Gündem Eğitime sigorta güvencesi

Eğitime sigorta güvencesi

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Bana bir şey olursa çocuğumun geleceği riske girer mi?” sorusu çoğu ebeveynin ortak endişesi. Bu noktada trafik kazası, vefat, maluliyet gibi beklenmedik durumlarda çocuklarının geleceklerini garanti altına almak isteyen ailelerin kurtarıcısı artık eğitim sigortaları oluyor. Sigorta primleri, velinin yaşı, öğrencinin öğrenim ücreti ve eğitim süresine göre değişiyor

Eğitime sigorta güvencesi

Türkiye’de özel okullara ilgi her geçen gün artıyor. Sayıları 10 bini aşan özel okulların eğitimdeki payı yüzde 8’e yükseldi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2016-2017 Milli Eğitim İstatistikleri’ne göre toplam 17 milyon 702 bin 938 öğrenciden 1 milyon 217 bin 755’i özel okullarda öğrenim görüyor. Eğitim ücretleri kurumdan kuruma farklılık gösterse de ücretler 100.000 TL’ye kadar çıkıyor. En pahalı eğitim ücreti, yatılı olarak 109.350 TL ile Robert Koleji’nde. 2018-2019 eğitim öğretim yılında bu rakamların daha da artması bekleniyor.

Haberin Devamı

Devlet okullarındaki öğrencilerin de birçok gideri oluyor. Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (EBSAM) “Öğrencinin Veliye Eğitim Maliyeti” araştırmasına göre bir öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki süre boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 20 bin 585 TL harcama yapılıyor. Bu harcama, ayda ortalama 191 TL olarak veliye yansıyor.

Ortaöğretimde ortalama harcama 9 bin 520 TL olurken bu rakamın veliye yansıyan aylık ortalaması 198 TL’yi buluyor. Öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam, okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 346 TL, ortaöğretimde 398 TL’ye çıkıyor. Buna servis ücreti de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 346 TL’den 554 TL’ye, ortaöğretimde ise 398 TL’den 600 TL’ye kadar yükseliyor.

Haberin Devamı

Birçok riski kapsıyor

Bu ücretleri göze alan aileler, çocuklarının daha iyi eğitim alması amacıyla onları koleje gönderiyor. Ancak velilerin çocukları eğitimlerine devam ederken trafik kazası, vefat, maluliyet gibi beklenmedik durumlarla karşılaşma riskleri de bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı özel okula giden birçok çocuk, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalıyor. Bu noktada çocuklarının geleceklerini garanti altına almak isteyen aileler için bankalar ve sigorta şirketlerinin eğitim sigortaları devreye giriyor.

Birçok şirketin eğitim sigortası paketi bulunuyor. Sigorta primleri velinin yaşı, öğrencinin öğrenim ücreti ve eğitim süresine göre değişiyor. Örneğin, Yapı Kredi Bankası, Çocuğum Okusun Eğitim Güvencesi’yle kaza veya daimi maluliyet durumunda belirlenen süre boyunca çocuğun eğitim masraflarını karşılıyor. Sigortaya 18 - 63 yaşları arasındaki veliler başvurabiliyor. Sigorta sahipleri tıbbi danışma hizmeti, eve doktorlu ambulans gönderimi, araç kiralama, seminer, dil kursu gibi hizmetlerden de faydalanabiliyor.

Eğitime sigorta güvencesi

Farklı paketler var

Deniz Bank’ın Koruyucu Meleğim Eğitim Sigortası da çocuklarının eğitimini 4’er yıllık paketler halinde güvence altına almak isteyenlerin kullanımına açık. Ayrıca paketlerde kariyer koçluğu, psikolojik danışma, tıbbi bilgi ve danışma gibi asistanlık hizmetleri de sunuluyor.

Haberin Devamı

Güneş Sigorta’nın Eğitim Güvence Sigortası ise çocuklarının geleceğini 1 yıldan 20 yıla kadar vadelerde güvence altına almak isteyenlere hizmet veriyor. Güneş Sigorta’nın Eğitim Güven Sigortası yeni okula başlayacak ve yıllık eğitim giderleri 10.000 TL olan bir öğrenci üzerinden şu şekilde işliyor:

Veli, yıllık teminatı 10.000 TL olan 15 yıl geçerli olacak bir poliçe satın aldıysa riskin ilk yıl gerçekleşmesi durumunda, sadece 1 defa ödediği 834 TL’ye karşın toplamda yıllık enflasyonun yüzde 10 olduğu varsayılarak 317.724 TL’lik ödeme kalan yıllara bölünerek yapılıyor.

Öğrencinin eğitimini tamamlanmasına 5 yıl kaldığı ve yıllık 20.000 TL’lik teminat içeren bir poliçe sahibi olduğu varsayıldığında ise riskin üçüncü yıl gerçekleşmesi durumunda poliçe için ödenen 534 TL’ye karşın toplamda 55.902 TL’lik ödeme kalan yıllara bölünerek yapılıyor.

‘Geniş bir pazar’

Eğitim sigortalarıyla ilgili merak edilen soruları Anadolu Sigorta Genel Müdürü Metin Oğuz’a yönelttik. İşte cevaplar:

Haberin Devamı

- Eğitim sigortaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eğitim sigortası, Türkiye’de emeklilik şirketleri tarafından hayat sigortası teminatıyla birlikte satılmakta. Ancak son yıllarda elementer sigorta şirketleri de ferdi kaza sigortası ürünlerini zenginleştirerek oluşturdukları eğitim sigortası ürünlerini, potansiyel müşterilerine sunuyor. Şirketimizin “Güvenli Gelecek Sigortası” ürünü kapsamında ferdi kaza sigortasının bir türevi olarak, ebeveynlerin ve eğitim masraflarını üstlenen kişinin vefatı veya sürekli engelli olması durumunda, çocuğunun eğitim masraflarının karşılanması amacıyla 48 ay boyunca, belirlenen teminat limitince ödeme yapılmakta.

- Türkiye’de eğitim sigortasına ilgi sizce nasıl?

Türkiye’de eğitim sigortasına ilgi gün geçtikçe artmakta. Fakat dünya ve Avrupa ülkelerindeki örnekleriyle kıyaslandığında ilginin henüz yeterli düzeyde olmadığını görmekteyiz. Ülkemizde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitime başladı. Bu rakamı, sigortalı adetlerini göz önünde bulundurarak değerlendirdiğimizde; çok geniş ve henüz değerlendirilmemiş bir pazar olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

‘120 TL’den başlıyor’

- Sigorta primi neye göre belirleniyor? Şu anda sigorta primleri ne düzeyde?

Sigorta primi, poliçe ile sigortalıya sunulan vefat ve sürekli maluliyet teminatıyla lehtara ödenecek aylık tazminat tutarına göre belirlenmekte. “Güvenli Gelecek Sigortası” kapsamında farklı teminat limitlerinin olduğu 8 adet paketimiz var. Teminat limitleri 48.000 TL’den başlayarak 290.000 TL’ye kadar değişmekte. Sigorta primleri poliçede sunulan teminatlara göre değişkenlik göstermekle birlikte 120 TL’den başlayan fiyatlarla sunulmakta.

- Bu sigortayı yaptıranların dikkat etmesi gerekenler neler?

Sigorta yaptırırken çocuğunun veya eğitim masraflarını üstlendiği kişinin, satın aldığı poliçe teminatının, tüm eğitim masraflarını karşılayıp karşılamadığına dikkat etmesi gerekir. Buna göre en uygun limitli paket seçilerek poliçenin teminatı belirlenmeli.