Derin Bir Nefes ile Gelen Mucize

Derin bir nefes... Kimi zaman hayatta aldığımız kısa bir mola gibidir. En zor anlarda hatta kocaman bir stres bulutu ile karşı karşıya kalıp köşeye sıkıştığımızda derin bir nefes ne kadar da iyi geliyor değil mi?

Sizce nefes nedir? Bana göre nefes, yaşam kaynağı, yaşam enerjisi hatta mucizedir. Nefes alış verişler bir insanın yaşam belirtisidir. Nefes alarak bir yaşam başlıyor ve nefes vererek yaşam sona eriyor. Nefes hayatımızın başlangıç ve bitiş noktalarını belirleyecek kadar önemli ise yaşamımız akarken, şimdide de önemli bir yere sahip olması gerekmez mi? Sağlıklı beslenelim, sağlıklı yaşayalım diyoruz. Nasıl daha sağlıklı besleniriz diye kitaplar okuyoruz, tarifler araştırıyoruz. Peki sağlıklı nefes alıyor muyuz? Aman nefesimize özen gösterelim, dikkat edelim diyor muyuz?

Haberin Devamı

Bugüne kadar hiç nefesinizi izlediniz mi? Nefes alışlarınız nasıl? Sığ mı yoksa derin mi? Hızlı mı? Yavaş mı? Yapılan araştırmalar gün içinde insanların nefes kapasitelerinin sadece yüzde 30’unu kullandıklarını gösteriyor. Bunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Kapasitemizi bu kadar az mı kullanıyorduk? Peki bize bunun getirisi ve götürüsü yok mu diye araştırdığımda nefes kapasitemi arttırmaya çoktan karar vermiştim. Her zamanki gibi deneyerek öğrenme yolunu seçtim.

Her gün düzenli olarak sadece 4 dakikamı nefes egzersizi yapmaya ayırdım. Günlük nefes egzersizleriyle nefes kapasitesimi arttırıp, gün içinde de doğru nefes alışverişlere özen gösterdiğimde hayatımda yaşadığım pozitif değişim benim için tek kelimeyle mucizeydi. Bu kadar basit olamazdı değil mi? İnsanoğlu olarak çözümün her zaman zor ve karmaşık olmasını bekliyoruz. Ancak gerçek basittir ve her zaman en yakınımızda gizlidir. Bazen bir nefes kadar yakındır. Doğru nefes almak en başta daha berrak bir zihin ile olaylara bakmamı ve yorumlamamı sağlamıştı. Zihnimde telaş içinde koşturan düşünceler artık beni sıkıştırmıyor ve kendimi daha hafif hissetmeye başlamıştım.

Peki nefes alırken neye dikkat etmemiz gerekir? Öncelikle doğru nefes burundan alınıp burundan verilir. Nefes alırken diyafram hareket ettirilmelidir. Bu durum daha fazla havanın akciğerlerimizin en uç köşelerine kadar ulaşmasını sağlar. Sağlıklı nefes aldığımızda kan dolaşımı hızlanır, sindirim kolaylaşır, fiziksel zindelik artar, cilt canlanır. Uyku kalitemiz iyileşir ve yeni güne daha dinç bir şekilde başlarız. Doğru solunum stresi azaltır. Pozitif düşünme kabiliyetimizi arttırır.

Haberin Devamı

Duygu ve düşünceler ile nefes arasında bir ilişki olduğunu farketmiş miydiniz? Mesela korktuğumuzda sığ ve hızlı nefesler alıp veririz. Duygularımızı bastırmaya çalışmak, korku ve endişeler nefesin bozulmasına neden olur. Stres altındayken vücudumuzdaki sempatik sistem etkinleşir. Kalp atışı hızlanır. Solunum daha sığ ve hızlıdır. Nefesi yavaş ve derin aldığımızda ise vücudumuzdaki parasempatik sistemi etkinleştirebiliriz. Bu sistem rahatlamadan sorumludur. Bu sayede iyi hissetme ve huzur algısı oluşur. Aslında bedenimiz stresi yönetmek ve daha iyi hissetmek için kendisi mükemmel bir düzen tasarlamıştır. Bizim de tek yapmamız gereken bedenimize güvenip, onun uyum içinde sağlıklı akışına izin vermektir.

Haberin Devamı

Kendinize keyifle ve iyi bakın.

Ceyda Bahşi Bilgiç

Sağlıklı Yaşam Koçu ve Pilates Eğitmeni

www.1yasamtasarimi.com