Ekonomi 'Dyson' otobanı süpürmeye geliyor

'Dyson' otobanı süpürmeye geliyor

28.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ürettiği elektrikli ev aletleriyle dünya çapında üne kavuşan Dyson, 2020’de elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı. Bu iş için 2 milyar sterlin bütçe ayıran Dyson, bunun için 400 mühendislik bir ekiple çalışıyor.

Dyson otobanı süpürmeye geliyor

1990’lı yıllarda dizel otomobillerin havayı daha az kirletmesine yönelik olarak, tıpkı şu an elektrikli süpürgelerinde kullandığına benzer bir filtre tasarlayan ancak otomobil üreticilerinden beklediği ilgiyi bulamayan James Dyson, “hayalini kendi gerçekleştireceğini” ve otomobil üreteceğini açıkladı. Dizel araçlara karşı antipatinin oluştuğu ve bu motora sahip otomobil satışlarının düştüğü bir dönemde bu açıklamayı yapan Dyson, söz konusu gelişmeyi, çalışanlarına yolladığı bir elektronik posta ile duyurdu.

Haberin Devamı

Üretecekleri aracın ucuz bir otomobilden çok, tamamen farklı ve üst sınıf bir model olacağını belirten Dyson, yıllar önce, elektrikli araçlara yönelik daha ileri teknolojili bir akü geliştiren şirkete ortak olduğunu hatırlatırken, “Elektrikli araçların, otomobillerin yarattığı kirliliğe çözüm olacağına inanıyorum” dedi.

2020’de hazır

2015 yılında otomotiv sektörüne gireceğinin ipuçlarını veren Dyson, mevcut elektrikli araçlarda kullanılan lityum akülere alternatif olacak ve iki kat daha fazla enerji tutabilen, üstelik üçte bir oranında daha ucuza mal olan batarya teknolojisi geliştiren “Sakti3” adlı şirketi 90 milyon dolara satın almıştı. Bu şirketle yollarını ayıran ancak ar-ge ekibini dağıtmayan Dyson, halen bu ekiple çalışıyor. Dyson, ayrıca en önemli rakibi olacak Tesla’nın yanı sıra BMW ve Aston Martin’den de yöneticiler getirmiş. Dyson, 2020 yılında piyasaya sunulacak otomobilin ucuz olmayacağını, bir spor otomobil de düşünmediğini belirtirken, bu konuda mevcut otomobil üreticilerinden yardım da almadığını bildirdi.

Haberin Devamı