DİYET YAPANLAR NE YEMELİ ?

DİYET YAPANLAR YAĞI KESMELİ Mİ ?

Bu doğru değildir. Tamamen yağsız beslenmek sağlık açısından zararlıdır. Yağlar, yediğimiz besinlerin içindeki vitaminlerin emilimini sağlar. A.D.E.K.vitaminleri yağ da eriyerek vücut tarafından emilebilir. Hiç yağsız beslenmede vitamin eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları, sindirim bozukluğu, kabızlık, ciltte, ve saçlarda kuruma gibi sorunlar ortaya çıkar. Fakat 1 gram yağ 9 kaloridir. Oysa 1 gram protein ve karbonhidrat 4 kaloridir.

Haberin Devamı

Bir günde tüm besinlerden aldığınız toplam kalorisinin içinde yağlar % 25 olmalıdır. Özellikle doymuş ve trans yağlardan yapılan gıdalardan uzak durmalıyız.

DİYET YAPANLAR NE KADAR YAĞ TÜKETMELİ ?

Günlük aldığınız toplam kalorinin en fazla %25 ini yağlardan almanız gerekir.Et, tavuk, balık, yumurta gibi gıdaları hiç yağsız olarak, teflon pişirme kaplarında, ızgarada, fırında veya haşlama olarak pişirmeli ve tüketmeliyiz. Çünkü bunların içinde görünmeyen hayvansal yağlar zaten vardır. Sebze yemeklerini 1 kg sebzeye 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanarak pişirmeliyiz. Eğer etli veya kıymalı sebze yemeği pişiriyorlarsa hiç yağ kullanmamalıdır. Eğer salataya yağ konursa , yemeklerden yağ azaltmak gerekir.

DİYET YAPANLAR YEMEK ARASINDA SU İÇMELİ Mİ ?

Yemek yerken su içilmez, içilirse şişmanlatır gibi yaygın kanı doğru değildir. Zayıflamak istiyorsanız, gerek yemeklere başlamadan, gerekse de yemek arasında su içmek, doygunluk hissi yaratarak, daha az yememize yol açtığı için faydalıdır. Yediğiniz bir besinin içindeki posalar su ile birlikte midede genleşerek uzun süre tok kalmanıza ve çabuk doymanıza sebep olur.

DİYET YAPANLAR ALKOL İÇEBİLİR Mİ ?

Evet alkol şişmanlatır. 1 gram alkol = 7 kaloridir. Özellikle diyet yapanların kilo verebilmeleri için kesinlikle alkolden uzak durmaları gerekir. Alkol karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur.

Ayrıca alkol boş kaloridir, yani vücut tarafından enerji olarak kullanılamaz ve tamamı yağ olarak depolanır. Kişinin kilo sorunu yoksa ve sosyal hayatı gereği alkol alması gerekiyorsa, alkol oranı en düşük içki olan şarabı tercih etmelidir.

Haberin Devamı

DİYET YAPANLAR TUZU KESMELİ Mİ ?

Tuzun tamamen kesilmesi doğru değildir. Fakat fazla kullanılıyorsa azaltılmalıdır. Günde 3-6 gram tuz tüketmek yeterlidir. Yemeklere lezzet katmak için az miktarda kullanabilirsiniz. Zaten günlük hayatta yediğimiz pek çok gıdanın içinde tuz vardır. Tuzun fazlası vücutta su tutulmasına ve ödeme sebep olur. Hazır yiyeceklerin, konservelerin, şarküteri ürünlerin, et suyu tabletlerinin ve hazır sosların içinde çok fazla oranda tuz vardır. Tuzu azaltmak için bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca yemeğe başlarken, yemeğin tadına bakılmadan önce hemen tuz ekmek alışkanlığından vazgeçilmelidir.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

Facebook : slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş