DOĞRULAR YANLIŞ ÇIKARSA!!!

Bebeğinizle ilgili bildiğiniz doğruların yanlış olma ihtimalini düşündünüz mü? Bebekleri uyutmak ve uyku düzenleriyle ilgili annelerden öyle şeyler duyuyorum ki şaşırıyorum doğrusu. Doğru bilinen ama yanlış olan o kadar yanlış var ki… Bunlar neler mi gelin beraber bakalım.

Yanlış 1- Bebeğini geç yatır geç kalsın: Bebeğini geç yatır geç kalksın düşüncesi yanlıştır. Geç yatan bebek geç kalkmaz aksine uykusunu alamadan daha erken kalkar. Bebekler aşırı yorulduklarında uykuya dalmaları güçleşir ve geceleri daha sık uyanırlar. Bunu yapmak sadece bebeğinizin az uyumasına ve uykusunu alamamasına sebep olur. Bebeklerin gelişimleri için beslenme kadar uykuya da ihtiyaçlarının olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Yanlış 2- Bebeğim geceleri açlıktan uyanıyor: Anneler bebeklerinin gece acıktığını ve bu yüzden uyandığını düşünerek onları beslerler. Halbuki 6. Ayını dolduran sağlıklı bir bebek 11-12 saat açlığa dayanabilir ve kesintisiz uyuyabilir. Geceleri bebekleri beslemek onlara kötü uyku alışkanlığı kazandırabilir. Her gece aynı saatte uyanan bir bebek acıktığı için değil alışkanlıktan uyanmaktadır. Eğer bebeğinizin kilo alımı ve gelişimi normalse gece beslemenize ihtiyacı yoktur.

Yanlış 3- Bebeğini sese alıştır: Bebek sahibi olan anneler bu sözü eminim duymuşlardır “televizyonu aç sese alışsın bebeğin sonra rahat edersin”. Televizyon sesiyle uyuyan bebekler derin uykuya dalamaz ve kalitesiz bir uyku uyurlar. Bebeğinizi kendi yatağında sessiz ve karanlık bir ortamda uyutun. Bebeğinizin iyi bir uyku uyumasını istiyorsanız ona sağlıklı uyku ortamı oluşturmanız gerekmektedir.

Yanlış 4- Bebeğini sallayarak, emzirerek uyut: Ülkemizde en yaygın uyku problemlerinden biri budur. Bebeklerimizi sallayarak ya da emzirerek uyutuyoruz. Sallanmaya ya da emzirilmeye alışan bebek her uyanmasında bunu talep eder. Çünkü uyku ile emzirilme-sallanma arasında bir bağ kurmuştur. Başka türlü uykuya dalmayı bilmezler. Bebeğinizi doğduğu günden itibaren yatağında uyutmaya alıştırmak en doğrusudur.

Yanlış 5- Bebeğinle beraber Uyu: Eğer siz doğal ebeveynliği kabul ettiyseniz ve bebeğinizle aynı yatakta uyumaktan mutluysanız sorun yoktur. Ama çalıştığım çoğu anneden aldığım cevap “artık bebeğimle aynı yatakta uyumak istemiyorum” oluyor. Bebeğinize ve kendinize haksızlık yapmak istemiyorsanız başta bunun kararını vermenizi öneririm. 10 ay aynı yatakta yattıktan sonra bebeğinizin birden neden kendi yatağında uyumasını istemenizi anlamasını beklemek haksızlık olur. Benim size önerim 3. Aya kadar bebeğinizi ebeveyn odasında ki ayrı bir yatakta yatırmanız ve sonrasında odasına almanızdır.

Haberin Devamı

Yanlış 6- Bebeğini gündüz az uyut gece iyi uyusun: Gündüz az uyuyan bebekler geceleri bilindiğinin aksine iyi uyumazlar. Aşırı yorulur ve gece daha sık uyanırlar. Büyüklerimizden duyduğumuz “uyku uykuyu çeker” sözünün özü budur. Gündüz iyi uyuyan bebekler gece uykusunu da iyi yaparlar. Çünkü dinlenmiş olurlar ve uyumaya hazırlardır.

Sevgilerle,

Sinem GERGER AKINAL

0-5 Yaş Uyku Danışmanı

www.bebekveuyku.com