Siyaset ‘Dünyanın en cömert ülkesi sıfatı taşıyoruz’

‘Dünyanın en cömert ülkesi sıfatı taşıyoruz’

22.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi, dün İsviçre’nin Cenevre şehrinde toplandı. Asambleye bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da konuşmacı olarak davet edildi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) özel davetlisi olarak Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) binasındaki toplantıda ana konuşmacı olarak yer alan Emine Erdoğan’a Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom da eşlik etti.

‘Dünyanın en cömert ülkesi sıfatı taşıyoruz’

“İnsani Durumlarda Kadın, Çocuk ve Gençlerin Sağlığı İçin İşbirliği” konulu toplantıya katılan Emine Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı konusunda önemli başarı hikayelerine sahip olduğunu vurgulayarak, “Biz bu başarıyı sağlık hizmetlerimizdeki ‘önce insan’ yaklaşımına borçluyuz. ‘Önce insan’ diyerek tüm sağlık politikalarımızın merkezine insanın mutluluğunu koyduk” dedi. 132 milyondan fazla insani yardıma muhtaç kişinin yaşadığı bir dünyada, herkese pek çok sorumluluk düştüğünü söyleyen Emine Erdoğan, “8 milyar doların üzerinde gerçekleştirdiğimiz insani yardımlarla gayri safi milli gelirine oranla dünyanın en cömert ülkesi olma sıfatını taşıyoruz. Tüm mülteciler sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyorlar ki bunun dünyada bir benzeri sanırım yoktur. Bilgi ve tecrübemizi, DSÖ’nün bu dönüştürücü sinerjisine katmaya seve seve talibiz” ifadelerini kullandı. Emine Erdoğan, Türkiye’deki Suriyelilere verilen sağlık hizmetlerini örnekleriyle anlatarak şöyle dedi:

Haberin Devamı

Suriyelilere tedavi

“Suriyeli sayısının 20 bin ve üzeri olduğu yerlerde Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi konseptini geliştirdik. Bu merkezlerde göçmenlere temel sağlık hizmetlerinin yanında dahiliye, çocuk ve kadın doğum branşlarında uzmanlık hizmetleriyle görüntüleme imkanları sunuyoruz. Halihazırda Suriyelilerin yoğun bulunduğu illerde 180 göçmen sağlığı merkezi faaliyet göstermektedir. Ülkemizde 8 yıl boyunca 410 bin çocuk dünyaya gelmiştir. 1,5 milyon Suriyeli kardeşimiz yatarak tedavi görmüş, 1 milyon kişi ise ameliyat edilmiştir.”

Üç kıtada, 20 ülkede, 45 Sağlık Haftası düzenlediklerini ifade eden Emine Erdoğan, bugüne kadar gerçekleştirdikleri 45 Sağlık Haftası’nda 4 bin ameliyat, bin sünnet, 25 bin muayene yapıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, diğer ülkelerle yapılan ikili iş birliği anlaşmalarıyla bugüne kadar, 46 farklı ülkeden 10 bin yabancı hastanın Türkiye’de ücretsiz tedavi edildiğini ifade etti.

Yazarlar