Teknoloji Elon Musk, Japon milyarder ile Ay'a gidebilir

Elon Musk, Japon milyarder ile Ay'a gidebilir

19.09.2018 - 11:16 | Son Güncellenme:

Elon Musk, Ay'a göndereceği 42 yaşındaki Japon girişimci Yusaku Maezawa ile beraber aynı uzay gemisine binebilir. Maezawa aynı zamanda bir grup sanatçıyı rokete binmeleri için çağırıp #dearMoon adını verdiği görevle buluşturmak istiyor.

Elon Musk, Japon milyarder ile Aya gidebilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

SpaceX, Japon milyarder Yusaku Maezawa'yı Ay'a götüreceğini duyurdu. Ay'ın yörüngesini kat etmeyi öngören seferin, Big Falcon Rocket (BFR) ile 2023'te yapılması planlanıyor. BFR, 38 katlı bir bina boyunda.

BFR'deki tüm yolcu biletlerini satın alan Yusaku Maezawa, bir grup sanatçıyı rokete binmeleri için çağırıp #dearMoon adını verdiği görevle buluşturmak istiyor. Altı gün sürecek uçuşla beraber BFR, Ay yüzeyine oldukça yaklaşacak ancak iniş gerçekleştirmeyecek.

SpaceX, prototip aşamasındaki Big Falcon Roketi ile yapılacak fırlatış için özel bir yolcu kapsülü geliştirecek. Etkinlikte konuşan Maezawa, tüm masraflarını şahsen karşılayacağı seferde kendisine eşlik etmesi için 6 ila 8 sanatçıyı davet edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

BFR, dramatik olarak daha büyük, daha güçlü ve oldukça iddialı; Musk sonunda Mars'ı kolonize etmek için sistemi kullanmayı umuyor.

Japon iş adamı, ressam, mimar ve tasarımcılardan oluşacak grubun yolculuktan alacakları ilhamla kendi eserlerini yaratmasını istediğini ifade etti. Maezawa, hangi sanatçıları davet edeceği hakkında bilgi vermedi.

"Jean-Michel Basquiat ve Andy Warhol gibi sanatçılar, uzaya gitme şansına sahip olsaydı nasıl eserler yaratacaklarını hep merak etmişimdir." diye konuşan Maezawa, sanatçıların içindekileri uyandırarak insanlık için muazzam eserler yaratmalarına vesile olmak istediğini belirtti.

DearMoon görevi başarılı olursa -ki Musk bunu "çok tehlikeli ve hiç de kolay değil." şeklinde nitelendiriyor- Maezawa ve yanında getireceği ekip Ay'ın ilk turistleri olacak. Aynı zamanda bu, NASA'nın 1972'deki Apollo görevinden sonraki ilk insanlı ziyaret deneyimi olacak.

Musk konu hakkında sorulan bir soruya "Benim Ay'a gitmem mi? Bundan pek emin değilim. Yusaku bana daha önceden bunu sormuştu ancak hâlâ bilmiyorum." dedi. Maezawa ise araya girerek "Lütfen, lütfen gel." deyince Musk, "Tamam, belki ikimiz de o uzay gemisinde olabiliriz." şeklinde konuştu.

Yazarlar