Siyaset Erken seçime Meclis onayı

Erken seçime Meclis onayı

21.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulu’nda 386 oyla kabul edilerek yasalaştı. ‘Son başbakan olarak hitap etme onurunu yaşıyorum’ diyen Yıldırım helallik istedi

Erken seçime Meclis onayı

TBMM, salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı yapması, ertesi gün Bahçeli ile görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı erken seçim tarihi olarak 24 Haziran’ı açıklamasından sadece 2 gün sonra erken seçim kararını aldı. Ak Parti ve MHP’nin erken seçime gidilmesine ilişkin önergesi TBMM’de 386 oyla kabul edildi. Ak Parti, MHP ve CHP’li üyelerin kabul oyu kullandığı görüşmelerde Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran’da Türkiye’nin geleceğini ve istikrarını onaylayacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Tarihi bir gün’

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu’nda erken seçim önerisi görüşmeleri sakin bir atmosferde gerçekleşti. Görüşmelerde konuşan Başbakan Yıldırım, bugünün, tarihi bir gün olduğuna işaret etti. Yıldırım, milletin, 16 Nisan halk oylamasında anayasa değişikliğine “evet” diyerek, vesayeti bertaraf ettiğini, demokrasiyi, ülkenin

Yıldırım ABD’nin seçim yorumuna cevap verdi: ABD kendi işine baksın

Başbakan Yıldırım, ABD’den gelen “OHAL şartlarında özgür ve adil seçim yapılacağından endişeliyiz” açıklamasına “Amerikalılar seçim görmek istiyorlarsa Türkiye’ye gelsinler ne kadar şeffaf olup olmadığını yerinde görsünler. Tavsiyem bu” sözleriyle karşılık verdi. Yıldırım, dün cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, şunları söyledi:

VATANDAŞIN RIZASI LÂZIM: (Uyum yasaları) 8-10 maddelik bir teklif önümüzdeki hafta Meclis’te olacak. 100 bin imza ile gösterilecek Cumhurbaşkanlığı adaylığının esas ve usulleri de bu teklifte yer alıyor. Burada noter şartı falan yok. Vatandaşlarımız kimi aday göstermek istiyorsa belirtecekler. Vatandaşın adaylığına rızası olması lazım. Bu da YSK kanalı ile olacak. Teknik düzenlemeler, uyum düzenlemeleri bunun dışında başka bir şey yok.

GÖRMEK İSTİYORLARSA GELSİNLER: (ABD’nin endişeliyiz açıklaması) Önce onlar kendi işlerine baksın. 1.5 sene geçti hâlâ seçimlerde hile yapıldı tartışmaları Amerika’da bitmedi. Amerikalılar seçim görmek istiyorlarsa Türkiye’ye gelsinler ne kadar şeffaf olup olmadığını yerinde görsünler. Tavsiyem bu.

GÜVENLİ BARINAK GÖRÜYORLAR: (Yunanistan’da serbest bırakılan FETÖ’cü) Yunanistan bizim dostumuz. Bizim düşmanımızın Yunanistan’ın da düşmanı olması gerekiyor ona göre davranması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizde darbeye aktif olarak katılmış FETÖ örgüt üyelerinin hiçbir şekilde korunması, kucak açılması kabul edilebilir değil. Son günlerde FETÖ suçluları Yunanistan’ı güvenli bir barınak olarak görmeye başladı. Bu da komşuluğumuza, dostluğumuza zarar veriyor. Ümit ediyorum ki bu FETÖ mensuplarını ülkemizde iade eder çağrımızı yeniliyoruz. Yunanistan-Türkiye dostluğunun olumsuz şekilde etkilemesini istemeyiz. ANKARA Milliyet

geleceğini güvence altına aldığını vurguladı. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle bundan böyle daha hızlı karar alma, kararları etkin şekilde uygulama kabiliyetine sahip olacağına dikkati çeken Yıldırım, “Sistemin tam olarak uygulamaya geçmesi şüphesiz önümüzde yapılacak seçimlerle mümkün hale gelecektir. 24 Haziran’da yapılacak bu seçim Türkiye’nin 100. yıl hedefleri açısından da son derece önemlidir. Bu seçimde Türkiye, geleceğini, istikrarını, istikbalini de onaylamış olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘Hayalleri kırıldı’

“Madem sistem değişti, o halde neden bekliyoruz?” sorusunun ciddi olarak sorulmaya başlandığını aktaran Yıldırım, “Vatandaşlarımız 2019 Kasım’ına kadar beklemeyi kayıp zaman olarak görmeye başlamıştır. Sadece vatandaşlarımız değil, siyasi partilerin bazıları da zaman zaman erken seçimin yapılması yönünde geçmişte beyanatlar vermiştir” diye konuştu. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Şunu samimi olarak ifade etmek istiyorum; Türkiye üzerine plan yapan odaklar, Cumhurbaşkanımızın seçim tarihini açıklamasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Demokratik siyaset refleksimiz Türkiye’ye yönelik karanlık hesap ve söylemlerin önünü tıkamıştır. Türkiye’nin son iki yılında demokrasimiz çok çetin sınavlardan geçti. Hamdolsun bu süreci Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başarıyla ve yüz akıyla yönetebildik. Bu Gazi Meclis, tarihte görülmeyen bir saldırıya uğradı. Ortaya koyduğunuz bu mücadele, demokrasi tarihine altın harflerle yazılacaktır.”

