Dünya Dünyanın gözü Gazze’de

Dünyanın gözü Gazze’de

14.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Gazze’de patlak veren olaylar büyük endişeye neden olurken, şu ana kadar Gazze’de 6, İsrail’de 1 kişi hayatını kaybetti. Taraflar akşam saatlerinde ateşkes sağladı.

Dünyanın gözü Gazze’de

İsrail ordusuyla Hamas’a bağlı güçler arasında önceki gece başlayan ve dün devam eden çatışma, dünyada büyük endişe uyandırdı. Bölgede tansiyon yüksek seyrederken, Birleşmiş Milletler (BM), taraflara itidal çağrısı yaptı. Son olaylar, İsrail’in bir operasyonuyla başladı. 7 Filistinli ile bir İsrail askerinin öldüğü olayın hemen ertesinde, Hamas ve İslami Cihad’ın da aralarında bulunduğu Filistinli gruplarca İsrail’e roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda, İsrail’de bir otobüs vuruldu ve 30 İsrailli yaralandı. Olayın ardından İsrail Gazze’ye hava saldırısı başlatırken, Filistinli gruplar roketle karşılık verdi.

Haberin Devamı

Önceki geceden itibaren düzenlenen hava saldırılarında 6 Filistinli hayatını kaybederken Gazze’de, aralarında kreş ve anaokulunun da bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. Filistinli grupların attığı roketler nedeniyle de İsrail’de 1 kişi öldü, 50’den fazla kişi yaralandı. İsrail, bombalanan yerin, Hamas’ın saldırı başlatmak için bilgi topladığı yer olduğunu açıkladı. İsrail, El Emel otelinde gizlendiğini iddia ettiği Hamas’ın iç güvenlik merkezine de saldırı düzenlediğini duyurdu.

İtidal çağrısı

Öte yandan Hamas, Gazze’ye İsrail hava saldırılarının devam etmesi durumunda Aşdod ve Birşeba kentlerine roket atmaya devam edeceğini söyledi.

Olaylar üzerine konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistin’e Gazze’de maksimum itidal göstermeleri çağrısında bulundu. Guterres, Gazze’deki gerilimin bir an önce engellenmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde devasa bir trajediye dönüşecek bir savaşın başlayabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kuveyt ve Bolivya ise şiddet olayları üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Ateşkes sağlandı

Olaylar üzerine Paris ziyaretini erken bitiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nde yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere önceki gün güvenlik kabinesini topladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da olaylar nedeniyle yurt dışı ziyaretini yarıda keserek Ramallah’a dönme kararı aldı. Abbas, resmi bir ziyaret için Kuveyt’e gitmişti.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası’ndan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail’le ateşkese varıldığı duyuruldu. Açıklamada İsrail ateşkese bağlı kaldığı sürece kendilerinin de buna uyacağı belirtildi.

‘Uluslararası toplum harekete geçmeli’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İsrail’in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, son üç günde Gazze’ye saldırılar sonucunda 13 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin yaralandığını anımsatarak, “Bu saldırılar İsrail’in hukuk tanımaz, zorba ve işgalci tutumunu bir kez daha göstermiştir. İsrail, Gazze halkına yönelik bu saldırıları derhal durdurmalıdır. İsrail’in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir. Filistin topraklarını açık hava hapishanesi haline getirmek isteyen ve Kudüs’ün statüsünü değiştirerek provokasyon yapan İsrail’in işgalci ve yayılmacı politikalarına bütün dünya ‘Dur’ demelidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dışişleri: Endişe duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin, “Gazze’de 11 Kasım’dan bu yana tırmanan gerilim sonucunda ortaya çıkan yeni şiddet dalgasından derin endişe duyuyoruz. Uluslararası toplumu İsrail’in masum sivillerin hayatlarını hiçe sayan saldırılarının sona erdirilmesi için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz” denildi. l ANKARA Milliyet