Ekonomi Son dakika: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! 2019'da tüm kurumlar...

Son dakika: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! 2019'da tüm kurumlar...

19.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “e-Devlet’te kullanıcı sayısı 41 milyona ulaştı. 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-Devlet üzerinden yapılıyor” dedi.

Son dakika: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor 2019da tüm kurumlar...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet sisteminin 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı. 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilirken, “E- Devlet Versiyon 1.0” da yüzde 90’ın üzerinde tamamlandı. 2019 yılında tüm kurumların elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktarması planlanıyor.

Haberin Devamı

Oktay, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncü olduğunu belirtti.

Abonelik işlemleri

Kamu, özel sektör ve toplumsal hayatın her aşamasında dijitalleşmenin sağlanabilmesinin öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Oktay, şunları söyledi:

“Bürokrasinin azaltılmasını ve kamuda işlerin şeffaf hale getirilmesini sağlayacak e-Devlet sistemini iyi bir noktaya taşıdık. Vatandaşlarımıza, özel sektöre ve kamunun kendi içinde verdiği hizmetlerin çok büyük bir bölümünü e-Devlete entegre ettik. Bugün 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. e-Devlet sistemi 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaşmıştır. E- Devlet Versiyon 1.0’ı yüzde 90’ın üzerinde tamamladık. Yıl sonunda ilk versiyonu tamamlayacağız.”

Haberin Devamı

Oktay, “Bugün de yine basit gibi gözüken elektrik, su, doğalgaz ve telefon abonelikleri... Artık bugün itibarıyla tüm abonelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden sunulmasına başlıyoruz. Vatandaşlarımız oturduğu yerden internetle abonelik işlemlerini yapabilecek. Pilot çalışmalarına başladık ve inşallah bunu tüm illerimize de çok hızlı bir şekilde de yaymış olacağız. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.

KKTC’de de faaliyette

KKTC e-Devlet programı kapsamında, 1. fazın ardından 2. ve 3. faz projeleri başlatıldı, 18 ayrı proje yürütülüyor. 8 yeni projede önemli ilerlemeler kaydedildi. KKTC’de program kapsamında; e-Kimlik projesinde 130 bin kimlik dağıtılırken, e-Nüfus projesinde 1.3 milyon kütük verisi dijital ortama aktarıldı, EBYS’de ise 1 milyonu aşkın evrak üretildi.

Hedef 42 milyon

2019 yılı içerisinde tüm kurumlar elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktaracak. e-Devlet üzerinden daha fazla bütünleşik ve yaşamsal olaylara yönelik yeni hizmetler sunulacak. e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2019 yılında 42 milyonu aşmasını bekleniyor.

Yapay zekayla güvenlik

Oktay, devlet olarak vatandaşın beyanını esas alan, belgesiz ve hızlı hizmet sunumuna odaklandıklarını bildirdi. Dijital dönüşümle birlikte kamunun ürettiği ve uhdesinde olan hiçbir belgeyi vatandaştan talep etmeden sadece vatandaşın beyanını esas alarak hizmet vereceklerine dikkati çeken Oktay, “Öncelikle kamudaki tüm sistemlerin birbirleriyle tam olarak entegrasyonunu tamamlayıp, sonrasında yapay zeka dahil tüm ileri teknolojileri etkili bir şekilde uygulayarak kamuda etkinliği artıracağız. Verilerin kolaylıkla bize karşı kullanılan bir silaha dönüşebileceğinin bilincindeyiz. Bu nedenle veri mahremiyetine büyük önem veriyor, vatandaşlarımızın verilerini, bilgilerini özenle korumaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, ulusal ağ ve bilgi güvenliğinin sağlanmasına dönük çalışmalar yaparak veri altyapılarının korunmasını da sağlıyoruz. Üniversitelerimizi bu alanda da öncü olmaya ve çalışmalarıyla daha fazla katma değer üretmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor 2019da tüm kurumlar...

e-devlet şifresi ptt şubelerinde

e-Devlet’e T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılıyor. e-Devlet şifresi almak için şahsen resmi bir kimlikle PTT merkez müdürlüklerine veya şubelere başvurmak gerekiyor. e-Devlet’te pek çok hizmet online olarak sunuluyor.

Haberin Devamı

Bunların arasında Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama, Adli Sicil Sorgulama, mobil hat, sabit telefon, internet, kablo TV, uydu işletmecilerinden borç ve alacak sorgulama, IMEI - cep telefonu numarası eşleştirme, numara taşıma sorgulama, araç sorgulama, sürücü belgesi ceza puanı sorgulama, emekli aylığı kesintileri, emekli aylık bilgisi, 4A emekli ödeme bilgileri, alt-üst soy bilgisi sorgulama gibi hizmetler bulunuyor.

Yeni eklenenler

e-Devlet’e yeni eklenen hizmetler arasında şunlar bulunuyor:

- Elektrik borç sorgulama n Plastik poşet beyanı n Doğalgaz faturası sorgulama n Tescilli araç sorgulama n Elektrik üretim tesisi proje değerlendirme randevusu n Turist rehberliği ruhsatnamesi n e-İmzalı ilaç kullanım raporu sorgulama n İstirahat raporu sorgulama n Sporcu raporu sorgulama n Maluliyet ve hastaneye sevk talep başvurusu n Kömür numune analizi başvurusu ve takibi

Haberin Devamı