Ekonomi Esnafa POS desteği

Esnafa POS desteği

15.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası, esnaf ve büyük ölçekli üye işyerlerinin POS komisyonlarını düşürerek yeni bir hamle başlattı. Banka, kredi kartında komisyonu % 0.85’e, banka kartlarında % 0’a düşürerek üye işyerlerine maliyet avantajı sağladı.

Esnafa POS desteği

Ziraat Bankası, esnaf ve büyük ölçekli işyerlerini rahatlamak amacıyla başlattığı hamlelere bir yenisini daha ekledi. Ziraat Bankası, üye işyerlerinin POS işlemlerinde ödediği komisyonlarda indirim yaparak sektörde banka kartında da sıfır komisyonu başlattı. Kredi kartı ve banka kartını ‘Ziraat Bankkart’ markası ile tek kartta birleştiren Ziraat Bankası, üye işyerlerine önemli avantajlar sağlayacak bir uygulamaya imza atıyor.

Haberin Devamı

Ziraat Bankası’nın bu girişimi ile küçük esnaftan büyük ölçekli işletmelere kadar 3.2 milyon işyerinin temel maliyetlerinden biri olan Üye İşyeri/POS komisyonlarında yeni bir dönem başlıyor.

Üye işyeri ağını genişleten Ziraat Bankası, kartlı ödeme sistemleri pazarındaki payını artırmak ve mevcut pazarı büyütmek amacıyla komisyon oranlarında önemli avantajlar sağlayacak.

Maliyet düşecek

Bankanın açıklamasına göre tüm sektörler için geçerli olan ve bugünden itibaren uygulanmaya başlanacak yeni komisyon oranları sektörde yeni bir rekabet başlatacak.

Ziraat Bankası, üye işyeri müşterilerine; kredi kartı komisyon oranlarında yüzde 0.85’e, banka kartlarında ise yüzde 0’a kadar indirim yaparak kredi kartlarında yüzde 50’ye, banka kartlarında yüzde 75’e kadar maliyet avantajı sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Ziraat Bankası’nın bu hamlesinin ekonomide çok önemli yere sahip olan esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere tüm üye işyerlerine maliyet avantajı sağlanmasının yanı sıra tüketicilere de fiyat indirimi olarak yansıması bekleniyor.

Ziraat Bankası’nın POS komisyonlarında yaptığı bu indirimin banka kartlarının ATM’den nakit çekmekte kullanılan kart olmaktan çıkarak alışverişte de kullanımını yaygınlaştırması hedefleniyor.

Sistem nasıl işliyor?

- Alışverişlerde nakit ödeme seçeneği yerine kredi kartı veya bankı kartı kullanılarak para çekimi işlemi yapıldığında POS cihazları devreye giriyor.

- Bunun karşılığında da POS cihazının sahibi olan bankalar, ilgili işyerinden (dolaylı olarak tüketiciden) komisyon alıyor.

- Komisyon ücretleri sabit oranlı değil, bankadan bankaya farklılık gösteriyor.

- Taahhüt süresi veya işyerinin cirosuna göre komisyonlarda değişik oranlar uygulanıyor.

- Alışveriş yapan kişinin kullandığı kart ile POS cihazı aynı banka ise komisyon oranı daha düşük oluyor.

- Kullanılan kart ile POS cihazı farklı bankaya ait ise komisyonlar yükseliyor.

- Uygulanan komisyonlar 0’dan yüzde 5.20’lere kadar çıkabiliyor.

- Taksitli satışlarda, taksit süresi uzadıkça komisyon oranları çok daha yüksek olabiliyor.

Haberin Devamı

- Taahhüt süreleri ise 12 aydan 36 aya kadar uzayabiliyor.