SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

SAĞLIK - ERKEK SAĞLIĞI HABERLERİ

Erkek infertilitesi hakkında sık sorulan 4 soru

Kadınların 12 yumurtlama dönemi boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmaması durumu infertilite olarak adlandırılır. İnfertilite tanısı konulan çiftlerin eş zamanlı değerlendirilmesi önemlidir. İnfertilite yalnızca erkek, yalnızca kadın ya da hem kadın hem de erkek kaynaklı olabilir. Erkek kaynaklı kısırlık hakkında Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan erkek kaynaklı kısırlık hakkında en sık sorulan sorulara yanıt verdi.

Sperm kalitesini artıran besinler

Erkek kaynaklı vakalarda sperm hareket sorunu ve morfolojik sorunlar önemli yer tutar. Bu durum sperm üretimi esnasında ve de bazen erkek vücudunun kendi hücrelerinden salınan sperme toksik olan oksidan maddelere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hemen her yerde bulabileceğimiz pek çok bitki ve sebzelerin içinde bu oksidan maddelerin etkisi ortadan kaldıran anti-oksidan maddeler, sperm hareketini düzenleyen ve enerji kaynağı olarak kullanılan maddeler ve sperm gelişiminde ve yapımında rol alan element ve vitaminler eser miktarda da olsa bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmak için yıllardır bilinen bazı bitkilerin yanı sıra son yıllarda bilimsel olarak içerikleri ortaya çıkarıldıkça kullanımına izin verilen bitkiler olduğunu vurgulayan Embriyolog Abdullah Arslan o bitkileri açıkladı.

Prostat problemi yaşayan erkekler için HOLEP tedavisi

Yaşla birlikte sıklığı artan iyi huylu prostat büyümesi hastalığı; idrar yaparken zorlanma, sık idrar yapma ihtiyacı, gece idrar yapma, idrar kaçırma ve iktidarsızlık gibi birçok soruna neden olabiliyor. İyi huylu prostat büyümesinde kullanılan HOLEP lazer ameliyatları, minimum kanama riskiyle çok daha hızlı bir iyileşme sağlıyor. Üstelik kalp ve akciğer problemi olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar da bu ameliyatı olabiliyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil anlattı.

Dar pantolon giyen erkekleri bekleyen tehlikeler

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre normal kabul edilen sperm sayısında son 50 yılda büyük bir düşüş yaşandı. 1950’li yılların başında bir erkeğin menisinde bulunması gereken ortalama sperm sayısı 100 milyonken, 2011 verilerine göre bu rakam 15 milyona kadar düştü. Peki, bu düşüşe neden olan etkenler neler ve bu durumum önüne geçebilmek mümkün mü? Embriyolog Abdullah Arslan, dış etkenlerden en fazla etkilenen vücut hücrelerinin başında gelen spermin kalitesini bozan ve sayıca azalmasına neden olan faktörlerden sıcaklık ve giyinme alışkanlıkları hakkında bilgi verdi.

Diş eti hastalıkları kendini nasıl belli ediyor?

Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Peki, diş eti hastalıkları hangi belirtilerle ortaya çıkar? Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir? Cevabını Diş Hekimi Murat Öztürk verdi.

Kovid-19 geçiren erkeklerde kısırlık tehlikesi: Sperm üreten hücreler yıkıma uğruyor

Kovid-19'un vücuda verdiği zararlar gün geçtikçe yapılan çalışmalar sonucu ortaya konuluyor. Üroloji ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç.Dr. Emre Bakırcıoğlu, uluslararası çalışma ve makalelerin ilginç bir sonuca işaret ettiğini açıkladı. Buna göre Kovid-19 virüsü, erkek hastaların testisinde sperm üreten hücreleri öldürüyor ve testis dokusuna zarar veriyor. İşte detaylar...

Uzmanından pandemide prostat hakkında önemli uyarılar

Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinde ikinci sırada yer alan prostat kanseri çoğunlukla sinsice ilerlediği için ancak düzenli kontroller ile erken tespit edilebiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Özveri, ileri yaşta erkeklerin önemli sorunlarından biri olan prostat hastalıklarının da pandemi sürecinde ihmal edilebildiğini belirterek “Son dönemde, tedavisi geciktirilen problemler arasında, prostat kanseri gibi hayati tehlikeye neden olan hastalıklar da bulunuyor. Hastalık sinsice ilerlediğinden hiçbir şikayetin göz ardı edilmeden zamanında doktora başvurulması büyük önem taşıyor” diyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Özveri, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.