Geri Dön

Ev yapımı tarhana tarifi

Kış aylarının vazgeçilmezi ve şifa kaynağı olan içeceklerden birisi de tarhana çorbasıdır. Tarhana çorbasının sağlığımıza çok yönlü faydaları bulunur. Hazır mevsimi de gelmişten tarhana tarifini öğrenmeye ne dersiniz. Üstelik birazdan vereceğimiz tarif ev tarhanası nasıl olur sorusunu cevaplar nitelikte olacak. İşte tarhana tarifi ve ev tarhanası nasıl yapılır sorusunun cevabı…

Ev yapımı tarhana tarifi
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk (Hazırlanma Süresi)
  • 60+ dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

1 kg domates
1 kg biber
1kg soğan
1er kaşık domates ve biber salçası
3 kaşık yoğurt
10 gr kadar yaş maya
Aldığı miktarda un
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar

Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içerisine ilk olarak biberleri daha sonra ise ortadan ikiye kesmiş olduğunuz soğanları ve en üst kısma da domatesleri yerleştirin. Tencereleri yerleştirdiğiniz malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edin. Ve haşlamaya bırakın.

Haşlanmakta olan sebzeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Sebzeleri daha sonra bir süzgeçten geçirerek suyunun dışarıya çıkmasını sağlayın. Daha sonra suyunu çıkartmış olduğunuz sebze püresini büyükçe bir yoğurma kabının içerisine alın. Daha sonra karışımın içerisine yoğurdu ilave edin ve hemen arkasından suyla açmış olduğunuz yaş mayayı ekleyin. Daha sonra karışımı homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın.

Unu da yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya başlayın. Unu ilave ederken hamurun çok sert olmamasına özen göstermeniz gerekir. Çünkü hamur tekrar taşacak ve tekrar unla yoğurmanız gerekecek. İlk olarak cıvık kıvamda yoğurduğunuz tarhana hamurunu 5 saat sonra içerisine bir miktar un koyarak tekrar yoğurmaya başlayın. Tarhana hamurunuzu 3-4 gün boyunca unla yoğurduktan sonra ekşimeye başladığında iri parçalar halinde koparıp, güneş gören bir yerde kurutma işlemine geçebilirsiniz.

Tarhana çorbası sağlık açısından faydalı olduğu gibi evde yapılmış olan tarhana çorbasının şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Ev tarhanası nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrendiğinize göre tarhananın faydalarından da kısaca bahsedebiliriz.

İşte tarhananın faydaları…

Her yaş grubu tüketebilir

Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir.

Bolca vitamin ve mineral barındırır
A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.

Bağışıklığı güçlendirir
Tarhana çorbası bağışıklığı güçlendirmesinin yanında kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar.

Sindirimi kolaylaştırır
Sindirimi kolay olan tarhananın faydaları arasında sindirimi düzenlemesini de oldukça önemli faydaları arasındadır.

Kemik gelişiminde etkilidir
Bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir.

Likopen içerir
İçerdiği likopen sayesinde de birçok hastalığa karşı vücudu koruması da tarhananın faydaları arasında bulunur

Tarhana nasıl muhafaza edilmeli?

Tarhananın raf ömrü uzun olduğu için mümkün olduğunca ağzı kapalı, cam kavanozlarda ışık almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.

Çorbası nasıl yapılır?

 

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber