus’ta ortada. Bu süreci aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz, ettireceğiz. Münbiç’in güvenliğini alacak ve orayı da sahiplerine teslim edeceğiz. Bizim Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerinde hesabımız yok. Suriye Suriyelilerindir, bir an önce de onu sahiplerine teslim etmenin gayreti içindeyiz.

Haberin Devamı

CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI: Türkiye’ye en ufak bir saldırıda bulunanlar, DEAŞ başta olmak üzere YPG, PYD hepsi, bunun bedelini ağır öderler. Onun için kimse bizi rahatsız etmeye kalkmasın. Birileri siyaset yoluyla, birileri sahada silahla, birileri masada diplomasiyle Türkiye’yi yeniden kendi kafalarındaki o dar kalıplara sokmak için cansiperane şekilde çalışıyor. Halbuki artık o günler geride kaldı. Bir başka ifadeyle cin şişeden çıktı. Her kim ki bu ülkeyi yeniden çeyrek asır, yarım asır öncesine döndürmeye heveslenirse karşısında önce milletimizi bulur. Zeytin Dalı Harekatı’nın birinci yılını bu anlayışla değerlendiriyoruz. Bir yıl önce bu harekata başlayınca birilerinin neler söylediğini hatta hangi tehditlere kadar vardırdığını hatırlıyorsunuz değil mi?

Haberin Devamı

BU NE HALDİR?: Ana muhalefetin başındaki zat Almanya seyahatinde AP’de YPG terör örgütünün paçavrası ile gövde gösterisi yapan kadını Almanya’da yanına alıyor. Onunla poz veriyor. Söyle bana arkadaşını söyleyeyim sana kim olduğunu, bunlar bu. Bu ne haldir, bu ne durumdur? Aynı gerçekle Münbiç ve Fırat’ın doğusunda karşı karşıyayız. Bizi ısrarla bu bölgelerden uzak tutmak isteyenler terör örgütlerini iyice palazlandırmak, güçlendirmek, bilemek peşindeler. Suriye’yi paramparça eden güçlere ve terör örgütlerine ses çıkarmayıp, ağızlarını her açtığında Türkiye’nin bölgedeki varlığından duyduğu rahatsızlığını dile getirenler bu oyunun bir parçasıdır.

SÖZLER TUTULURSA NE ÂLÂ!: Türkiye, Suriye politikasındaki kararlılığını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile İdlib’de aldığı inisiyatif ile tüm dünyaya gösterdi. Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki sorunu suhuletle çözmek için elbette her yolu denedik, deniyoruz. ABD, Rusya ve diğer kesimlerle olan görüşmelerimizin anlayış birliğine varılarak sonuçlanmasını canı gönülden arzu ediyoruz ama bu demek değildir ki; ilanihaye bekleyecek, gözümüzün önünde yürütülen hazırlıkların neticelenmesini seyredeceğiz. İşte sınırlardayız. Bütün gücümüzle oradayız. En yakından gelişmeleri takip ediyoruz. Şayet bize verilen sözler tutulur ve süreç işlerse ne âlâ! Aksi takdirde hazırlıklarımızı zaten büyük ölçüde tamamladık kendi stratejimiz doğrultusunda gereken adımları atmaya başlayacağız.

Haberin Devamı

‘Bataklığa dönüşecek güvenli bölgeye izin veremeyiz’

Güvenli bölge teklifimiz, terör örgütlerini Türkiye’nin kontrolünde, bir şekilde sınırlarımızdan uzak tutma amacınız taşıyor. Biz Türkiye’ye karşı bir güvenli bölgeden değil, teröristlere karşı bir güveni bölgeden söz ediyoruz. Kuzey Irak’ta hala sıkıntılarını yaşadığımız türden ülkemize karşı yeni bataklık haline dönüşecek bir güvenli bölge uygulamasına asla izin veremeyiz. Suriye sınırımızı güvenli hale bizzat kendimiz getireceğiz. Bu çabamıza lojistik destek verecek herkesle çalışmaya hazırız. Bunu Sayın Trump’a da ifade ettim; ‘siz bize lojistik destek verin DEAŞ’ı biz buradan temizleriz.’ Diğer terör örgütlerini buradan biz temizleriz. Kendisine bizzat söyledim. Yeter ki siz bize lojistik desteği verin.

Haberin Devamı

TRUMP DA TEYİT EDİYOR: Açıkça buradan belirtmek mecburiyetindeyim; Türkiye özellikle Suriye’de kendisine verilen sözlerin tutulması sebebiyle çok sıkıntılar yaşamış, çok bedeller ödemiştir. Eğer Sayın Obama döneminde verilen sözler yerine gelseydi Zeytinlik harekatı ile bütün işleri bitirmiş olacaktık. Sözleri tutmadılar. Şu anda Sayın Trump da onu aynen tespit ediyor teyit ediyor. Artık ülkemize ve milletimize yeni bedeller ödetilmesine rıza göstermeyeceğiz. Bedel ödeyecek birileri varsa o da sadece ülkemizi hedef alan terör örgütleridir, onları destekleyenlerdir. Güney sınırlarımızdaki Kıbrıs ve Ege’deki güvenlik sorunlarımızı çözerek ekonomideki ve diğer alanlardaki hedeflerimize doğru yürüyüşümüzü hızlandırmakta kararlıyız.

Erdoğan yarın Rusya’ya gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ocak Çarşamba günü (yarın) Rusya Federasyonu’na çalışma ziyaretinde bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, günübirlik çalışma ziyaretinde Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelecek. Ziyaret çerçevesinde, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Suriye başta olmak üzere, bazı bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.