Ayakta alkış

Yıldırım, insanların bazen yaşadığı tarihin önemini bilemeyeceğini anımsatarak, “Olayları yaşarız, bize çok sıradan gelir ama gelecek kuşaklar bu olayları incelerken ne kadar anlamlı olduğunu, ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi fark edeceklerdir. Biz tarihi yaşayanlardanız, tarihi yazacaklar bu yaşananları en güzel şekilde anlatacaklardır. Bu mücadeleye 65. Hükümetin Başbakanı, katkı veren bir arkadaşınız olmaktan dolayı da büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim” diye konuştu. Yıldırım’ın, “Bugün karşınızda, 65. Hükümetin Başbakanı olmanın yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı olarak da hitap etme onurunu yaşıyorum” dediği sırada hükümet üyeleri ve milletvekilleri ayağa kalkarak Yıldırım’ı alkışladı. Yıldırım, son başbakan olarak vekillerle helalleşirken, “65’inci hükümetin son başbakanı olarak gidip gelmemek gelip görmemek var. Birbirimize hakkımız geçmiştir, helal olsun. Engin Bey (CHP’li Engin Altay) taksimatı yaptı.

Haberin Devamı

Yüzde 60 gelmeyecek, ben geleceğim’ dedi. Kimin geleceğini, gelmeyeceğini Mevlam bilir. Görelim Mevlam Neyler neylerse güzel Eyler. Hakkınızı helal edin” diye konuştu.

Erken seçime Meclis onayı

Atatürk dönemi

Yıldırım, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılan anayasa çalışmasını anımsatarak, “o anayasa çalışması hala cumhuriyet müzesinde mevcuttur. Öneriler model başkanlık modelidir. Ancak Türkiye’nin İstiklal Harbi’nden çıkmış olması, içindeki şartların çetinliği dolayısıyla bu modelden vazgeçilmiş ve parlamenter sistemin devamında karar kılınmıştır” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında sistem değişikliğinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Yıldırım, “Bize düşen görev siyasetçiler olarak ülkenin milletin beklentisini bir an önce hayata geçirmek olmuştur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekilliklerinin düşürülmesi nedeniyle perşembe Genel Kurul’u terk eden HDPli vekiller, dünkü görüşmeye katıldı ancak seçim önergesinin oylamasında, oy kullanmadı.

‘Kemal Bey’e sıra kalmayacak’

Yıldırım, “Siyasi partiler ister muhalefet ister iktidar her an seçime hazır olmak mecburiyetindedir. Böyle de bir hazırlık var. Seçim tarihi açıklanır açıklanmaz CHP’de adaylık açıklayanlar devam ediyor. Değerli Kemal Beye benim tavsiyem elini çabuk tutsun, sonra sıra kalmayacak. Bu seçimlerde ilk defa geçmiş seçimlerde gizli saklı kapalı kapılar arkasında yapılan ittifakları da sona erdirdik. İsteyen istediğiyle birlikte seçime gidebilir dedik ve yasal değişikliği yaptık. Bizim ittifakımız millet ittifakıdır. MHP- AK Parti olarak her türlü iç-dış tehdidi bertaraf etmek için güçlerimizi birleştirerek sandığa gidiyoruz.” Yıldırım, Ak Parti’nin adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu bir kez daha yinelerken, “Bizim adayımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Milletin adamıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘Adayımız demokrasi

Yıldırım’ın esprili sataşmasına Altay’dan, “Partilerde demokratik mekanizmaların çalışmasından Sayın Başbakan’ın yadırgamasını demokrasimiz adına üzüntüyle karşılıyorum. Ben de adayımızı açıklıyorum. Bizim adayımız, demokrasidir özgür ve bağımsız Türkiye’dir” dedi.

‘Seçim tartışmasıyla geçecek günümüz yok’

TBMM Genel Kurulu’nda önce, 48 saat beklemeksizin TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen seçim önergesinin, yine 48 saat beklenmeden TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini teklif eden AK Parti Grup Önerisi kabul edildi. Önerge üzerine parti grup başkanvekilleri konuştu. CHP ve HDP, AK Parti’ye yüklendi; MHP Cumhur İttifakı’nı övdü.

‘Türkiye hedefte’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 24 Haziran’da kurulacak sandığın Türkiye’nin önünü açacağını belirterek, “Türkiye hedeftedir. İç ve dış güvenlik sorunları karmaşık hal almaktadır. Ülkemizin huzuru ve güvenliğine kast edenlere cevap vermek, geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek zorundayız. Gündemi sürekli seçim tartışmalarıyla meşgul edemeyiz. Seçim tartışmalarıyla geçirecek 562 günümüz yoktur” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 24 Haziran’da “panik seçimi” yapılacağını savunarak, “Seçimin açıklandığı günün ertesinde iki vekilimizin milletvekilliği düşürüldü” ifadesini kullandı.

‘Demokrasi komada’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Altay ise özetle şöyle konuştu: “Toplumu kamplaştırdınız, Demokrasi, ekonomi, eğitim politikaları, dış politika, toplumsal barış ve huzur ortamında Türkiye taşınabilir noktada değil. Demokrasi komada, eğitim kanser, dış politika felç, toplumsal barış ve huzur ortamını yok ettiniz. Ekonomide çok büyük tahribat yarattınız. Gerçek işsiz sayısı 6 milyonu aştı. Keşke AK Parti, 2002-2008 ayarlarına geri dönmüş olaydı belki bu seçimde bir şansınız vardı. Bence Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli siyasi ötanazi hakkını kullandı.”