Ev Bitkilerine Bahar Bakımı

Bahar mevsimi geldi. Her taraf hareketlenmeye ve renklenmeye başladı. Bahçede keyif yapma zamanı yaklaştı. Bunun için bahçemizde çalışmalara başladık. Peki ev bitkilerine bahar gelmedi mi? Onlarında bakıma ihtiyacı yok mu? Haydi gelin ev bitkilerine bahar mevsimini hissettirelim;

Tüm ev içinde yetiştirdiğiniz bitkilerini gözden geçirin.

Onların ihtiyaçlarını tesbit edin. (toprak isteği, saksı isteği, gübre isteği, ilaç isteği)

Unutmayın her ev bitkisinin ayrı ayrı bakımı ve istekleri vardır.

Bitkilerinizin kurumuş kısımlarını, kırılmış dallarını temiz bir bahçe makası veya el makası ile kesin.

Haberin Devamı

Bitkilerinizin saksılarını kontrol edin. Bitkilerinizin saksıları küçük geliyorsa mutlaka değiştirin. Bu işlem bitkinizin daha rahat ve hızlı gelişmesini sağlayacaktır.

Saksı değişim sırasında bitkinin köklerini çok sarsmayın. Eğer kökler toprağı çok sarmış ise yine temiz bir makas yardımı ile kök budaması yapın.

Saksı değişimi sırasında mutlaka yeni toprak kullanın. Defalarca kullanılmış toprağın kalitesi düşüktür ve içerisinde böcek yumurtaları olabilmektedir.

Unutmayın her bitkinin ayrı toprak istekleri vardır. Kaktüs; kumlu toprak karışımı isterken, menekşe gibi çicekli bitkiler daha torflu topraklar isterler.

Saksı değişimi sırasında toprak değişimi kadar saksı büyüklüğü de önemlidir. Her zaman değişim; mevcut saksının 1 numara büyük boyu ile olmalıdır. Saksı altında delik ve saksı tabağı olmalıdır.

Değişimi yaptığınız bitkileri düzenli aralıklarla gübrelemeye başlayın. Bu işlem bahar döneminde gelişimi için destek olacaktır.

Yapraklı bitkilerinize azot ağırlıklı gübre, çicekli bitkilerinize fosfat ağırlıklı gübre verebilirsiniz. Ayrıca kış döneminde yeterli vitamin ve mineral alamamış bitkilerinize ihtiyacına göre çoklu karışımlı gübreyi sıvı veya granüllü olarak verebilirsiniz (azot eksikliğinden kaynaklanan yapraklardaki sararma, yapraklarda görülen morumsu lekelenmeler).

Bahar döneminde ev bitkileriniz daha fazla ışığa ihtiyaç duyarlar. Mümkün olduğunca bitkilerinizi bol ışık almasını sağlayın. Kısa zamanda değişimi göreceksiniz.

Haberin Devamı

Çok boya gitmiş bitkilerinizi (ağaç veya sarmaşık) mutlaka destek çubukları ile sabitleyin. Bu işlem onların daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Sarmaşık tipi bitkilerinizi budayabilirisiniz. Bitki daha da rahatlayıp daha çok kök yapacaktır.

Eğer bitkilerinizde hastalık gördüyseniz (Mantar-Böcek) hemen ilaçlayın. Bu dönemde hastalık yaygınlaşmaya başlar. Hastalığa göre yapılan ilaçlama kısa zamanda bitkinizin iyileşmesini sağlar. Bu işlem sırasında hastalıklı bitkiyi sağlıklı bitkilerin yanına koymayın.

Sulama iç mekan bitkileri için çok önemlidir. Bu dönemde suya çok ihtiyaç duyacaklarından sulamayı düzenli yapın. Sulama sırasında saksıdan su çıktığını görün.Çünkü saksıda biriken su bitkiyi zamanla çürütür.

Şimdiden Kolay Gelsin…….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI.