Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sri Lanka saldırısına tepki: ‘Saldırı bütün insanlığa karşı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sri Lanka saldırısına tepki: ‘Saldırı bütün insanlığa karşı’

22.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırısını yazılı açıklama yaparak kınadı. Erdoğan, “İnsanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum” ifadelerini kullandı...

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Sri Lanka saldırısına tepki: ‘Saldırı bütün insanlığa karşı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırılarına ilişkin, “Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sri Lanka’da kilise ve otellere yönelik meydana gelen terör saldırılarına devletin zirvesinden kınama ve tepki geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sri Lanka’da Paskalya ayinleri sırasında meydana gelen terör saldırılarında çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını derin bir üzüntüyle öğrendim. Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyorum. Bu menfur hadiseden dolayı, Sri Lanka halkına ülkem ve şahsım adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

Haberin Devamı

Sosyal medyadan tepki

Erdoğan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda da, “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı’na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Sri Lanka halkına şahsım ve milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da saldırıyı kınadı: “Sri Lanka’da kilise ve otellere yapılan terör saldırısını lanetliyorum. Hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Faili, kaynağı ve ideolojisi ne olursa olsun terörün her türünü reddediyoruz.”

‘Terörün dini olmaz’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıya tepki gösterdi. Oktay mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Terörün dini, dili, milleti olmaz. Dünyanın neresinde olursa olsun, masum insanları katleden kanlı elleri lanetliyorum. Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyorum.”

Terörizme karşı ortak mücadele

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Paskalya ayininin yapıldığı bir günde kiliseleri hedef alan bu alçakça saldırı kasıtlı bir provokasyon eylemidir. Söz konusu eylemlerin bu yönüyle Yeni Zelanda’da camide ibadet eden Müslümanlara karşı gerçekleştirilen terör eyleminden farkı yoktur. Otellerin hedef alınması, terörün ayrım gözetmeyen ve bu ülkenin turizmini baltalamayı hedefleyen çirkin yüzünü göstermektedir. Bu hain saldırılar, aşırıcılığa ve terörizme karşı ortak mücadele gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Söz konusu terör saldırılarını şiddetle kınıyor, dost Sri Lanka hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

‘İnsanlığa karşı en büyük suç’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yaptığı yazılı açıklamada, savaşlarda bile mabetleri ve masumları dokunulmaz ilan eden bir dinin mensupları olarak bu menfur saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını ifade ederken şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Nerede ve kim tarafından yapılıyor olursa olsun, masum insanların hayatına kasteden her türlü saldırı; bütün dini, hukuki ilkelere aykırıdır ve insanlığın vicdanına karşı işlenmiş en büyük suçtur. Farklılıkları düşmanlığa dönüştürerek korku ve güvensizlik oluşturma amacına hizmet eden bu tür saldırılar, dünya barışını, insanlığın ortak huzurunu ve geleceğini tehdit etmektedir. Dolayısıyla tüm dünya ırk, inanç ve coğrafya ayrımı yapmaksızın terör faaliyetlerine ve saldırılarına karşı daha duyarlı ve hassas olmalı; bütün insanlığın huzuru ve yeryüzünün güvenliği için daha çok gayret göstermelidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Sri Lanka saldırısına tepki: ‘Saldırı bütün insanlığa karşı’

Sri Lanka’nın başkenti Colombo ile Negombo ve Batticaloa kentlerindeki 3 otel ve 3 kiliseyi hedef alan terör saldırısında 200’den fazla kişi yaşamını yitirdi, 450 kişi de yaralandı.

Bakanlardan dayanışma mesajı

Bakanlar sosyal medya hesabından terör saldırısına tepki gösterdi:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: “Ülkemizde Kandil günü gerçekleşen saldırılar, Sri Lanka’da Paskalya Bayramı’nda gerçekleşti. Hiçbir kutsala saygısı olmayan terörü lanetliyor, Sri Lanka halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı kutlamaları sırasında inançlarını masumca yaşamaya çalışan insanları hedef alan aynı kör zihniyetin hain terör saldırısını kınıyorum. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında düzenlenen saldırıları şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin acısını paylaşıyorum.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Sri Lanka’da Paskalya Bayramı’nı kutlayan insanlara yapılan terör saldırılarını kınadı. Gül, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve tüm Sri Lanka halkının acısını paylaştığını kaydetti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Twitter’daki paylaşımında, Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında düzenlenen hain terör saldırılarını kınadı. Sri Lanka halkına başsağlığı dileyen Selçuk, “Terörün dini, dili, milleti olmaz” ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Sri Lanka saldırısına tepki: ‘Saldırı bütün insanlığa karşı’

Dünyadan kınama mesajları yağdı

Sri Lanka’da Paskalya Bayramı kutlamaları sırasında otel ve kiliselere düzenlenen terör saldırısının ardından dünya liderlerinden olaya tepki yağdı.

- Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, St. Peter’s Meydanı’nda verdiği bayram mesajında şunları söyledi:

“Sri Lanka’da Paskalya için bir araya gelen insanlara düzenlenen saldırı haberini üzüntü ve acı içerisinde öğrendim. Bu olay kiliselere ve diğer yerlere yas ve acı getirmiştir. Dua etmek için bir araya geldikleri sırada vahşice katledilen kurbanlar için şefkat ve yakınlık hislerimi bütün Hıristıyan alemiyle paylaşıyorum.”

- ABD Başkanı Donald Trump da, sosyal medyadan paylaştığı mesajında “Kilise ve otellere düzenlenen korkunç terör saldırısı için bütün ABD vatandaşları adına Sri Lanka insanına en içten başsağlığı dilerim. Yardım etmek için hazır bekliyoruz!” ifadelerini kullandı.

- Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise, Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena’ya yazdığı başsağlığı mektubunda, “Paskalya’yı kutlamak için bir araya gelen insanların hedef olduğu şiddetli saldırılar şok edici” dedi.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medyadan, “Sri Lanka’da otel ve kiliselere yönelik düzenlenen terörist saldırıları derin üzüntüyle takip ediyorum. Bu çirkin saldırıyı kınıyoruz. Tüm dayanışmamız Sri Lanka halkıyla ve dualarımız kurbanlarladır” mesajını paylaştı.

- İngiltere Başbakanı Theresa May ise, “Sri Lanka’da kilise ve otellere yönelik düzenlenen şiddet tam anlamıyla korkunçtur ve bu trajik zamanda en derin sempatim olaydan etkilenenledir. Biz bir arada durmalı ve hiç kimsenin korku inancı üzerinden pratik yapmasına müsaade etmemeliyiz” mesajını paylaştı.

- Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Sri Lanka’da çok sayıda insanın hayatına mal olan patlamaları dehşet ve üzüntü içerisinde duymuş bulunmaktayım. Bu güzel ülkede barış içerisinde bir araya gelen kurbanların ailelerine yürekten başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de saldırıyı kınadı. Zarif, Twitter üzerinden, “Paskalya Bayramı’nda ibadet edenlere düzenlenen terör saldırılarından dolayı çok üzgünüm. Sri Lanka halkına ve kardeş Sri Lanka hükümetine başsağlığı diliyorum. Düşüncelerimiz ve dualarımız kurbanlar ve aileleriyledir. Terörizm, dini inancı olmayan küresel bir tehdittir. Terörizm tüm dünyada kınanmalı ve terörizme karşı savaş başlatılmalıdır” mesajını paylaştı.

- Geçtiğimiz ay ülkesinin Christchurch kentinde iki ayrı camiye düzenlenen ve 50 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısıyla karşı karşıya kalan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern konuyla ilgili açıklamada bulundu. Ardern şunları söyledi: “Yeni Zelanda, her türlü terör saldırısını kınıyor ve topraklarımızda 15 Mart’ta yaşanan saldırının yalnızca bizi daha da birbirine bağladığını ifade etmek isterim. Sri Lanka’da insanların kilise ve otellerindeyken saldırıya uğramaları son derece acıdır. Yeni Zelanda her türlü aşırılığı reddederek, inanç özgürlüğü ve güven içerisinde ibadet etmenin yanındadır. Hep beraber bu tür şiddet olaylarının nasıl sona ereceğine yönelik çalışmalı ve bir cevap bulmalıyız” şeklinde konuştu. DIŞ HABERLER SERVİSİ