SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ertesi gün hapları doğum kontrol yöntemi değildir!

Kürtaj tartışması doğum kontrol yöntemlerine olan ilgiyi artırırken dikkatler ertesi gün haplarına çevrildi!

|

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay yaptığı açıklamada, ertesi gün haplarının bir doğum kontrol yöntemi olmadığını ifade etti. Şahmay; ertesi gün hapının, korunmasız cinsel ilişkiye girildiği ya da kullanılan doğum kontrol yönteminin aksadığının fark edildiği durumlarda zorunlu olarak kullanılan bir yöntem olduğunu ve kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olmadığını söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay ertesi gün haplarının, hormon içermeleri nedeniyle, kadın doğasına uygun olmayan rastgele bir zamanda alınmasının hormonal dengeyi bozabileceğini ve buna bağlı olarak, bazı olumsuz etkilerinin de olabileceğini belirterek; “Ertesi gün hapının her ilişkiden sonra alınması mümkün değildir, ayda ancak 1 kez uygulanabileceği önerilmektedir. Bir başka ifade ile zorunlu hallerde kullanılabilecek, kürtaja benzer bir uygulamadır” dedi.

Ertesi gün hapının sadece kullanılan yöntemin aksaması (prezervatif yırtılması gibi), tecavüz veya planda olmayan sürpriz bir ilişki gibi zorunlu durumlarda kullanılması gerektiğini söyleyen Şahmay bu hapların da mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. Etkili olabilmeleri için ilşkiden sonra ne kadar erken alınırsa etkisinin o kadar güçlü olabileceğini belirten Şahmay; “İlk 12 saate ilk tabletin alınması halinde etkinlik %95 kadarken, daha sonra bu etki hızla azalır” dedi.

Ertesi gün hapları ile doğum kontrol haplarının karşılaştırılmasının doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sezai Şahmay; çok düşük dozlarda hormon içeren modern doğum kontrol haplarının sadece gebeliği engellemediğini ve kadınlara yararlı pek çok etkisinin de olduğunu ifade etti. Doğum kontrol haplarının gebeliği %99 oranında engellemenin yanı sıra âdet düzensizliği, âdet kanamalarının ağrılı olması, sivilce, fazla kıllanma, saç dökülmesi, âdet kanamalarının fazla olması ve âdet öncesi sendromu gibi sıklıkla rastlanan şikâyetlerin tedavisinde de kullanıldığını ifade etti.

Şahmay ayrıca doktor kontrolünde düzenli doğum kontrol hapı kullanımının yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskini de büyük ölçüde azalttığına dikkat çekti. Doğum kontrol haplarının Türkiye’deki kullanım oranlarını da belirten Şahmay; gelişmiş ülkelerde yüzde 20 – 50 oranında değişen bir kullanım oranı olan doğum kontrol haplarının Türkiye’deki kullanım oranı ise sadece yüzde 8 olduğunu söyledi.

Doktor ve Eczacı Danışmanlığı Şart!

Prof.Dr.Sezai Şahmay ertesi gün hapının içerdikleri hormonların zamansız, rastgele zamanda kullanılmasının yan etkilerinin olduğunu ve bu nedenle ayda ancak 1 kez uygulanabileceğine dikkat çekerken, modern ve yeni doğum kontrol haplarının düşük doz hormon içermeleri ve tama yakın koruma sağlamasının yanısıra, pek çok diğer yararlarının da olduğunu ifade etti. Sezai Şahmay; bahsedilen yöntemlerin mutlaka doktor veya eczacı danışmanlığında kullanılması gerektiği konusunda da kullanıcıları uyardı.

Doğum Kontrol Hapları

Her gün düzenli kullanılması gerekir

Koruma oranı %99’dır

Düşük dozda hormon içerir

Adet düzenleme, sivilce tedavisi, adet öncesi sendromu önleme gibi ek faydaları vardır.

Ertesi Gün Hapları

Korunmasız bir cinsel ilişki sonrasında son çare olarak kullanılır

Yüksek dozda hormon içerir

Koruma oranı ilk saatlerde uygulandığında %90’ın üzerindedir ancak 72 saat içinde oldukça düşer.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.