Ekonomi Dolara bir darbe de AB’den geldi

Dolara bir darbe de AB’den geldi

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Dolara bir darbe de AB’den geldi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean - Claude Juncker, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tüm ihracat ve ithalatını euro ile yapması çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentosu’nun Strasbourg’da düzenlenen eylül ayı olağan genel kuruludan konuşan Juncker, dünyadaki ticaret savaşlarını hatırlatarak, euro’nun diplomatik ağırlığının artması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

‘Anormal durum’

Euro’nun dünyada en çok işlem gören 2’nci para birimi olduğunu hatırlatan Juncker, euro’nun doğrudan veya dolaylı olarak 60 ülke tarafından kullanıldığını hatırlatarak AB ülkelerinin milli para ile ticaret yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

ABD’ye göndermede bulunan Juncker, “AB’nin 300 milyar euro’luk enerji ithalatının sadece yüzde 2’si ABD’den geliyor ama enerji ithalatının geri kalan yüzde 80’lik bölümünü de dolar cinsinden ithal ediyor. AB’ye üye ülkelerdeki şirketler de bu kıtada üretilen Airbus’u dolar üzerinden satın alıyorlar. Bu anormal bir durum. Buna son vermek gerekiyor” dedi.

Bu hususun değişmesi gerektiğine işaret eden Juncker, Avrupa Komisyonu olarak yıl sonunda euro’nun AB’nin egemenlik politikasının bir parçası olması için bir dizi öneride bulunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

3.7 trilyon euro dış ticaret hacmi

Rusya ve Çin’in kendi ulusal para birimleri ile ticareti artırma arzularını dile getirmelerinin ardından Avrupa Birliği de hamlesini yapmış oldu.

Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından 2017 yılında 3.7 trilyon euro’luk bir dış ticaret hacmine sahip AB de milli para ile ticaret politikasına soyunarak bu alandaki kararlılığı nı en yüksek merciden dile getirdi.