Haberin Devamı

İftarınız kutlu sofranız mutlu olsun sevgi değerler.

Et ve sebze haşlama biraz uzun sürse de en basit yemek türlerinden birisi olarak önemli bir aromatik karışıma ihtiyaç duymaktadır. Bu yemek 3 adımda mükemmel olabilir;

Eti sebzelerden önce haşlamalısınız.
Sebzeleri etle birlikte tekrar haşlamalısınız.
Baharatları eklemelisiniz.


Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir. Eğer ki et bütçenizi zorluyorsa eti sıyırılmış ilikli haşlamalık kemiklerden kasabınızdan bedavadan biraz pahalıya alabilirsiniz. Etsiz ama kemik suyuyla haşlayacağınız sebzeler yine lezzetini kazanmış olacaktır. Düdüklü tencere ile normal tencere arasında yarı yarıya fark eden bir pişirme süresi olacaktır.

Mesela 4 kişilik 4 parça eti veya kemikleri tencereye koyduktan sonra aynı seviyede kalacak şekilde su doldurun. Burada ete aromatik etki edecek ve yumuşatacak malzemeleri katmamız önemlidir. 4-5 parça karabiber tohumu, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım limon suyu… Bu malzemelerden sonra düdüklüde yaklaşık 25-30 dk. normal tencerede 50-60 dakika etimizi haşlıyoruz. Tercih ederseniz ekstra eti yumuşatan bir malzeme olarak (1 çay kaşığı) karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat, Uzakdoğu mutfağında eti yumuşatmak için sık kullanılan bir malzemedir.

Haşlamanın klasik sebzeleri soğan, patates ve havuçtur fakat klasikle sınırlanmak zorunda değilsiniz. Ufukları genişleterek tercih ettiğiniz sebzeleri ekleyebilirsiniz. Yine de klasik iri doğranmış patates, havuç, soğan birlikteliğini çok bozmaya gerek yok. Belki de mantar, kapya biber ve sarımsak ile deneyebilirsiniz.

Afiyetle hayırlı ramazanlar…