SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Dekorasyonun son noktası 'avizeler'

Evinizde vermek istediğiniz havayı tamamlamak için uygun avizeyi seçmek önemlidir. Bu nedenle kusursuz dekorasyonunuz için farklı avizeler belirledik.

|

Aydınlatma iyi dizayn edilmiş her yaşam alanının en önemli unsurlarından biridir. Bir mekânı nasıl aydınlattığımız onu nasıl gördüğümüzü büyük oranda etkiler ve dekorasyonların karakterlerini ortaya çıkarır. Ancak aydınlatma unsurlarını seçmek ve onlarla bir dekorasyon oluşturmak fonksiyonel bir gereksinimden daha fazlasını gerektirir. Işıklandırma unsurları şık tasarımları ile tek başlarına bile oldukça kuvvetli bir dekorasyon ögesi olabilirler.

Özellikle büyük ve gösterişli avizeler her tarza uygun farklı tasarımlarla hem şık hem de zamansız bir estetik yaratıyorlar. Avizeler her oda için mükemmel dekoratif katkılardır. Sadece odaların en iyi yerinden mükemmel bir ışık kaynağı sağladıkları için değil, aynı zamanda tasarım ögesi olarak da iyi dizayn edilmiş bir evin yıldızı olabilecek potansiyele sahip oldukları için.

Ama dekorasyonunuzda avize kullanmanın da pek tabii ki belirli incelikleri var. Özellikle avize seçerken hangi boyutlarda ve ne tarz bir tasarım tercih edilmesi gerektiği, hangi odaya hangi modelin kullanılması gerektiği gibi bazı spesifik incelikler yaşam alanlarını kusursuz bir hale getirmeye yarıyor.

Doğru boyut
(Öztek Mimarlık / homify.com.tr)

Avize kullanımlarında en önemli nokta avizenizin doğru boyutta olmasıdır. Odanıza göre fazla büyük bir avize yaşam alanını basık ve boğucu gösterecek; yeterli büyüklükte olmayan bir avize modeli ise gerekli olan vurguyu yapamayacaktır. Bu yüzden avizenizi seçerken odanızın büyüklüğüne uygun olduğu kadar aynı zamanda mobilyalarınızın boyutlarına da uyum sağlayabilecek bir boyut tercih etmelisiniz.

Yerleşim
(Natural Light Design Studio / homify.com.tr)

Eğer salon gibi geniş yaşam alanlarında birden fazla avize kullanacaksanız avizelerin duvarlardan en az bir metre uzakta olmasına dikkat etmelisiniz. Duvarlara bir metreden daha yakın olan avizeler ışığın yanlış dağılmasına sebep olur ve bu da odayı olduğundan daha küçük gösterebilir ya da dekorasyonunuzun estetik yapısını olumsuz etkileyebilir. Eğer nispeten küçük bir odada tek bir avize kullanacaksanız avizeyi ortalamanız gerekiyor.

Vurgulayıcı unsur
(Visage Home Style / homify.com.tr)

Avizeler ışıklandırmanın yanı sıra aynı zamanda benzersiz birer vurgu unsurudur. Hangi odada olursa olsun, avizenizi vurgulamak istediğiniz dekorasyon parçasının üzerine doğru ışık tutacak şekilde dizayn ederseniz o parça çok daha görünür olacak ve daha estetik bir dokuya kavuşacaktır. Avizeler aynı zamanda içinde bulundukları odanın merkezini ya da merkezlerini belirlemede de büyük bir etkiye sahiptirler. Örneğin açık planlı bir salonunuz ve mutfağınız varsa; mutfak alanındaki avize ile oturma alanındaki avize, iki farklı fonksiyona sahip olan bu alanların sınırlarının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Yemek odaları
(Highlight aydınlatma / homify.com.tr)

Avizesiz düşünülemeyen yaşam alanlarından biri de şüphesiz ki yemek odaları. Şık bir yemek masasının tamamlayıcı unsuru olan avizeler masanın tam ortasında hizalanmalı ve masadan en az 80 santimetre yukarıda başlamalıdır. Masa ile avize arasında çok fazla boşluk olursa avizenin vurgulayıcı ve masanın karakterini kuvvetlendirici etkisi azalacaktır, bunun için avizenizi masanızdan çok yükseğe asmamaya özen gösterin.


Tarz ve şekil
(Altuncu İç Mimari Dekorasyon / homify.com.tr)

Avizenizin modelini, tarzını ve şeklini belirlerken söz konusu odanın dekorasyon stili ve işlevini göz önünde bulundurmanız şart. Bunun için kendinize sormanız gereken temel soru avizenin dekoratif bir unsur mu olacağı, yoksa temel aydınlatma işlevini mi üstleneceği? Bizim tavsiyemiz avizenizi temel ve tek aydınlatma unsuru olarak kullanmamanız ve odanızı katmanlı ve farklı işlevlere hizmet eden, abajur, duvar apliği gibi endirekt aydınlatma unsurlarıyla birlikte dizayn etmeniz. Bunun dışında eğer çok hareketli, gösterişli ve kalabalık bir dizayna sahipseniz avizenizi daha yalın tarz ve modellerde tercih etmelisiniz.


Daha fazla fotoğraf ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.