Doğru ebeveynlik, gelecek için yapılabilecek en değerli yatırım

Ebeveyn olmak dünyanın en kutsal işi öte yandan da en ağır sorumluluğu… Çocuklar onlara nasıl davranılırsa onu yansıtırlar. Çocuklarımıza yapacağımız doğru ebeveynlik bu hayatta yapabileceğimiz en değerli yatırım. Çocuklarımızın gelecekte mutlu bireyler olmaları için onlara en doğru biçimde yaklaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Doğrulayıcı dil kullanmak bunun en önemli yanı.

“Tüm çocuklar kendi getirdikleri özellikleri erkenden bize anlatmaya başlıyorlar. Daha bir yaşına basmamış bir bebek bile karakter özellikleri hakkında bize ciddi ipuçları verebiliyor. İşte bu noktada klasik olmayan bakış açıları ve farklı yaklaşımlarla ebeveynlere çocuklarının ileride nasıl daha başarılı bireyler olabileceklerini anlatıyoruz. Ebeveyn koçluğu programı, ebeveynlere dört ana karakter özelliğinin anlatılması ile başlıyor. Programda ebeveynlere doğru dinleme, gözleme, soru sorma, takdir edici sorgulama ve doğrulayıcı dil kullanma gibi farklı teknikleri öğretiyoruz. Farklı karakterlerdeki her çocuğun doğuştan gelen özelliklerini mercek altına alarak ebeveynlere doğru davranış modellerini gösteriyoruz.”. Yine de ebeveynler bazı hataları yapmaya devam ediyorlar.

Haberin Devamı

Çocuk yetiştirirken ebeveynlerin en sık yaptığı hatalar:

Bilhassa anneler çocuklarından ayrışamıyor, söylemleri ‘biz’ oluyor. Bu çok yanlış (Sınavdan iyi not aldık, babamız bizi tatile götürecek, çok çalıştık gibi).

Çocuğa sürekli ‘sen mükemmelsin, müthişsin’ demek. Bu yaklaşım çocuklarda narsizm gelişimine zemin hazırlıyor.

Çocukları cinsiyet ayrımı yaparak yetiştirmek. Kız çocukların fazla korunup sakınılarak, erkek çocukların ise egosu yüksek olarak yetiştirilmesi.

Elinde yemek kaşığıyla çocuğun arkasından koşmak. Bu davranış çocuğun kendi ihtiyaçlarını belirleyemeyeceği mesajını veriyor.

Yanlış cümleler kurulması, ‘Giymezsen hasta olursun, düşersin, zarar görürsün’ gibi. Bu cümleler erken yaşta bilinçaltında koşullandırma yapıyor. Doğru cümle: ‘Dışarısı soğuk, üşür müsün acaba?’

Dış uyaranları kontrol etmemek. Bilgisayar, televizyon, tablet ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerin kullanımını sınırlandıramamak. Bu durum çocuklarda odaklanma sorununa neden oluyor, hiperaktiviteyi de besliyor.

Haberin Devamı

Bütün bunlar çocuğun gelişiminde hayati önem arz ediyor. Çocukla iletişim kurarken bu durumları göz önünde bulundurmalıyız.