SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Emziren annelerin dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta

Emzirme dönemindeki anne sağlığı hem bebek hem de anne için çok önemli konular arasında.

|

Bebek için en kıymetli besinin anne sütü olduğunu belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, ilk 6 ayda bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söylüyor. Anne ve bebek sağlığı açısından emziren annelerin dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle özetliyor: "Emzirme dönemindeki beslenme hem bebek hem de anne sağlığı için çok önemlidir. Bebek için en kıymetli besin anne sütüdür ve ilk altı ayda bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir. Yeterli miktarda süt salgılanması, annenin normal gereksiniminden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineral alması ile sağlanır. Emzirme döneminde annenin normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori alması yeterli olacaktır.

Anne sütü bebeği kronik hastalıklardan koruyor
Anne sütü, bebeğinizin kronik hastalıklardan korunmasında ve bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında büyük rol oynar. Bebeğinize vereceğiniz en güzel hediye anne sütü olacaktır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin daha sakin ve şefkatli bireyler olduğu yönünde çalışmalar vardır.

Hamilelik sonrası şok diyetler süt değerini azaltıyor
Annenin salgıladığı sütün, aldığı besinlerin ürünü olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden anne değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye özen göstermelidir. Emziren annenin öncelikle enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur zayıflamak için şok diyetlerin uygulanmamasıdır.

Çünkü bu hem anne hem de bebek sağlığına zarar verebilir. Şok diyetler yapılırsa eğer süt kesilebilir ve bebeğin en önemli besin kaynağı kaybedilmiş olacaktır.

Eğer bebek annenin tükettiği bazı gıdalara hassasiyet gösteriyorsa veya emzirme sonrası huzursuz oluyorsa o gıdanın tüketimine ara verilmelidir. Böyle bir durumda bebeğin rahatsızlığını fark ederseniz emzirme dönemi boyunca o gıdayı tüketmemenizde fayda vardır. Yapılan bazı araştırmalarda lahana, yeşil çay, karnabahar, soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinlerin bebekte gaz sancısını arttırdığı bulunmuştur. Bu yüzden anne bu tür gıdaları tüketirken dikkat etmelidir.

Anne sütünün artması için emzirme sayısı ve tekniği de çok önemlidir. Emzirme gerçekleştikçe süt salgısı artar. Her gün bebek 2-3 saatte bir emzirilmelidir. Günde 8-10 defa emzirebilirsiniz." diyor.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri:

•Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı arttırdığı için annenin su ihtiyacı da artar. Gün içinde toplam tüketilen su miktarının 3-4 litre olmalıdır. Bunun için her emzirme seansında 1-2 bardak su içebilirsiniz.

•Hurma, rezene çayı, ısırgan otu çayı, dereotu, bulgur anne sütünü artıran besinlerdendir, günlük olarak mutlaka beslenmeye eklenmeli.

•Protein kaynağı olan yumurta ve kırmızı et her gün tüketilmeli ve haftada 2 defa balık yenmesine özen gösterilmeli.

•Kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peynir tüketimi ihmal edilmemeli.

•B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. Bunun da en iyi kaynakları yumurta ve yağsız kırmızı ettir.

•Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler her öğünde olmalı.

•Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmeli.

•Kuru meyve ve kuruyemişler yoğun enerji içermelerinin yanında demir ve kalsiyum minerallerini de içerirler. Bu gıdalar ara öğünlerde tüketilebilir.

•Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur gibi besinler; domates, yeşilbiber, maydanoz, taze soğan gibi C vitamini kaynakları ile birlikte tüketilmeli.

•Hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları veya ayran tercih edilmeli.
Cep telefonu uygulaması ile hamilelik sonrası 8 kilo verdi

Doğum sonrası 8 kilo veren Gonca Hanım ise yanlış diyet deneyimleri yüzünden yaptığı diyetlerin onu zorladığını belirtirken diyetin bir yaşam biçimi haline getirilerek diyetisyenle anında iletişimin öneminin altını çiziyor. Sözlerine ise şöyle devam ediyor: "Doğum sonrası sezeryan olması nedeniyle çok rahatsız edici bir göbeğim vardı. Yanlış diyet deneyimleri beni çok zorladı. Sonra Ayşe Tuğba Şengel hocamı internetten buldum. Uyguladığımız sağlıklı diyetler ile 8 kilo verdim. Ve göbek sorunum baya azaldı. "Cepte Diyetisyen" uygulaması ile motivasyonum yüksek kaldı. Çünkü her an diyetisyenime ulaştım ve hergün konuştuk. Mesafeler engel değil.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.