Dünya En gergin G-20

En gergin G-20

01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Arjantin’de düzenlenen G-20 zirvesi dün başladı. Genellikle ekonomik meselelerin masaya yatırıldığı zirvede bu yıl, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Veliaht Prensi bin Selman’ın yanı sıra korumacılık ve Ukrayna krizi damgasını vurdu.

En gergin G-20

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen G-20 Zirvesi’nin ilk günü pek çok küresel sorunun gölgesinde başladı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin devlet ve hükümet başkanları, kalkınma, altyapı ve yatırım meselelerini konuşmak üzere Arjantin’in başkentine gelirken, uluslararası siyasi gündemi meşgul eden bazı konular, zirvenin “gergin” geçmesine neden oldu.

Haberin Devamı

G-20 Liderler Zirvesi’nde, aile fotoğrafı çekimi sonrası gerçekleştirilen oturumda liderlerin salondaki yerlerini aldığı sırada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman arasındaki samimi selamlaşma dikkat çekti. Putin ve bin Selman’ın birbirlerine “çak” yaptıkları görüldü. Bunun öncesinde Veliaht Prens’in Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşerek iki ülke arasındaki ekonomik anlaşmalar masaya yatırılması dikkat çekti.

‘Nezaketen selamlaştı’

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’la, Veliaht Prens arasında kısa bir selamlaşma gerçekleşti. Amerikan medyasına Trump’ın, Suudi Veliaht Prens ile aynı karede ayaküstü konuştuğu görüntüler yansıdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray’dan bir yetkili, Trump ile bin Selman’a atfen, “Liderler oturumunda nezaketen selamlaştılar ki Başkan Trump oraya katılan neredeyse tüm liderlerle aynı şeyi yaptı” ifadesini kullandı. Ancak Trump, aile fotoğrafı çekimi için yerini almaya gittiği sırada Putin’in önüne geçmiş, fakat ikili el sıkışmamıştı.

Haberin Devamı

En gergin G-20

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da zirvede Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile ayaküstü konuştuğu bildirildi. Macron, Selman’dan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmaya uluslararası uzmanları dahil etmesini istedi.

Trump, Ukrayna krizinin ardından Putin ile yapmayı planladığı ikili görüşmeyi iptal ettiğini duyurmuştu. Rus haber ajansları Putin’in Sözcüsü Dimitriy Peskov’un iptalin Rus Devlet Başkanı’nın “daha yararlı görüşmelere zaman ayırmasını sağlayacağına” dair demeçlerine yer vermişti. Peskov daha sonra yaptığı açıklamadaysa iki liderin resmi olmayan ve hazırlıksız kısa bir görüşme gerçekleştireceklerini duyurdu.

Arjantin Devlet Başkanı Mauriccio Macri, G20 karşıtlarının protestoları öncesi 22 bine yakın polis görevlendirdi. Zirveyi dünyanın dört bir yanından 2 bin 500 gazeteci takip etti.

NAFTA’NIN YERİNİ ALACAK

G-20 zirvesi dün Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının (NAFTA) yerini alacak ABD - Meksika - Kanada Anlaşmasının (USMCA) imza törenine ev sahipliği yaptı. Zirve öncesi Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine getirdiği yeni tarifleri kaldırmaması halinde törene bizzat katılmayarak yerine Dışişleri Bakanı’nı göndereceği iddia edilmişti. Ancak Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile birlikte anlaşmayı imzalayarak törene katıldı. Trump, yaptığı konuşmada ‘ticaret sahnesini değiştirecek ve örnek olacak bir anlaşma’ ifadelerini kullandı. Trump, Trudeau’ya dönerek “Bazen bir savaş yaşandı ama savaşlar iyi arkadaşlıklar doğurur” dedi. İmzalanan anlaşmanın ABD Kongresi’nde onaylanması gerekiyor.

Haberin Devamı

En gergin G-20

Rusya lideri Putin’in Kaşıkçı cinayeti nedeniyle tepkilerin odağındaki Suudi Veliaht Prens Selman’la samimi bir şekilde şakalaşması dikkat çekti.

PRENS ELÇİLİĞE KAPANDI

G-20 Liderler Zirvesi için Arjantin’e gelen Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kendisi için rezerve edilen otel yerine, Suudi elçiliğine bağlı rezidansta kaldığı öğrenildi. Suudi Prens, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi de elçilik rezidansında ağırladı. Muhammed bin Selman, güvenlik nedeniyle rezidansı tercih ettiği belirtiliyor. Buenos Aires’te bulunan Suudi büyükelçiliği de güvenlik gerekçesiyle elçilik binası çevresindeki önlemlerini artırdı. Binanın etrafındaki bazı yollar güvenlik bariyerleriyle kapatıldı.