Dünya ‘Durumumuzu gözden geçirdik’

‘Durumumuzu gözden geçirdik’

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avusturya’nın Salzburg kentinde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brexit ve düzensiz göçmenler gündemiyle toplandı.

‘Durumumuzu gözden geçirdik’

Zirvenin en önemli konusu Brexit olurken, İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit sonrası AB ile işbirliği konusundaki ciddi önerilerinin değerlendirilmesini istedi. May, İngiliz hükümetinin AB’den ayrılma stratejisini belirleyen Chequers planını ilk defa diğer Avrupalı liderlere sunma fırsatı buldu. May, “Bu plan, uygulaması mümkün, müzakereye açık, Kuzey İrlanda ile katı sınırlar içermeyen ve İngiliz halkının iradesini temsil eden tek plan. Olumlu bir sonuca ulaşmak istiyorsak, Birleşik Krallık’ın pozisyonunu yeniden gözden geçirdiği gibi, AB’nin de aynısını yapması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Chequers planının olumlu yanları kadar olumsuz taraflarının da olduğunu ifade etti. Juncker, May’in konuşmasını “ilginç” bulurken “Kibardı, saldırgan değildi. İşini yapıyor” dedi.

Farklı fikirler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da May’in açıklamalarını dinlediklerini ifade ederek, Brexit’le ilgili kaygılara 27 ülkenin uyumlu ve her tarafın yararına olacak, ortak bir çözüm bulması gerektiğini savundu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise göç konusunun AB içinde yapılacak göçmen paylaşımıyla çözülemeyeceği düşüncesinde olduğunu, ancak kimi üye ülkelerin bu görüşü savunması nedeniyle AB içi göçmen paylaşımının programda yer almaya devam edeceğini söyledi.