Diş Ağrısı Neden Gece Başlar?

Gece zonklama tarzında ortaya çıkan diş ağrısı biz diş hekimlerinin en sık karşılaştığı diş problemlerinden birisidir. Hastalarımızın hem şiddetli ağrı çektiği hem de hayat konforunu çok fazla düşüren bir şikayet olduğu için acilen tedavi edilmesi gerekmektedir.

Şiddetli gece ağrısının sebebi, dişte bulunan çürüğün ilerlemesiyle enfeksiyon gelişmeye başlamasıdır. Çürüğün ilerlemesiyle dişin kökünde enfeksiyon gelişmekte ve dokulara yayılma eğilimi göstermektedir. Dokulara yayılmaya çalışan enfeksiyon dokular üzerinde oluşturduğu baskı sonucu diş hekimliğinde karşılaşılan en şiddetli ağrılardan birisi ortaya çıkmaktadır. Bu ağrının özellikle gece ortaya çıkmasının nedeni ise geceleri hormonal değişiklikler sonucu damarlarda meydana gelen genişlemedir.

Haberin Devamı

Böyle bir ağrıyla karşılaşıldığında zaman kaybedilmeden bir diş hekimine gidilmeli ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Diş hekimine gidinceye kadar yapılabilecek bazı uygulamalar kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlayacaktır. Bu uygulamalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Dişlerin fırçalanarak çürük nedeniyle oluşan boşluk içerisindeki gıda artıklarının uzaklaştırılması, ılık tuzlu suyla gargara yapılması hemen yapılabilecek pratik uygulamalardır. Diş hekimine hemen gidilemeyecekse ağrı kesici alınabilir. Kesinlikle ağız içerisine ağrı kesici ilaç konulup beklenmemelidir. Bu tür uygulamalar yumuşak dokuları tahriş edeceğinden daha fazla ağrıya yol açacaktır. Eğer enfeksiyon sonucu yüzde şişlik oluşmuşsa soğuk kompres rahatlama sağlar. Böyle bir durumda sıcak yiyecek ve içecekler ağrıyı arttıracağından besinler sıcak tüketilmemelidir.

Tedavisi

Bu durumdaki bir dişi tedavi etmek için kanal tedavisi uygulanması gerekecektir. Kanal tedavisiyle dişin çürük kısmı temizlendikten sonra dişin sinirleri alınıp enfeksiyon tamamen temizlenir ve daha sonra diş kökleri özel maddelerle doldurulur. Kanal tedavisi işleminin kulaktan dolma bilgilerle korkutucu bir işlem olduğu düşünülse de anestezi altında uygulandığı için işlem sırasında ağrı hissedilmemektedir.

Haberin Devamı

Bu tür ağrıları önlemenin en kolay yolu çürük bu kadar ilerlemeden tedavi edilmesidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri çürüklerin erken dönemde tespit edilip tedavi edilebilmesi için çok önemlidir.

Dt. Mesut OKTAY