Diş ipi nasıl kullanılır?

Ağız ve diş sağlığı açısından diş ipi kullanmak ne kadar önemli? Diş ipini nasıl kullanmalıyız?

Ağız hijyeni sağlanmasında diş fırçalamasının yanında plak kaldırılmasına destek amaçlı olarak özel üretilmiş diş ipleri ve diş ara yüz fırçaları kullanılıyor. Peki bunlar ne derece sağlıklı?

Yapılan araştırmalar tek başına diş fırçalamaya göre, fırçalama yanında diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımının dişler arası plak oluşumunu azalttığına, dişeti rahatsızlıklarının oluşumunu belirli oranda engellediğine ve dişlerin ara yüzlerinde meydana gelebilecek çürüklerin önlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Bu anlamda Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Protetik (Protez) Diş Tedavi Uzmanı Dr. Ufuk Başoğlu'na diş ipiyle ilgili merak edilen tüm soruları sorduk,

Haberin Devamı

Diş ipini hangi hastalar tercih etmelidir?

Özellikle dar çeneler, sıkışık veya çapraşık dişleri olan hastalarda, dişler arası gıda sıkışmalarında diş fırçasının tek başına bu birikimleri temizlemesi oldukça zordur. Isırma veya çiğneme kuvvetleri ile dişler arasına giren gıdaların temizlenmemesi bu alanlarda, fizyolojik dişeti cebi denilen diş ve dişeti arasındaki boşluklarda çoğalarak bu doğal alanı genişletip derinleştirir. Doğal cep derinliğini ihlal eder ve dişetinde kızarıklıklar, kanama ve iltihap oluşturmaya başlar. Dişlerin sıkışık olduğu ve doğal dişli hastalarda özellikle diş ipi kullanımı ile diş aralarının temizlenmesi ile plak birikimi ve ara yüz çürüğü oluşumu kontrol altına alınabilmektedir.

Porselen kaplaması olanlar için özel bir diş ipi kullanmak gerekli!

Tek veya birden fazla diş eksikliği olan hastalarda ve özellikle sabit porselen kaplamaların, köprülerin veya implantüstü restorasyonların bulunduğu hastalarda ise, ara yüz ve protez altı temizliği diş ipi kullanımına göre daha farklıdır. Bu hastalara özel üretilmiş köprü altı kullanımı için diş ipleri bulunmaktadır. Ancak uygulanım kolaylığı açısından, son yıllarda sıklıkla tercih edilen ara yüz fırçaları, köprü altlarının veya implantüstü protezlerin aralarının temizlenmesinde çok etkili sonuçlar vermektedir.

Haberin Devamı

Diş ipini kullanamadığımız yani iki dişin arasından giremediğimiz köprüler gibi tedavilerde veya dişleri sıkışık olmayan tüm dişli hastalarda tesviye ettiğimiz ara yüz fırçaları, diş iplerine göre daha rahat uygulama imkanı sunduğundan son zamanlarda daha fazla tercih edilmektedir.

Ara yüz temizliği ne sıklıklıkla yapılmalıdır?

İster diş ipi ister ara yüz fırçası olsun, günde 1 kez uygulama bir çok problemin önüne geçmektedir. Aralarda biriken gıdaların kokuşması 48 saat içinde gerçekleştiğinden, bu süre içinde aralardaki plağın temizlenmesi başta ağız kokusu olmak üzere çürükler ve plak oluşumunu engellemek açısından önemlidir.

Diş ipi nazik kullanılmalı!

Diş ipleri yaklaşık 45cm gibi kesilerek orta parmaklarımız ve işaret parmaklarımızın yardımı ile çiğneme yüzünden dişetine doğru girilerek kullanılır. Doğal dişeti cebi fazla kuvvet uygulanırsa zedelenebilir bu sebeple nazik hareketler ile ara yüzler temizlenmelidir.

Ara yüz fırçaları ise, her iki dişin hemen altındaki dişeti üçgeni ile birleşim noktasında kullanılır. İleri geri hareketlerle kaplamaların veya doğal dişlerin arasına giren gıdalar temizlenmiş olur. Bazı hastalarda diş ipleri, diş aralarında biriken gıdaların tamamını temizleyemeyecek kadar ince kalabilir, bu hastalarda ara yüz fırçaları tüm plağı kaldırır.

Haberin Devamı

Ara yüz temizliğine olabilecek en erken yaşta başlayıp alışkanlık haline getirirsek ağız kokusu, çürük ve plak oluşumu da aza indirgeneceğinden ağız hijyenine ciddi katkı sağlamış oluruz." diyor.

Röportaj sonrası Dr. Ufuk Başoğlu ile konuşurken laf arasında ünlü ve sürpriz bir pop şarkıcısının da Dentakademi'de 8 Mart günü saat:14.00'da kliniklerinde facebook üzerinden canlı yayında olacağını söyledi.

Facebook sayfaları ise şöyle: https://www.facebook.com/dentakademimaltepe