SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Elle yemek yemenin faydaları

Afrika'nın, Ortadoğu'nun ve Asya'nın kuytu köşelerine giderseniz, ortak bir nokta bulacaksınız. Birçok kişi çatal, kaşık ve bıçak yerine elleriyle yemek yemeyi tercih ediyor. Anneniz küçükken ellerinizle yemek yememeniz konusunda sizi uyardığı için şaşırabilirsiniz ancak, elle yemek yemek aslında iyi bir şey olabilir.

|

Yemek yemek, dikkatli bir süreçtir. Tüm duyuları (görme, koklama, işitme, tatma ve dokunma) kullanmak bu tecrübeyi daha da tatmin edici bir hâle getirir.
Yemek için ellerinizi kullanmanız, vücudunuz ile yiyeceğiniz arasında, zihniniz ve ruhunuzla kurduğunuz bağlantının yanı sıra dokunsal bir bağlantı sağlar.

Bazı insanlar elle yemek yemeyi iğrenç bulabilir ancak birçok insan bunu rahat ve keyifli bir yemek tarzı olarak kabul ediyor. Ayrıca birçok yararı da var. İşte ellerinizleyemenin bazı faydaları…

Elleriniz doğal bir sensordur

Bir kaşıkla veya çatalla yemek yiyip yemeğinizi doğrudan ağzınıza götürdüğünüzde, zihniniz vaktinden önce yiyeceğin sıcaklığını veya dokusunu algılayamaz. Bu nedenle, çok sıcak yiyeceklerle ağzınızı yakabilirsiniz. Ancak ellerinizle yediğinizde, parmaklarınızdaki sinir uçları gıdanın sıcaklığını algılar ve dilinizin yanmasını engeller. Sinir uçları da beyninize ne yiyeceğinize dair bir sinyal gönderir. Bu, yiyeceklerinizi daha iyi tatmanıza yardımcı olmak için uygun sindirim suları ve enzimlerinin salınmasını tetikler.

Sindirimi iyileştirir

Ellerinizde iyi ve kötü bakteriler vardır. İyi bakteriler sizi çevredeki birçok zararlı mikroptan korurlar. Bir kaşık ve çatalla yemekyediğinizde, bu bakteriler bağırsağınıza ulaşmaz.Öte yandan elle yendiğinde, parmaklardan gelen flora ağza geçer ve yutulur; farklı vücut bölümlerine gider. Bu da bağırsaktaki sağlıklı sindirimi destekler ve bağırsaklardaki zararlı bakterilerin oluşmasını önler.

Ayrıca, yemeğe ellerinizle dokunduğunuzda zihninize sindirim suları ve enzimlerin salınması için bir sinyal gönderirsiniz. Yiyecek türüne bağlı olarak zihin, daha iyi sindirim için gerekli metabolizmanın buna göre ayarlanmasını sağlar. Sağlıklı bir vücut ve zihin için sağlıklı bir sindirim sistemi önemlidir.

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Çatalları ve kaşıkları kullanarak, yemek yemeyi daha kolay ve hızlı hale getirebilirsiniz. Fakat bu aynı zamanda vücudunuzda kan şekeri dengesizliklerine yol açabilir; dolayısıyla Tip 2 diyabet riskinizi arttırabilir. Hızlı yeme diyabet riskini artırır, ancak ellerinizleyiyerek riski azaltabilirsiniz. Ellerinizi kullanırken, ağzınıza daha az yiyecek koyarsınız. Yavaş yemek daha iyi bir sindirimi sağlar ve beyninize midenizin dolduğunu bilmesi için zaman verir. Böylece daha az yemek yersiniz.

Daha dikkatli yemek yemenizi sağlar

Çatal bıçakla yemek yemek bir çeşit mekanik işlemdir. Ne yediğinize ve ne kadar yediğinize dikkat etmezsiniz. Ayrıca, TV izlemek, cep telefonunuzu kontrol etmek veya gazete okumak gibi yeme sırasında dikkatinizi dağıtan eylemleri kolaylaştırmanıza sebep olur. Yemeğe dikkat etmemek, daha çok yemekyenmesine neden olabilir. Fakat ellerinizle yediğiniz de hem ne yediğinize dikkat edersiniz hem de ne kadar yediğinizin farkındasınızdır.

Elle yemek daha hijyeniktir

Ellerinizle yemek yemenin hijyenik olmayan bir yol olduğunu düşünseniz de gerçekte tam tersidir. Elleriyle yemekyiyen insanlar, yemekten önce ellerini yıkarlar. Ancak çatal bıçak gibi mutfak gereçleri, genelde çabucak yıkanırlar ve her zaman tam anlamıyla temizlenmezler.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.