SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

El uyuşmasının nedeni ve çözümleri

Eliniz uyuşuyorsa, zaman zaman elinizdekileri düşürüyorsanız, parmaklarınızı hissiz ve kabalaşmış hissediyorsanız karpal tünel sendromu olabilirsiniz.

|

KarpalTunel Sendromu Nedir?
Bileğin iç kısmındaki kemik – kas – ligamanlar arasından elimize gelen sinir dalının sıkışmasıdır. Sinirin kılıfında şişme – ödem gelişir. Sıkışan sinir işlevleri aksar. Özellikle baş parmak diğer parmaklarla birlikte iyi kavrayamaz.

KarpalTunel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Elde uyuşma, ağrı, güçsüzlük. İlerlemiş vakalarda el ayasındaki kaslarda erime olur. Özellikle sabahları daha çok hissedilir. Gece boyunca bilek biraz bükülü uyuruz. Böylece sinirin sıkışması artar. Özellikle ev hanımları sabah kahvaltı hazırlarken ellerindekileri bile düşürür.

KarpalTunel Şikayetlerini Ortaya Çıkaran ve Artıran Nedenler Nelerdir?
Bileği zorlayan işleri yoğun yapmak artırır. Ev hanımlarının yaptığı temizlik, cam silme, ovma, sarma gibi işler yanı sıra örgü, dikiş gibi ince işler de artırır. Kadınlarda daha fazla görülür. Eskiden ev işleri en çok etkileyen olumsuz nedenler olarak ortaya çıkarken son yıllarda yoğun bilgisayar kullanımı da dikkat çekmeye başladı.

Hamilelik, şeker hastalığı, hipotiroidi, romatoidartrit hastalarında da daha fazla görülür.

KarpalTunelSendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaçlar çok fazla etkili olmaz. Günlük hayatta sürekli yapılan işlerin azaltılması önerilir ama bu da pek mümkün olmamaktadır. Sinirdeki sıkışma belli aşamaya gelince ameliyatla sinirin kılıfı genişletilir.

İlaçsız ve ameliyatsız tedavi mümkündür. Sinir bölgesine yönelik yapılacak nöral terapi ile sinirin çevresindeki ödem azalır. Sinirdeki tahribat geri döndürülür.

Sinirin kılıfında ödeme yol açan nedenler bulunarak sistemik düzelme sağlanır. Koruyucu tedavi olarak geceleri atel kullanılabilir.


Nörolog Dr. Emel Gökmen

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.