SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Evcil hayvanlarda mevsimsel duygu durum bozukluğu

Kış aylarında, birçok insan duygu durum bozukluğu ya da soğuk günlerden dolayı uyuşukluk ile ilişkili bir sorun olan mevsimsel duygu durum bozuklukları yaşamaktadır. Peki, evcil hayvanlar da duygu durum bozukluğu yaşar mı?

|

Pek çok evcil hayvan sahibi, kış aylarında evcil hayvanlarında değişiklik gördüğünü belirtiyor. Kediniz yemek saatlerine uymayabilir veya köpeğiniz uykudan kalkmama gibi eğilimler gösterebilir. Bu durumlar sizde bir merak uyandırıyor mu?

Uzmanlara göre, hayvanlarımızla konuşamamak onların depresif bozukluk ve depresyona itebilir. Mevsimsel duygu durum bozuklukları kedi ve köpeklerde bilinen bir hastalık olmasa da görülme olasılığı vardır.

Bir araştırmacı, insanların duygu durum değişikliği yaşadığı dönemlerde evcil hayvanlar üzerinde bir değişiklik görmediğini söylüyor. Bir veteriner ise, hayvanların mevsimlerden etkilendiği konusunda halen emin olamamasına rağmen gün ışığı saatlerindeki ve sıcaklıktaki değişimlerden dolayı hayvanların hal ve hareketlerinde değişimler gözlenebiliyor dedi çünkü hayvanlar hava sıcaklığı gibi durumlara karşı insanlardan daha hassas.

Petshoplarda şuanda hayvanlardaki duygu durum bozukluğuyla savaşmak için hayvan dostu D vitamini ve melatonin içerikli ilaçlar satılıyor. Fakat veterinerler hayvanlara bu ilaçları vererek yaptıkları testlerde bir değişim gözlemleyemediklerini söylüyorlar.

Uzmanlar, mevsim değişikliklerinde hayvanlarınızın davranışındaki değişiklikleri çok fazla önemsememenizi öneriyorlar. Kediler ve köpekler hava durumlarına karşı daha hassas olsalar da bulundukları ortama adapte olmakta insanlardan daha başarılılar. Bu sebeple evcil hayvanlarınızdaki değişimlerin sebepleri önemsenmesi gereken şeyler değildir.

Merve Ağdağlı / PembeNar Özel

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.