SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Damak kanserinin bilinmeyen belirtileri

İlk zamanlar pek fazla şikayet vermeyen damak kanseri ilerleyen zamanlarda bir yaraya dönüşebiliyor. Damak kanseri nedir, damak kanseri belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını radyasyon onkolojisi Prof. Dr. Alparslan Mayadağlı cevapladı.

|

Serpil Dokurel - PembeNar Özel

Damak kanseri nedir?

Damak kanseri, ağız içerisinde görülen büyüme ve yayılma özelliği bulunan bir tümör oluşumudur. Aşırı alkol tüketimi, alkol ve sigaranın bir arada kullanması, yetersiz ağız içi bakımı, diş ve protez sorunlarından dolayı damağın sürekli tahriş olması gibi ağız kanserlerini tetikleyen faktörlerin de oluşmasını kolaylaştırdığı büyüme ve yayılma özelliği bulunan kanseröz, patolojik bir lezyondur.

Prof. Dr. Alparslan Mayadağlı

Damak kanseri neden olur?

Damak kanserinin oluşmasında farklı nedenler bulunmaktadır. Damağın sert veya yumuşak arka bölgesinde oluşabilir. Hijyen eksikliği bu hastalığın oluşmasına ortam sağlar. 60 yaş üstünde, ileri yaş ve sürekli sigara, alkol kullanan kişilerde damak kanseri görülme oranı daha fazladır. Tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen katkı maddeleri, kötü diş veya protezlere bağlı kronik travmalar, ağız içi kanserleri riskini arttıran en önemli sebeplerdir.

Damak kanseri belirtileri nelerdir?

İlk zamanlar fazla şikâyet yaratmayabilir ve damakta ufak, hassas, yüzeyden biraz kabarık veya bir miktar kalınlaşmış alanların olduğu bir yara gibi başlayabilir. Damakta şişlik, çiğneme, yutma zorluğu, renk değişikliği, ağız içerisinde rahatsızlık ve dile takılan yabancı doku hissi, tat duyusu bozukluğu, yutkunma esnasında ağrı, ilerlemiş vakalarda kulak ağrısı, boyun lenf bezlerinde yayılmaya bağlı şişme ve kitle oluşumu, yemek yeme ve yutma bozukluklarına bağlı kilo kaybı, genel durum bozukluğu, iştahsızlık, zayıflama, ihmal edilir ve lezyon büyürse kanama ve şiddetli ağrı belirtileri görülür. Başlangıç safhasında ağrıyla belirti vermezler ancak ilerleyerek ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikâyeti başlar. Tedavi edilmediğinde lokal ve bölgesel yayılarak, yeme, içme, çiğneme, yutma ve konuşma gibi önemli fonksiyonların kaybına ve ağız deformitelerine neden olabilir.

Damak kanseri nasıl tedavi edilir?

Ağız içi kanserleri erken dönemde tanı konularak büyük oranda tedavi edilebilir. Özellikle, tahriş yapan protez kullanımlarında, ağızda beyaz yada kırmızı renkte anormal oluşumlar veya iyileşmeyen yaralar fark edilmesi ve ağız kanseri riskinin farkında olunması, erken teşhisleri ve tedavi şansını arttıracaktır. Bu nedenle erken tanı konulabilmesi için değişik bir lezyon fark edildiğinde hekime gidilmesi çok önemlidir. Boyun gibi yakın bölgelere veya uzak yayılıma bağlı olarak hastalığın tedavisi planlanır. Bu tümörlerde özellikle erken evre ise, cerrahi ve radyoterapi bir tedavi seçeneği olabilir. Tümörün evresine, yayılımına, patolojik inceleme sonuçlarına ve hastanın genel durumuna da bağlı olarak sadece cerrahi veya radyoterapi bazen de cerrahi sonrası radyoterapi ve kemoterapi tedaviye eklenebilir.

Damak kanseri ölümcül bir hastalık mıdır?

Damak Kanseri, erken teşhis ile birlikte tedavi başarı oranı yüksek bir hastalıktır. Fakat erken teşhis edilmez ise agresif ve ölümcül bir hastalığa dönüşme riski vardır.
Yoğun alkol ve sigara kullanılması, ağız hijyenine özen göstermeden ve sağlıklı beslenmeden uzak bir şekilde yaşanması, hekim kontrolüne geç gidilmesi gibi faktörler erken tanı oranlarını düşürür ve tedavi edilebilir hastalık şansını ortadan kaldırarak ölümcül kötü seyirli bir hastalıkla karşı karşıya bırakır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.