Dişlerinizi Gıcırdatıyor musunuz?

Hemen hepimizin hayatımızın bir döneminde karşılaştığımız bir durum.. Genellikle strese bağlı olarak gelişiyor, öğrencilerde sınav stresi, biz, yetişkinlerde hayat mücadelesi sonucunda çoğumuz diş gıcırdatmayı uzun ya da kısa dönemli tecrübe ediyoruz. Çocuklarda olan diş gıcırdatması ise patolojik bir durum değil, aksine süt dişlerinin kalıcı dişlerle değiştiği döneminde oluşan doğal bir durumdur.

Hastalarıma diş gıcırdattıklarını söylediğimde bazen itiraz edenler oluyor, sonrasında beni arayıp doktorum haklıymışsınız, kendimi bugün işyerinde dişlerimi sıkarkan defalarca yakaladım diyorlar. Sadece uyurken değil, gün içinde de farkında olmadan diş sıkabiliriz. Peki böyle bir sorunumuz olup olmadığını nasıl anlayacağız? Kendinize şu soruları sorabilirsiniz;

Haberin Devamı

Sabah uyandığınızda, baş ve boyun ağrılarınız oluyor mu?

Dişlerinizde çürük olmamasına rağmen, sıcak soğuk hassasiyeti var mı?

Diş yüzeylerinde aşınma, çatlak, düzleşme ya da kırıklar var mı?

Dolgularınızda kırılma var mı?

Diş boylarınızda kısalma görüyor musunuz?

Ağzınızı açıp kapatırken klik sesi geliyor mu?

Dişlerinizde aralanma veya sallanma var mı?

Bu soruların çoğuna evet cevabı veriyorsanız bir diş hekimine gitmenizi tavsiye ederim. Peki tedavisi nasıl oluyor derseniz, eskiden hastaya silikon esaslı bir plak yapıp veriliyor ve takip ediliyordu, hasta çok stresli bir dönemdeyse ilave olarak kas gevşetici ve antidepresan yazılıyordu. Son yillarda botox da kullanılmaya baslandı. Tedavisi ise basit olarak; saç kılı inceliğinde bir iğneyle çiğneme kaslarıniza bir miktar botox veriliyor ve sonrasında kaslar çok fazla kasılamadığı için zarar verecek güçte dişlerinizi sıkamıyorsunuz.Yaklaşık 6 ay boyunca etkisi devam ediyor. Herkese stressiz, sağlıklı bir yaşam dilerim. Sırbistan'dan sevgiler..